Toprağın Annesi: Ülker Saruhan Sönmez
|Seher Özen Karadeniz/ BusinessAntalya
Özellikle son yıllarda hemen hepimizin yakın çevremizdeki birilerinden ‘yapmak istediğim bu değil, hayallerimdekileri hayata geçirsem, kendi işimin patronu olsam’ gibi sözler duymuşuzdur.
Türkiye’nin çok farklı illerinde, kurduğu hayalin peşinden giderek kendi işini kurup başarılı olmuş pek çok örnekle karşılaştık yıllar içinde.
BusinessAntalya olarak kendi ilimizde hayallerinin peşine düşerek gerçek kılan ve ‘Kendi İşinin Patronu’ olanları sizlerle tanıştıralım istedik. Ulaşabildiklerimize sorularımızı ilettik. Her hafta bir öyküyü buradan sizlerle paylaşacağız. Cesur girişimcilerin hikayeleri bizleri çok etkiledi, sizlerin de ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.
İlk hikayemiz Terramamas’ın kurucusu Ülker Saruhan Sönmez’in.
Ülker Hanım, peyzaj mimarı olarak atılıyor iş hayatına, 10 yıllık aktif çalışma hayatına “doğum”dan sonra kendi işini yapmaya karar vererek devam ediyor. Kendi uzmanlık alanından kopmadan, günün değişen ihtiyaçlarına da cevap veren ve hayal gücünü ve yaratıcılığını besleyen Terrarium işine girişiyor.
Gelin hikayenin geri kalanını kendisinden dinleyelim.
Kısaca kendinizden söz eder misiniz?
Peyzaj yüksek mimarıyım. Meslek hayatıma Ankara’da peyzaj projeleri yaparak başladım. Aynı anda yüksek lisans yaptım. Projecilikle başladığım çalışmalarımı yaklaşık 10 yıl kadar farklı işyerlerinde sürdürdüm. En son Antalya’daki bir işletmenin peyzaj grup müdürlüğünü yaptım. 2008 yılında evlendim ve çocuk sahibi olma kararı verdiğimiz noktada da işten ayrıldım. Bu arada yüksek lisanstaki tez danışmanım sayesinde terrariumla tanıştım.
Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Kaç yıldır yapıyorsunuz?
Kızım kreşe başlayalı birkaç ay olmuştu. Evde didiklenmedik, alt üst edilmedik tek bir çekmece bile kalmamıştı. Kızıma diktiğim elbiseler gardıroptan taşıyordu. İşi çanta dikmeye, babet imalatına kadar vardırmıştım. Boş duramıyordum ancak karar da veremiyordum. Bütün mesele turizme dönüp dönmemek konusunda düğümlenmişti. İki buçuk yıl sadece anne olduktan sonra, hayatım tamamen değişmişken turizme dönmek istemiyordum. Çünkü yıllarca büyük ölçekli işyerlerinde kimi zaman beş yıldızın gölgesinde, kimi zaman da şantiye konteynerlarında ruhumu teslim edercesine büyük bir adanmışlıkla çalışmıştım ve artık o ruh bana, kızıma ve aileme lazımdı.
İşte tam bu noktada, içimdeki bütün sesler; beni besleyecek, bana mevcut sorunları ortadan kaldırma gücü verecek, kendi programımı kendimin yapabileceği, yaratıcılığımı ve hayal gücümü kanatlandıran başka bir işi işaret ediyordu. 2014 yılıydı. O dönemde aynı benim gibi düşünüp benim gibi hisseden arkadaşım, meslektaşım, Elif’ le bir kapı önü sohbetinde terrarium, minyatür bahçe tasarım yolculuğuna karar verdik. Ticaretten anlamıyorduk ancak çalışan, çalışkan kadınlardık.
İlk detaylı toplantımızı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yaptık. Notlarımızı almış, hedeflerimizi belirlemiş ve hızla çalışmaya başlamıştık. Elif’ in evinde her sabah bir araya gelip detayları konuşuyorduk. Sürekli araştırma halindeydik; uygun toprak karışımı nasıl olmalı, tasarımlar nasıl şekillenmeli, konsept nasıl seçilmeli diye
Bir yandan da kendimize isim arıyorduk. Aynı anda bir bahar kermesi ile pazara açılmaya hazırlanıyorduk. Tam bu sırada en büyük destekçimiz Özlem bize bir isim önermesiyle geldi. TerraMamas (Toprak anneler) anında kabul ettik.
Tedarikçi arayışları, satın alma turları, hep umut, hep coşku, hep heyecan. Bir anda bütün dünyamız işimiz oldu.
Çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?
Bizi tanıyan dostlarımız ve yakın çevremiz, ailelerimiz her zaman en yakın destekçilerimiz oldu. Atölyemizi ziyaret eden, bizden ürün sipariş eden, kendisine atölyemizden bir hediye sipariş edilmiş ve ardından kendisi de bu tarz bir hediye sipariş etmek isteyen veya atölye çalışmalarımıza katılan herkes atölyemizden huzurla ve mutlulukla ayrılıyor. Bu bizim en büyük gurur ve mutluluk kaynağımız.
“İlk işlerimizden birini Manavgat Belediyesi için yaptık”
İşe nasıl ve nereden başladınız? İlk çalışmalarınız nelerdi?
İlk işlerimizden biri Manavgat Belediye Başkanı Sayın Şükrü Sözen’ in makam odasında uyguladığımız Side&Manavgat temalı projemizdi. Toplamda altı metreyi bulan iki büyük konsül üzerinde Side Antik Kenti, Aspendos Antik Tiyatrosu ve Manavgat Nehri’ni sembolize eden maket ve diaromalar ile birlikte kocaman bir terrarium oluşturduk. Bu çalışmamız için gerekli canlı ve cansız tüm materyali İstanbul, Izmir ve Bursa’ dan getirttiki. Açılış nedeni ile sadece üç gün içinde gece gündüz çalışarak bitirdiğimiz bu uygulama, peyzaj mimarlığı tasarım ilkelerini de kullandığımız bizi bir adım öne çıkaran çok keyifli bir çalışma oldu.
2016 yılı Mayıs ayında MarkAntalya AVM de organize edilen iki günlük Anneler Günü atölye etkinliğimizde toplam 250 anne ve çocuk, rehberliğimizde kendi terrariumlarını yaptılar. Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde, Antalya Makine Mühendisleri Odası’nda,kimi anaokulu ve kreşlerde toplu Terrarium Atölyeleri de gerçekleştirdik. Bugüne kadar organize ettiğimiz atölye çalışmalarında yaklaşık 500 çocuk ve yetişkin ile birlikte toprağa dokunduk. Bu konuda şimdilerde kimi kurum ve kuruluşlar, kreş ve kolejlerle de işbirliği içindeyiz ki bu bizim için çok kıymetli.
Terrarium uygulamaları ve atölye çalışmaları yanında ürün geliştirme ve özgün tasarımlar yapmaya da ciddi anlamda yatırım yapıyoruz. Bir süredir yosun duvar uygulamaları, sukulent tablolar ve kokadema gibi ürünlerimiz de talep görmeye başladı. Kaleiçi’ndeki La Gazetta İtalyan Restoran içine yapmış olduğumuz yosun duvar uygulaması da bu anlamda gurur duyduğumuz çalışmalarımızdan. Ayrıca otel ve tatil köyleri için de kurumsal kimlik ve mekana özel tasarım ürünler de geliştiriyoruz. Ürünlerimizi restoran ve kafeleri, suit daireleri, SPA ve karşılama masaları için talep edebiliyorlar.
Temel ilkemiz doğayı taklit ederek, huzurlu, estetik ve ileriyi gören tasarımlar oluşturabilmek. Peyzaj mimarlığının avantajı da burada devreye giriyor. Ana malzememiz olan bitkileri peyzaj mimarlığı tasarım ilkeleri ile birleştirince ölçek ne olursa olsun sağlıklı, estetik ve dengeli tasarımlar ortaya çıkarabiliyoruz. Doğayı evimize taşıyan terrariumlar günümüzde oldukça popüler, ancak bir çok zaman sadece estetik bir dekorasyon ögesi olarak algılanıyor ve tasarlanıyor. Bu algı da ancak kısa ömürlü tasarımlara hayat verebiliyor. Oysa terrariumların kapalı ve/veya açık birer ekosistem olduğu ve içindeki bitkilerin de istek ve ihtiyaçları olduğu unutulmamalı.
Bu anlamda yaşam alanlarımıza değer katan uzun ömürlü ve bakım maliyeti düşük tasarımlarımızı ofisler, evler, oteller, restoran ve kafelerde kısaca her yerde görmeyi hedefliyoruz.
İlk başladığınızda zorlandınız mı? Zorlandığınız alanlar olduysa bunlar nelerdi ?
İlk başlarda yaşadığımız en büyük zorluk, ticaretten anlamıyor olmamızdı. O güne kadar maaşlı çalışmıştık ve şimdi kendi işimizin patronu olmak, işin her aşaması ile ilgilenmek bizi zorladı. Hevesli, çalışkan ve fazlasıyla amatör ruh ile yola çıktığımız için fayda-maliyet analizi, stok kontrolü gibi işleri dikkate almadan hareket ediyorduk. Kafamızdaki tek düşünce, yapacaklarımızı hayal etmek, tasarlamak ve gerçekleştirmekti. Detaylarda boğulup, heyecanımızı yitirmekten korkuyorduk. Sonradan ikisini dengelemeyi öğrendik.
Zorlandığımız diğer bir konu ise ürün bilinirliği idi. O dönemde Türkiye’ de henüz birkaç tane Terrarium tasarımcısı vardı. Terrariumun ne olduğuna dair hiçbir fikri olmayan bir kitleye ürünümüzü tanıtmaya ve ihtiyaç yaratmaya çalışıyorduk. Dolayısıyla malzeme tedariği konusunda da sıkıntılar yaşadık. Sarf malzemeleri, sukulentler, figürler.. O kadar çok malzeme eksiğimiz vardı ki, ebay, amazon ve aliekspres en büyük tedarikçilerimizdi ilk zamanlar. Bir de Avrupa’ ya tatile giden arkadaşlarımız. Sonradan kendi figürlerimizi kendimiz üretmeye de bu nedenle başladık çünkü standart, sıradan, sınırlı seçenekteki figürleri kullanmak istemiyorduk.
Satışı, nasıl ve nereden gerçekleştiriyorsunuz ?
Çalışmalarımıza 2016 yılı Ekim ayından bu yana şehrin kalbinde Işıklar Caddesi’ndeki atölyemizde devam ediyoruz. Bir showroomdan ziyade atölye olduğumuz için de şehrin merkezinde ancak bir miktar geri planda olma ihtiyacımızı çok iyi karşılıyor. En önemli vitrinimiz; tasarımlarımızı, atölyemizi, atmosferimizi ve ilgimizi seven müşterilerimiz, birlikte Terrarium yaptığımız her yaştan katılımcımız ve instagram hesabımız.
Terrarium ile ilgilenen kişiler bize instagram hesabımızdan veya web sitemizden ulaşıyor. Eğer Antalya’da iseler ürünlerimizi yakından görmeleri ve bir takım detaylara birlikte karar verebilmek adına mutlaka atölyemize davet ediyoruz. Çünkü terrariumlar kişiye özel ve onlara terrarium hediye eden kişiler de hassasiyetleri olan, detayları önemseyen, ince düşünen kişiler; ürünün ve hizmetin içlerine sinmesi çok önemli, atölyeden mutlu ayrılmaları da. Terrariumlar oluşturulduktan sonra kargo edilemediği için ya atölyemizden teslim ediyoruz ya da kurye ile teslimatını sağlıyoruz.
Kimler daha çok ilgi gösteriyor?
Hayalimizdeki işi yapmak mutluluğu dışında bize projeleri, hayalleri ile ulaşan insanların kafalarındaki görüntüye hayat vermek ise ayrı bir keyif. Eşine sürpriz yapmak için tanıştıkları anı ölümsüzleştirmek isteyen; hayatını birleştirmek istediği kadına hayalini anlatmak için bize ulaşan; annesine sevgisini bir terrarium ile sunmak isteyen nice nice güzel insanla kesişti yolumuz. Tasarımlarımızdan her birinin de bir hikayesi var o yüzden; evladını iyileştiren doktora yürekten sunulan özel bir hediye, ameliyattan sağlıkla çıkıp evine dönmesi beklenen anneye bir umut, daha niceleri.. En büyük motivasyonumuz gülümseyen yüzler oldu bu süreçte. En büyük arzumuz hayatlarına dokunduğumuz her müşterimizin atölyemizden mutlu ayrılması.
Gelecek hedefleriniz neler?
Bitkilerle çalışılan ve tasarım gerektiren her alanda tasarımların sağlığı ve devamlılığı için bilgi sahibi olmak çok önemli; ayrıca insana katkısı da çok fazla. Bundan dolayı kişiye özel Terrarium tasarımları yanında çocuk ve yetişkinlerle birlikte terrarium atölyelerini arttırarark sürdürmek istiyoruz.
Anne kimliğimin vermiş olduğu hassasiyetle çocuklarla yaptığımız terrarium çalışmalarını daha farklı önemsiyorum çünkü bu çalışmalarla :
- Onlara bitki ve doğa sevgisi aşılamak;
- Çevre değerleri konusunda algılarını açmak;
- Bakımını tek başlarına yapabilecekleri bir mikrosistem sahibi olmalarını sağlayarak sorumluluk duygularını teşvik etmek;
- Hayal gücü ve yaratıcılıklarını geliştirmek;
- El becerisi ve ince motor gelişimlerini desteklemek;
- Konsantrasyon ve özenli çalışmaya teşvik etmek gibi faydalar sağlıyor.
Yeni başlayacak olanlara ne tavsiye edersiniz?
Yaptığımız iş inceliklerle dolu. Her şeyden önce estetik, uzun ömürlü, sağlıklı ve anlamlı olmalı. Teknik detayları önemli, yoksa doldurdum koydum ürünler çıkıyor ortaya ki adına terrarium denemez. Bu anlamda kullanılan tüm malzemenin iyi analiz edilmesi, özellikle bitki sosyolojisine dikkat edilmesi, planlama prensiplerine özen gösterilmesi, konu hakkında bilgi sahibi olmadan ezbere ve kopya çalışmalar ile değil de özgün tasarımlar ile hizmet sunulması işletmenin devamlılığı ve güvenilirliği açısından son derece önemli.
Sağlam temellerle, donanımlı olarak yola çıkarlarsa yaptıkları uygulamalar daha sağlıklı ve uzun ömürlü olur.