Patronlardan THY’ye Eleştiri: Uçak Seferleri Azaldı, Bilet Fiyatları Yükseldi

ATSO Başkan Yardımcısı M.Cihangir Deniz, Antalya’dan iç hat uçak seferlerinin yetersiz olduğunu söyledi.

ATSO Başkanı Davut Çetin’in TOBB çalışmaları nedeniyle katılamadığı kasım ayı meclis toplantısında bir konuşma yapan  Deniz, “Ülkemizde iç turizmin gelişmesi için şehirlerarasında direkt uçak seferlerinin yetersizliğini de burada ifade etmek istiyorum. Hızlı tren ağımız zaten yok. Son dönemde hem uçak seferleri azaldı hem de bilet fiyatları çok yükseldi. Antalya-Ankara uçak seferleri bile yetersizdir. Ankara’ya günde 10-12 olan uçak sayısı 3-4’e düşürülmüştür. Antalya gibi bir şehir için bu kabul edilemez. Bu konuda THY yönetimine yazı yazacağız” dedi.

MİLLETİN TEMSİLCİLERİ MİLLETTEN ÜSTÜN

Türkiye’de siyasetin gündemini de eleştiren Deniz, “Gençlerimize girişimcilikle, inovasyonla yeni bir gelecek açmalıyız. Genç işsizliği yüzde 30’a yaklaşırken, Türkiye siyasetinde gündemin çok farklı konular olması üzücü bir durumdur. Son günlerde eski milletvekilleri dahil olmak üzere, milletvekillerine ve bakanlara, ayrıca ailelerine ömür boyu ayrıcalık tanınmasına dönük kanun teklifleri gündeme gelmektedir. Eski milletvekilleri ve bakanlara ve ailelerine ömür boyu ücretsiz sağlık hizmeti, çakarlı otomobil, kırmızı ışıkta geçme gibi hakların düşünülmesi bile abestir.

Gidip çağdaş demokrasilerde Hollanda’da, Danimarka’da bir milletvekili, bir bakanın böyle hakları var mıdır diye bakılmalıdır. Bizler de burada temsil görevi yapıyoruz. İşimizi bırakıp burada mesai veriyoruz. Bir maaş almadığımız gibi herhangi bir imtiyaz da talep etmiyoruz. Milletin temsilcileri milletten üstün bir sınıf haline gelmemelidir” diye konuştu.

VERGİ REKORTMENLERİ UTANIR GİBİ İSMİNİ GİZLİYOR

Konuşmasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen vergi değişiklikleri kanun tasarısına da değinen Deniz şunları kaydetti;

“Maalesef dünyada uygulanan konaklama vergisinden çok farklı bir vergi getirildi. Bu vergi esasen konaklama vergisi değildir. Çünkü konaklama vergisini yerel yönetimler alır, bu vergi böyle değildir. Dünyada konaklama vergisi adı üzerinde geceleme üzerinden alınır. Bizde yeme-içme dahil, her hizmetten alınacağı öngörülmüştür. Bu yıl turizm sektörüne önce Tanıtım Ajansı katkı payı geldi. Bunun üzerine bir de konaklama vergisi gerçekten sıkıntılı bir durumdur. Gelecek yılı şimdiden satmış olan işletmelere bu yıl için yüzde 1 hasılat vergisi gelmiş olmaktadır. 

İnşaat sektöründe tapu harcının artırılmasından vazgeçildi, fakat “değerli konut vergisi” geçerli kaldı. Döviz işlemlerindeki işlem vergisi binde 2 oldu ve Cumhurbaşkanı’na artırma yetkisi verildi. Birçok uzman bu kanunda Anayasa’ya ve uluslararası anlaşmalara aykırılıklar olduğunu belirtmektedir. Dijital hizmet vergisinde de yabancı şirketlerin çifte vergilendirilmesi gibi durumlar var.

Tasarıda ayrıca şirketlerin taşıt kiralama ve alımlarında gider yazma limitleri düşürülmüştür.

Biz vergi reformu beklerken, Devlet tasarruf yapsın derken, bu vergiler gelmiştir.

Bu vesileyle şunu da ifade etmek istiyorum. 2018 yılının vergi rekortmenleri açıklandı, fakat gelir vergisinde ilk yüz rekortmenin 57’si isminin gizli kalmasını istemiştir. İlk iki isim de açıklanmadı. Kurumlar vergisinde de ilk yüzde açıklanmayan şirketler bulunuyor. Bu garip bir durumdur. Vergi rekortmenliği gurur duyulması, örnek alınması gereken bir statüdür. Türkiye’de utanır gibi isim gizlenmesi doğru değildir. Bunun nedenlerinin sorgulanması gerekir.

Bu arada Antalya gelir vergisi ilk yüzde 2 isimle temsil edilmiştir. Kurumlar vergisinde ilk yüze Antalya’dan Fraport girmiştir. Kendilerini kutluyoruz.”

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DURGUNLUK YAŞANIYOR

Antalya’da inşaat sektöründe bir durgunluk yaşandığına da dikkat çeken Deniz, “Türkiye genelinde daire sayısında da ruhsatlar 2017 yılının beşte birine düşmüştür. Yani, inşaat sektöründe gerçek bir kriz yaşanmıştır.

Antalya’da 2016 yılında 4 milyon metrekare, 20 bin civarı daire inşaat varken, 2017’de Kepez’de kentsel dönüşüm projesi daire sayısını 48 bine yükseltti. 2018’de normal rakamlara dönülmüştür. Normal koşullarda Antalya’da yılda 20  bin daire ruhsatı alınır. Fakat 2019’da 7 bin daire ruhsatı Antalya’da da inşaat sektörünün durduğunu gösteriyor.

İnşaat sektörü ahşap, boya, mühendislik, mimarlık, elektrik gibi birçok sektörü önemli ölçüde etkilemektedir. Antalya bu yıl turizmde rekorlar kırdı. Ama inşaat sektöründeki bu rakamlar durumun zor olduğunu kanıtlamaktadır.  

Burada yine de Antalya ekonomisi açısından olumlu bir noktayı da gözden kaçırmayalım. Antalya inşaat yüzölçümü olarak İzmir ve Bursa’yı geçmiştir. Turizm ve göç almak Antalya’yı bir nebze öne geçirmektedir.

Diğer sektörlerimizden tarımda fiyatların düşük olduğu bir dönemdeyiz. Toptancı hal fiyatları ekim ayında ortalama %16 oranında düşmüştür. Hava sıcaklığı ve ihracatta yavaşlama fiyatları aşağı çekti. Üreticiye tarımsal destekler bu nedenle daha önemli hale gelmektedir” dedi.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir