Tarımda Daha Az Kredi Kullandık

Antalya Ticaret Borsası Temmuz ayı Meclisi, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında Borsa Toplantı Salonu’nda yapıldı. Meclis üyelerine yönetimin bir aylık çalışmasının özetlendiği Meclis’te ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, ekonomi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İş dünyasının yeni yönetim sistemi ve bakanlar kurulundan beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Bülbül, özellikle tarım sektörü ve Antalya’nın çözüm bekleyen ciddi sıkıntıları bulunduğuna işaret etti.

Resmi rakamlarla ekonomi ve tarım sektörünün içinde bulunduğu durumu özetleyen Bülbül, Haziran ayı itibariyle ülke genelinde bir önceki aya göre kurulan şirket sayısının yüzde 33, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısının 41 azaldığını kaydetti. 2017 yılının Haziran ayına göre ülke genelinde kurulan şirket sayısının yüzde 7, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısının ise yüzde 37 azaldığına dikkat çeken Bülbül, “İlimizde de benzer bir eğilim söz konusudur” dedi.

Kredi Ödemesine Sadığız

2018 yılının ilk çeyreğinde Antalya’da kullanılan toplam nakdi kredilerin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla ülke ortalamasıyla aynı düzeyde olduğunu belirten Bülbül, “Bu dönemde takipteki alacaklardaki artış ise Antalya’da yüzde 1 Türkiye’de ise yüzde 8 olarak gerçekleşmiştir. Yani kentimiz iş insanlarının genel karakteristiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu rakam kullandığımız krediyi ödeme sadakatine bir kez daha ülke ortalamasından daha fazla sahip olduğumuzu göstermektedir” diye konuştu.

Tarımda Daha Az Kredi Kullandık

Sektörlerin kredi kullanım oranlarını değerlendiren Bülbül, toptan ticaret ve komisyonculukta bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 15, turizmde yüzde 35, tarımda yüzde 16 artış görüldüğünü, bu oranların ülke ortalamasında toptan ticarette yüzde 21, turizmde yüzde 19 ve tarımda ise yüzde 18 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Bülbül, “İlimizin ana faaliyet sektörleri olması itibariyle bu üç sektörden ticaret ve tarımda ülkemiz ortalamasının altında bir kredi artış oranına sahipken; turizmde ortalamanın yaklaşık 2 kat üzerinde artış yaşamışız. Turizm sektöründe yaşadığımız bu yılki yüksek hareketlilik dikkate alınır ve ülkemiz turizminin yaklaşık yüzde 40’ına sahip olduğumuz hatırlanırsa kredilerdeki bu yüksek artışın nedeni anlaşılabilir” dedi.

Tasarrufçu Kimliğimizi Kaybettik

Antalya’nın genel itibariyle tasarrufçu bir il olduğunu vurgulayan ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, ancak son dönemde bu özelliğini kaybettiğini bildirdi. Bülbül, ”Biz uzun yıllar boyunca kredi-mevduat oranında başa baş yani 1’e yakın veya daha düşük bir orana sahiptik. Oysaki son açıklanan veriyle bir kez daha görüyoruz ki, mevduatımıza göre kredi kullanımımız Türkiye ortalamasının yüzde 60 üzerindedir. Yani kullandığımız kredi, sahip olduğumuz mevduatın iki katına ulaşmıştır. Bu yüksek kredi oranına rağmen borcuna sadakatte ülke ortalamasının üzerinde bulunmamız, olumlu bir özelliğimizdir” diye konuştu. İş dünyasının ödeme aracı çek-senet miktarı ve tutarlarındaki ilk altı aylık rakamları değerlendiren Halil Bülbül, şu bilgileri paylaştı:

“Haziran ayı itibariyle karşılıksız çek sayısında 2017 yılı Haziranına göre ilimizdeki yüzde 50’lik azalışa karşılık, ülkemizde yüzde 29 azalış gerçekleşmiştir. Yine karşılıksız çek sayısında ilk 6 aylık durumda ise ilimizde yüzde 40, ülkemizde ise yüzde 22 azalış yaşanmıştır. Karşılıksız çek tutarında ise geçen yılın haziran ayına göre ilimizde yüzde 27’lik bir azalış bulunmasına karşılık ülkemizde yüzde 15 artış görülmüştür. Zira ilk 6 ayki karşılıksız çek tutarında da ilimizde yüzde 15’lik bir azalışa karşın ülkemizde yüzde 3 düzeyinde artış yaşanmıştır. Bu gerçekleşmeler, bizlerin borcumuza olan yüksek sadakati teyit eden diğer bir kanıt olmuştur. Yani, Antalyalı iş insanlarımızın, işlerine sahip çıkma ve ticaretini geliştirme konusunda son derece motive olduklarını ve alacaklılarına karşı dürüst davrandıklarını bir kez daha görmekteyiz. Bu özelliğimizle de gurur duyma hakkımız bulunmaktadır. Umuyorum ki tasarrufçu kimliğimizi kaybetmiş olmamıza rağmen sahip olduğumuz bu özellik ilelebet devam eder.”

İhracatımız Arttı

Antalya’nın 2018 yılının ilk yarısının son yıllardaki ilk yarılara göre daha hareketli geçtiğini bildiren Bülbül, artan döviz kurlarının da etkisiyle dış ticarette artış yaşandığını belirtti. Bülbül, Antalya’nın ilk 5 aylık ithalatının geçen yıla oranla yüzde 34 azaldığını, ihracatının ise yüzde 25 arttığına dikkat çekti. Bülbül, “Mayıs ayı itibariyle ise 2017 Mayısına göre ithalatımız yüzde 58 azalırken, ihracatımız yüzde 55 artmıştır. Ülkemiz ithalatı ise ilk 5 ayda yüzde 17, ihracatı ise yüzde 8 artmıştır. Yine, Mayıs ayı itibariyle ise geçen yıla oranla ülkemiz ithalatı yüzde 5, ihracat ise yüzde 3 artmıştır. Bu gerçekleşmelerle, ilimiz dış ticaret durumunu değerlendirdiğimizde, görmekteyiz ki değişen koşullara ülkemiz ortalamasına göre çok daha hızlı bir refleks göstermiştir. İthalatını hızla azaltmış ve ihracatını da çift haneli yükseltmeyi başarmıştır. Antalya’mız ve ülkemiz ihracatına katkı veren tüm ihracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Zeytin Ve Zeytinyağının Sorunları

Antalya Ticaret Borsası olarak zeytin ve zeytinyağı konusunda yoğun çalışmalar yürüttüklerini anımsatan Bülbül, köklü zeytin geçmişi olan Antalya’da zeytinciliği korumak, geliştirmek, markalaştırmak, tanıtmak ve pazara sunma çalışmalarının devam edeceğini vurguladı. Bülbül, “Özellikle yöremize özgü Manavgat Beylik ve Antalya Tavşan Yüreği zeytin ve zeytinyağlarımızın dünyada kazandığı birincilikleri daha fazla gündeme getirmek ve bu çeşitlerdeki varlığımızı geliştirmek için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

Bölge zeytinciliğiyle ilgili de üyelere bilgi veren, sektörün sorunlarını dile getiren ATB Başkan Vekili Bülbül, son 15 yılda zeytin ağaç sayısına paralel olarak zeytin ve zeytinyağı üretiminin arttığını, buna bağlı olarak da karasu ve prina miktarının da arttığını belirtti. Bülbül, sektörün talepleriyle ilgili şunları söyledi:

“Sektör karasu için il ve ilçe belediyelerimizin acilen kalıcı bir çözüm bulunmasını talep etmektedir. Doğru planlama yapılabilmesi için; yerel yönetimlerinde desteğiyle Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce tür özellikleri belli olan bir zeytin envanterinin çıkarılması ve hasat kayıplarının azaltılmasını bekliyor. Ürün kalitesinin artırılması için kurslar düzenlenmesini istiyor. Antalya zeytinciliğinin markalaştırılması ile tüketicilerin zeytinyağı konusunda Borsamız çalışmalarıyla farkındalık düzeylerinin artırılması gibi sektör temsilcilerinin talepleri olmuştur.”

Bülbül, sektörün taleplerinin rapor halinde ilgili kurumlara iletileceğini, çözüm için görüşmelerde bulunulacağını bildirdi.

Hububatta Verim Düşük Oldu

Bu yıl hububatta verimin iklime bağlı olarak geçen yıllara oranla düşük olduğunu kaydeden Bülbül, “Umarım gelecek sezon daha bereketli bir yıl geçiririz” dedi. Bülbül, Borsa’nın öncülüğünde yürütülen Antalya Buğdayını Arıyor Projesi’nin tamamlandığını, denemesi gerçekleştirilen buğdayların, kalite, hastalık-zararlı ve verim konusundaki özelliklerinin üyeler, paydaş kurumlar ve hububat üreticileriyle paylaşılacağını duyurdu.

Canlı Hayvan Borsası Kurbana Yetişecek

Antalya Ticaret Borsası, Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapımına başlanan Canlı Hayvan Borsası’nın ilk etap çalışmasının Kurban Bayramı öncesinde tamamlanacağını bildiren Bülbül, “Kurban kesim alanı olarak açılabilmesi için alanda çalışmalar devam etmektedir. Umarım dini ödevlerimize halel gelmeyecek bir biçimde tüm Antalyalıların kullanımına açık, nezih bir işletme sunabiliriz” dedi.

Yangınlar Canımızı Yaktı

Aksu İlçesi’nin Alaylı, Murtuna ve Kurşunlu mahallelerinde çıkan yangında zarar gören üreticilere geçmiş olsun diyen Bülbül, yangında can kaybının olmamasının en büyük teselli olduğunu söyledi. Bülbül, “Üreticilerimiz ve üyelerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımızın yangınlar konusunda hassas davranmalarını, duman gördükleri anda erken müdahale için; 112 ve 177’yi aramalarını tavsiye ediyorum. İlimizde az görülmesine karşın anız yakmama konusunda üreticilerimizden daha hassas davranmalarını bekliyoruz” dedi. Organize sanayi bölgesinde bulunan Kar-Yapı firmasında çıkan yangından duyduğu üzüntüyü dile getiren Bülbül, “Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz olmuştur. Buradan meclisimiz adına kıymetli sanayicimiz Köksal Sarı ve çalışanları başta olmak üzere, sanayici dostlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum” dedi.

Bülbül, üyelerin Kurban Bayramı’nı kutlarken, Bayramın bütün insanlığa barış, huzur ve mutluluk getirmesini diledi.

 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir