Sani Şener; Antalya 60 Milyonları Görür

Turizm beklentisinin Antalya’da yüksek olduğunu kaydeden Şener, Antalya’nın yatak kapasitesi ve sezon süresi belli. Burası 40-50-60 milyonlara çıkacak gibi gözüküyor” dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) 2018 faaliyet yılı 11’inci Olağan Toplantısı Akra Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantı Başkanlığı’nı ANSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı ve Wagner Kablo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı L. Hilmi Ünsal’ın gerçekleştirdiği toplantının konuğu, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener oldu. ‘Bilim ve Teknolojinin Ekonomiye ve İş Dünyasına Etkileri’ başlığında gerçekleştirilen toplantıya, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Kaptan, TAV Havalimanları Holding Dış İlişkiler Direktörü Mehmet Erdoğan, TAV Havalimanları Holding Başkan Yardımcısı Murat Örnekol, TAV Havalimanları Holding HAVAŞ Genel Müdürü Kürşad Koçak, TAV Havalimanları Holding Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, ANSİAD üyesi iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantı öncesinde ANSİAD üyelikleri gerçekleştirilen BAOG İnşaat, ÖKE Mühendislik ve Opal Yapı şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Özgün Alan ve SBY Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Suna Batak Erzurumlu’ya rozetleri ANSİAD Başkanı Sadi Kan ve TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener tarafından takdim edildi.

Turizm Beklentisi

Antalya Havalimanı’nda ICF ortağı İçtaş’ın hisselerini satın alan Şener, “Antalya Havalimanını da aldık. Karşınızda Antalyalı bir iş adamı olarak durmaktayım. Zaten ANSİAD’a da üye yaparak giriş belgemizi de imzalattılar” dedi. Antalya’ya turizm sezonunu değerlendiren Şener, “Rakamlara baktığınızda 2016 yılı çok kötü. Hakikaten Antalya’yı kriz fena vuruyor. Bu yıl çok iyi mesela. 2006’da böyle bir düşüş var. Antalya’nın yatak kapasitesi ve sezon süresi belli. Burası 40-50-60 milyonlara çıkacak gibi gözüküyor” dedi.

Fiziksel Sermayemiz Sıfır

17 ülkenin iş kanunuyla 12 ülkenin ceza kanunu ve iş gelenekleriyle iş yaptıklarını dile getiren Şener, “İş yapan yüzde 27’si kadın olmak üzere 55 bin çalışanımız var. TAV’ın piyasa değeri 2,5-  3 milyar dolar civarında. Ama TAV’ın fiziksel sermayesi sıfır. Yani bizim ne arsamız, ne binamız var. Kullandığımız araçlar bile kiralık ama bizim değerimiz 2,5- 3 milyar dolar. Neden, çünkü bizim entelektüel sermayemiz ve sosyal sermayemiz yüksek. Onun için şirketlerimizde, bilgi ve sosyal sermayemizin çok güçlü olması gerekiyor. Bana bu başarıyı nasıl yakaladınız dediklerinde, bir insan kaynakları diyorum, ikincisi çalışmak, üçüncüsü de zamanı yakalamak olduğunu söylüyorum” diye konuştu.

Türkiye’de Özelleştirmeyi Yakaladık

Dünyanın en zengin isimlerinin ikinci ve üçüncü sanayi devrimlerini yakalayan isimler olduğunu aktaran Şener, “Zamanı yakalamak, dünyaya baktığınızda 0’dan 2000 yılına kadar olan 20 yüzyılda dünyanın en zenginlerini sıralamışlar. Bunlardan ilk 10 Amerikalı doğal olarak. Bunun içinde şöyle bir sıralama var, ilk beşe bakıyorlar 1834, 1835, 1836 doğumlular, ikinci 5’e bakıyorlar 1955, 1956 doğumlular. İnceliyorlar haliyle, tesadüf mü diyerek. Değil. İlk 5’te yer alan isimlere baktığınızda ikinci sanayi devrimini yakalamışlar. 1955, 56 doğumlulara baktığınızda Bill Gates, Steve Jobs gibi isimler. Bunlara baktığınızda bunlarda 20 yaşına geldiklerinde kişisel bilgisayar icat olmuş bunlar da onu yakalamışlar. TAV’da da biz Türkiye’deki özelleştirmeyi yakaladık” dedi. Şener, “İstanbul Atatürk Havalimanı yap-işlet-devret olarak ihaleye çıktığında biz yap-işlet-devret nedir bilmiyorduk. Yapacağız, işleteceğiz parayı nereden bulacağız, 300 milyon dolar. Yıl 1997, Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri 300 milyon doları IMF’den arıyor. Biz girdik bunu aldık. İnanın bütün dünyayı Asya’dan Amerika’ya kadar dolaştım, bankalara havalimanının nasıl para kazandığını anlattım. Çünkü dünyada özelleştirme yoktu. Türkiye’de ilk defa” diye konuştu.

5,3 Trilyon Dolarlık Platin Madeni

Nano teknoloji, uzay madenciliği gibi konuların seçim gündemiyle birlikte konuşulduğunu dile getiren Şener, “Uzayda neler yaptıklarıyla ilgili dünyanın en büyük fizikçilerinden birinin kitaplarını tercüme ettiriyoruz. Elon Musk’un uzay şirketi var, 2 milyar dolar fon toplamış. Uzayda çalışmalar yapıyor. Şimdi bir astroit bulmuşlar. Üzerine roket yollayacaklar. Robotik bir roket, onunla birlikte astroidin yörüngesini değiştirip onu Ay’ın yörüngesine oturtacaklar. Ay’ın etrafında dönmeye başlayacak. Ay’da kuracakları bir üsle bunu çalışacaklar ve ondan sonra dünyaya getirecekler. İçinde platin madenini keşfetmişler. Değeri 5,3 trilyon dolar. Şimdi herkes ‘deli mi bunlar 2 milyar dolar uzayda neye yatırıyor’ diyor. 5,3 trilyon dolarlık platin madeni bulmuşlar. Ay’dan koparıp dünyaya düşürürler. İnşallah Türkiye’ye düşer” dedi.

Küresel Firma Olma Hedefi

Dünyada 20 bin uçak, 7 milyar yolcu olduğunu kaydeden Şener, “Baktık ki bu büyüyecek. Biz bu bilgiyi, inşaat yapma bilgisini, dizayn etme bilgisini ve işletme bilgisini yakın bölgelere taşıyalım dedik. 10 yılda 10 havalimanı yapacağız diyerek bir hedef koyduk. İşletme olarak bölgesel bir firma olacağız ama finansal olarak küresel bir firma olacağız. Hedeflerimize bunu koyduk” diye konuştu. Halka arz ile birlikte dünyanın her yerinde ortaklıkları olduğunu belirten Şener, “Büyümek gerektiğine inandık biz. Bunun için de borçlandık. Bir projeyi yaparken 100 liraysa proje yüzde 70’ini bankadan alabiliyorsunuz. Bizde para yok. 450 milyon dolar ticari krediyle kendi sermayemiz gibi koyduk, korkunç bir şekilde borçlandık. Ne yapalım dedik ‘halka arz olacağız’, Amaç 1 milyonun üzerinden para kazanmak” dedi.

Bilime Önem Veriyorum

Dünyaya baktığınızda ülkelerde bilim ve teknoloji birleştiğinde o ülkenin uçtuğunu belirten Şener, “Ben bilime çok önem veren biriyim. Bilim ve teknolojinin birleştiği yerlerdeki ülkeler uçuyor. Şimdi ülkemize baktığınızda bilim ve teknolojiyi birleştiren ülkeler maalesef bulamıyoruz. Bilim ve teknolojiyi birleştiren şirketlerden biridir TAV. Bizim TAV teknoloji şirketimiz var, 400 civarında bilgisayar mühendisi elektronik mühendisi çalışıyor” diye konuştu. Şu anda herkesin bildiği Sanayi 4.0’ın yaşandığını dile getiren Şener, “Çevremizde yanlış bir anlama var. Yani İşini gücünü bırak, otellerini kapat dijitalizasyona gir. Böyle bir şey yok. İşini gücünü kapatma ama işini gücünü dijitalize et. Yani dijitalizasyonun getirdiği verimllikten faydalan. İşini ekonomik hale getir, maliyetleri düşür, gelirini arttır. Bizim endüstri 4 ile yapacağımız bu.

Dünyanın yüzde 17’sinde elektrik yok, yani dünyanın yüzde 17’sinde hala 2’nci Sanayi Devrimi yaşanmamış. Yüzde 54’ünde dünyanın internet yok. Yani yüzde 54’ü de üçüncü sanayi devrimine girmemiş.  E biz onlarla da iş yapıyoruz” dedi.

Ulaşılabilir Bir Liderim

İnsan Kaynaklarına önem verdiğinin altını çizen Şener, “Çalışanlarımıza iyi bakacağız ki onlar da müşterilerine iyi bakacak. Sistemimiz bu şekilde. Bu yüzden çalışanlarımız kendilerini şanslı ve güvende hissediyorlar” diye konuştu. Ulaşılabilir bir lider olduğunu belirten Şener, “Hani derler ki liderler ormanı yönetmeli, ağaçları bilmeden ormanı yönetemezsiniz. Bugün ANSİAD üyeleriyle tanıştım, terminalleri gezdim yani ben detayları gezdim. Ben çalışanlarımın hepsini biliyorum, hastalıkları, ölüm durumları aile durumları gibi. İnsanlara değer vermek, biz değer veriyoruz. Sadece para değil, iyi de para veriyoruz ama sadece para değil. İnsanlarla birlikte olmanız gerekiyor” dedi.

29 Ekim’de Üçüncü Havalimanı Açılıyor

İstanbul 3’üncü Havalimanı’nın açılışı ve işletmecisi oldukları İstanbul Atatürk Havalimanı’yla ilgili soruları yanıtlayan Sani Şener, “Üçüncü Havalimanı açık artırmayla yapıldı, ancak 1 milyar Euro yıllık kira ödemek bize çok pahalı geldi. Onun için çekildik. Alan arkadaşlarımız şu anda devam ediyor. 29 Ekim’de açılacak. Açılınca Atatürk Havalimanı kapanacak. Ama bizim 2021 yılına kadar süremiz var. 800 milyon doları 2007’de peşin ödediğimiz için iki yıllık kaybımızı devlet karşılıyor. Onu ihaleden önce bize bildirdiler zaten. Biz şu anda Türk Hava Yolları ile TGS’de ortağız. 10 bin kişiyle orada yer hizmetleri yapacağız. HAVAŞ da orada olacak. Yani yer hizmetlerinde yine varız ama yatırım ve işletmede Üçüncü Havalimanı’nda yokuz. Bunlar ülkelerin projeleri, hayırlı olsun demekten başka bir şey diyemeyiz” diye konuştu. Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Millet bahçesi’ açıklamasını hatırlatan Şener, binaların ise kongre merkezi olarak kullanılacağını belirtti. Şener, finansman modeli açısından Atatürk Havalimanı’nın kapanması gerektiğini belirterek, “Atatürk Havalimanı’nın kapanması gerekiyor ki Üçüncü Havalimanı çalışsın” dedi. İlk karbon izini veren şirket olduklarına dikkati çeken Şener, “İklim değişikliği üzerine bir derneğin üyesiyiz. Bizde yüzde 27 kadın çalışan var, yüzde 12’si de üst düzey yönetici. Kadın çalışan olayına da önem veriyoruz. Hem ekonomik hem çevresel sürdürülebilirliğe önem veriyoruz” diye konuştu. Toplantı, ANSİAD Başkanı Sadi Kan ve Toplantı Başkanı L. Hilmi Ünsal’ın, günün anısına TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’e plaket takdimiyle sona erdi.

 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir