Prof. Dr. İsmail Yüksek; Üniversiteler Sanayiye Uyumlu Hale Gelmek Zorunda

ANSİAD 5. Kahvaltılı Toplantısı’nın konuğu, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek oldu. Üniversitelerin, sanayi ve sektörlerin iletişim diline ve hızına uyumlu hale gelmek zorunda olduğunu belirten Prof. Dr. İsmail Yüksek, “Eğitim 4.0 ile inovasyon ve üretim odaklı, üst düzey düşünme becerileri gelişmiş, dijital öğrenme odaklı, bilgiyi üreten ve transfer edebilen, tasarımcı bireyler ve organizasyonlar oluşmuştur” dedi.

 Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD)’nin kahvaltılı toplantısının konuğu olan Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, ‘Üniversite, Sanayi, İş Dünyası İşbirliği’ başlığında bir sunum gerçekleştirdi. ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan’ın Toplantı Başkanlığı’nı yürüttüğü kahvaltıya, ANSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ile ANSİAD Üyesi iş insanları katıldı. Günümüzde bireyler, örgütler ve kurumların, değişimi tahmin edecek, uyum sağlayacak ve yönetecek yapılanmalara ihtiyaç duyduğunu dile getiren Prof. Dr. İsmail Yüksek, “21’inci yüzyıl başarı faktörleri, bilginin, üretim, değişim ve eskime hızı, AR-GE, girişimcilik ve inovasyon kavramlarını başarı faktörleri olarak kaçınılmaz hale getirmiştir” dedi.

ENDÜSTRİ 4.0 SANAYİNİN KENDİSİNİDE KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK

Endüstriyel değişimlerin ürün geliştirme süreçlerini yeniden tanımlama zorunluluğu getirdiğini kaydeden Prof. Dr. İsmail Yüksek, “Bu süreçte hayal, fikir, tasarım, proje, ürün, inovasyon, marka ve pazar süreçleri gelişmiş, bugün herkesin konuştuğu ‘Endüstri 4.0’a yani nesnelerin interneti çağına ulaşmıştır” diye konuştu.  Endüstri 4.0’ın sanayinin dijitalleşme ve bilgisayarlaşma aracılığıyla yüksek teknolojiyle donatılmasını sağladığını dile getiren Yüksek, “Bu devrim, nesnelerin interneti aracılığıyla makinaların birbirleriyle iletişim kurabileceği yeni bir dönemin başlangıcıdır. Böylelikle elde edilen yeni teknoloji sanayinin geliştirdiği iş modellerini, üretim zincirlerini ve sanayinin kendisini de kökten değiştirecektir” dedi.

EĞİTİM 4.0: İNOVASYON VE ÜRETİM

Endüstri 4.0’ın eğitimden teknolojiye, finanstan sanata kadar yaygın bir etkisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. İsmail Yüksek, “Eğitim anlatım ve ezber odaklıyken, ‘Eğitim 3.0’ bilgi üretimi odaklıydı ve bugün ‘Eğitim 4.0’ inovasyon ve üretim odaklıdır. Üst düzey düşünme becerileri gelişmiş, dijital öğrenme odaklı, bilgiyi üreten ve transfer edebilen, tasarımcı bireyler ve organizasyonlar oluşmuştur” dedi. Yeni nesil üniversite anlayışının eğitimde hareketlilik ve güncellik ile başladığını dile getiren Yüksek, “Bu sistematiğin içerisinde, milli ve sosyal projelerde sorumluluk ve liderlik, araştırmada yenilikçilik ve girişimcilik yeni nesil üniversite anlayışını oluşturmakta” dedi. Üniversitelerin, sanayi ve sektörlerin iletişim diline ve hızına uyumlu hale gelmek zorunda olduğunu belirten Prof. Dr. İsmail Yüksek sözlerini şöyle sürdürdü; “Üniversitelerin sanayi sektöründen, araştırma bütçesinin artması, öğrencilerin mesleki gelişimine katkı sağlanması, ekonomik fayda ve farklı iş birliği platformları oluşturmak gibi beklentileri söz konusu. Aynı zamanda sektörün de üniversitelerden beklentileri mevcut, bunların başında, pazara yönelik teknolojik bilgi ihtiyacının karşılanması, problemlerde kısa sürede çözüm, ürün kalitesinin iyileştirilmesi ve ekonomik büyüme sağlanması gibi sektörel beklentiler söz konusu.”

GİRİŞİMCİ ÜNİVERSİTELER İÇİN PROFESYONEL BİR YAPI KURULMALI

Endüstri 4.0 ve Eğitim 4.0 gerçeğine uyum sağlamak ve girişimci, yenilikçi bir üniversite olmak için eylem planı oluşturulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yüksek, “Kurum ve bölge analizi, yüksek öğrenim analizi, sektör, meslek ve teknoloji analizi ile durum tespiti yapılmalı” dedi. Girişimci ve yenilikçi üniversiteler için profesyonel bir yapının kurulması gerektiğini kaydeden Yüksek, “Üniversitedeki tüm süreçleri yönetecek, bireylerin, birimlerin ve laboratuvarların Ar-Ge ve yenilikçilik profillerini, performanslarını takip edecek, entegrasyonu sağlayabilecek, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunacak, iş modellerini geliştirecek bir yapı oluşturulmalı” diye konuştu. Teknoloji transfer ofisleri ile girişimcilik ve yenilikçilik koordinatörlüğü oluşturularak, ortak akıl arama, karar konferansları düzenlenebileceğini belirten Prof. Dr. İsmail Yüksek sözlerini şöyle sürdürdü; “Teknoparklarda teknoloji transfer ofisi yapılanması aracılığıyla ‘kuluçka ofisi’ kurulması ve öğretim üyeleri ve öğrencinin ticarileşme girişimlerinin desteklenmesi sağlanabilir. Sanayi ve sektörlere özel laboratuvar ve derslerin açılması, girişimcilik, teknoloji yönetimi ve inovasyon yönetimi temalı program, ders ve sertifika programlarının açılması ve faydalanan öğrenci sayısının yükseltilmesi, girişimcilik, teknoloji yönetimi, inovasyon yönetimi, patent, fikri haklar gibi konularda konferans, seminer, çalıştay gibi etkinlilerin sayısının arttırılması ile üniversite ve sanayi işbirliği gerçekleştirilebilir.” Toplantı, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’in, ANSİAD Üyelerinin soruları yanıtlamasının ardından sona erdi.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir