Yeni Enerji Kaynağı: Metan Hidrat
Alphan Manas, Türkiye’nin kaya gazı ve kaya petrolü üretimiyle büyük sıçrama yapacağını belirtti. Manas, “Türkiye metan hidratta 2023’den sonra büyük sıçrama yapacak. Karadeniz’de sadece bir noktada 1,1 milyar metreküp metan hidrat tespit edildi”
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2021 faaliyet yılı 12. Olağan Toplantısı Akra Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantı Başkanlığını AGT Yönetim Kurulu Başkanı ve ANSİAD Üyesi Mehmet Semih Söylemez’in gerçekleştirdiği toplantının konuğu, Türkiye Fütüristler Derneği Kurucu & Onursal Başkanı Alphan Manas oldu. ‘Gelecek ve Trendler’ başlıklı toplantıya TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, ANSİAD üyesi iş insanları ve çok sayıda misafir katıldı. 1991 yılında internet yokken 2000’li yıllar ile ilgili babası Oğuzhan Manas’ın öngörülerinin olduğunu dile getiren Alphan Manas, “Babam o zaman İzmir Yeni Asır Gazetesi’ne verdiği röportajda oturduğumuz yerden alışveriş yapabileceğimizi ve mağazaların fiyat karşılaştırmalarını yapacağımızı 1991 yılında söyledi” dedi. 1993 yılında uluslararası bir fuarın tanıtım kitapçığına yazdığı gelecek öngörüsünden bahseden Manas, “Google Maps 2005 yılında ortaya çıktı, ben 1993’te ‘insanlar araçlarında bir bilgisayara sahip olacak ve bu bilgisayarla girdikleri otoparkın hangi katı boş, gidecekleri yolun hangisi daha kısa görebilecekler’ demiştim. 1993 yılında internet yokken böyle bir yorum yaptım, biraz sonra anlatacaklarımın bir ispatı yok, ancak geçmişte yaptıklarımızla ilgili bilgi sahibi olmanız öngörülerimizi anlamanızı sağlayacaktır” diye konuştu. 2004 yılında verdiği konferansta Z kuşağının sanal ortamdan, yeni çıkan peynirin tadı ve kokusunu test edebileceğini söylediğini kaydeden Manas, “2018 yılında elektriksel uyarıyla internet üzerinden koku aktarımı konusunda önemli adımlar atıldı. 2030’ların ortalarına geldiğimizde bir şeyi tadarak ve koklayarak internet üzerinden sipariş edebileceğiz” dedi.
BİR NOKTADA 1.1 TRİLYON METREKÜP METAN HİDRAT
2023 yılında kaya gazı ve kaya petrolünün Türkiye’yi uçuracağını dile getiren Alphan Manas, “Kaya gazı ve kaya petrol nasıl Amerika’yı uçurduysa Türkiye 2023 yılından sonra metan hidratla inanılmaz bir kurbağa sıçraması yapacak. Kaya gazı ve kaya petrolünde olduğu gibi hızlı gelişecek teknolojilerle 2023 sonu itibariyle metan hidrattan doğalgaz elde edilecek. Bu durum Türkiye’yi uzun dönemde doğalgaz ithalatçısı konumundan uzaklaştırabilecektir. Sadece 1 noktada tespit edilen metan hidrat miktarı 1.1 trilyon metreküp. Bunun yüzde 20’si çıkarılabilir” diye konuştu.
GELECEĞİ TAHMİN İÇİN BİR ŞEYLERİN DEĞİŞMESİ LAZIM
25 yıl sonrası için 25 yıl öncesine bakmak gerektiğini dile getiren Manas, “25 yıl önce Airbnb, Facebook, Google, Bitcoin, Netflix, Tesla, Youtube, SpaceX gibi şirketlerin, ürünlerin ve uygulamaların olmadığını göz önüne alarak tahmin etmemiz lazım. San Antonio Light gazetesinde Hugo Gernsback 1925 yılında telefonların ekranlı olacağını söylemişti, ancak hala iki parça olacağını düşünüyordu. Hugo Gernsback’in gelecek tahmininde her türlü yolcu uçağının gökdelen tepelerine ineceğini söylemiş. Doğru, helikopteri düşünemiyor ama yolcu uçağını gökdelen tepesine indirmeyi düşünüyor. Demek ki geleceği tahmin edebilmek için bir şeylerin değişmesi lazım, şu an elimizdeki malzemelerle geleceği tahmin edemeyiz. Ne olacağını bilemeyiz” dedi.
TAHMİN YÜRÜTMEK ÇOK ZOR
Washington Anıtı 1884 yılında yapıldığında 1 gr alüminyumun 40 Dolar olduğunu kaydeden Manas, “Anıtta toplam 2.85 kg alüminyum kullanıldı. Eğer üretim yöntemi aynı kalsaydı 14 gr olan 330 ml Coca-Cola kutusu 1,125 Dolar olacaktı, ancak 2 kimyagerin geliştirdiği yöntem ile alüminyum dünyadaki en ucuz emtialardan biri oldu” dedi. 2005 yılında Forbes Dergisi’nde yazdığı teknolojik gelişmelere yönelik öngörüsününden bahseden Manas, “Teknolojik gelişmeleri öngörmek ve tüketici davranışını kestirmek, pazarın eğilimini anlamak için iki anahtar. O zaman diyor ki bir endüstri analisti 12 Ağustos 2005’te, ‘Kameralı cep telefonları dijital fotoğraf makinalarnın yerini asla alamayacaktır.’ O zaman telefonlar 600 milyon satıyor, makinalar 60 bin satıyor. İşte Kodak bu öngörüler yüzünden yok oldu. Tahmin edilebilir bir şey zannediyorsunuz ama kolay değil. 2005 yılındaki cep telefonuna bakın, ekranı 176×220 pixel. Bu telefondan fotoğraf görmek imkansız. O yıllarda diyor ki hayatta dijital fotoğraf makinalarının yerini alamaz ama görüldüğü üzere bu da oldu” diye konuştu.
TEMEL SORUN İŞSİZLİK OLACAK
Gelecek ile ilgili önemli gelişmeler olacağına dikkati çeken Alphan Manas, “2030 itibariyle 800 milyon insanın işsiz kalacağı, yani dünya nüfusunun yüzde 10’unun işsiz olacağı söyleniyor. Robotlar ve yapay zeka konusundaki gelişmeler bu sonuca yol açacak. Temel sorunumuz işsizlik olacak” dedi. Şu an yaşadığımız işsizliğe ek olarak yeni işsizliklerin yaşanacağını belirten Alphan Manas, “Belirli meslek dalları ve iş kolları yok olacak. Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Yapay zeka dediğimiz şey saniyede 800 bin sayfa kitap okuyabiliyor” dedi.
YAPAY ZEKA YÖNETİCİLER TERCİH EDİLDİ
10 ülkede 8 bin 370 kişide yapılan bir araştırmada yapay zeka yöneticilerin tercih edildiğine dikkati çeken Manas, “Yapay zeka yöneticileri kendi yöneticilerine tercih edenlerin oranı yüzde 64 ve yapay zekanın kendi yöneticilerinden daha başarılı olacağını düşünenlerin oranı yüzde 82. Türkiye’de yapılmıyor bu araştırma, 10 ülke içerisinde Türkiye yok. Yapay zekanın duygularını anlamada, onlara koçluk yapmada, çalışma kültürü geliştirmede daha yararlı olacağı görüşü ortaya çıkmış. Oregon Üniversitesi’nde geliştirilen robot 8 kilometreyi 53 dakikada koşarak bu alanda yeni bir rekor kırdı. Yolda dengelemeyi de makina öğrenimi sayesinde yaptı” diye konuştu.
EVRENSEL TEMEL GELİR
Elon Musk’ın son dönemde otomasyon gelişiminin evrensel temel gelir için hükümetleri zorlayacağına ilişkin yaptığı açıklamaya değinen Manas, “Ortalama işsizlik yüzde 20’lere çıkacak. Yapay zeka ve robotlar işsizliği dünyada 2040’larda yüzde 20’lere yükseltecek. 2030’larda 4 gün ve 4’er saat çalışılacak. Finlandiya, İsviçre ve Kanada tüm vatandaşlarının çalışmak zorunda olmayacakları bir sistem sunmaya hazırlanıyor, hatta İsviçre’de her vatandaşına 2 bin 500 Dolar aylık ödeme teklifi referandumda yüzde 75 ile reddedilmişti ancak 15 yıl sonra kabul edilecektir” dedi.
UZAKTAN ÇALIŞMA VE İŞ YAŞAMI
Avrupa’da 2030 itibariyle büyük şehirlerde yaşayan işgücünün yüzde 27’sinin uzaktan çalışacağını veya büyük şehirlerden göçeceğini dile getiren Alphan Manas, “Avrupa’da 2030 itibariyle uzaktan çalışanların yüzde 50’si en az 2 işte çalışacaklar ve zamanlarını bölüştürecekler. Dünyada uzaktan çalışanların tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacağı özel köyler kurulacak. Covid-19 öncesi yapılan tahminlerde 2030’da dünyada uzaktan çalışan 255 milyon tam zamanlı çalışan olacağı tahmin ediliyordu. Tahmin elbette değişmek zorunda” diye konuştu. Metaverse’de yaşamın yoğun olduğu, suretlerimizin çalıştığı bir 2050’nin de beklenebileceğini belirten Manas, “10 yılda 40 milyar dolar yatırım yapılacak New Songdo City toplamda LEED Sertifikalı 2.2 milyon metrekare ve 106 binadan oluşuyor. İster yer üstü ister yer altı olsun otonom araçlar için kent içi otoparklar yapmak zorunda kalacağız” dedi. Toplantı soru ve cevapların ardından ANSİAD Başkanı Akın Akıncı ve Toplantı Başkanı Mehmet Semih Söylemez’in Alphan Manas’a plaket takdimiyle sona erdi.
İlgili İçerikler
-
Doğaltaş ihracatçılarından Hindistan ve Fas çıkarması
Yorum yapılmamış | Şub 7, 2024
-
Alman ve Polonyalı gazeteciler seraları ve paketleme tesislerini ziyaret etti
Yorum yapılmamış | Kas 4, 2024
-
Tarsim’den Jet Hasar Ödemesi!
Yorum yapılmamış | Kas 20, 2017
-
YÖREX 8. Yöresel Ürünler Fuarı 13 – 17 Eylül’de
Yorum yapılmamış | Haz 30, 2017