MATSO: Muz İthalatında Gümrük Vergisi Uygulaması Devam Etmeli
|“Manavgat’ta Muz Üretimi ve Destekleri” panelinde konuşan MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, muzda üretimin planlanmasını gerektiğini belirterek muz ithalatında uygulanan gümrük vergisinin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) ve Manavgat Sanayici İş Adamları Derneği (MASİAD) işbirliği ile gerçekleştirilen panelde muz yatırımının geleceği konuşuldu. MATSO Otogar Toplantı Salonunda gerçekleştirilen panelde Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen Manavgat’ta muz tarımı ve bakanlık destekleri, Ziraat Bankası Manavgat Şube Müdürü Cumhur Seki Tarımsal Krediler, Grow Muz Genel Müdürü Ahmet Özdemir muz yetiştiriciliği- (hastalık ve zararları), Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Oytun eylem Doğmuş ise imar mevzuatı kapsamında sera yapıları konusunda bilgiler verdi.
“Muz üretiminde tarım alanlarının planlanması gerekmektedir”
Panelde konuşan MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat’ta örtü altı muz üretimin her geçen gün artış gösterdiğini belirterek muz üretiminde planlamanın yapılması gerektiğini vurguladı. Boztaş, “bakanlığımızdan bir talebimiz var. Ülke olarak ihtiyacımız olan üretimin tamamlandığı ya da tamamlanmaya yakın üretimin sağlandığı noktada desteklerin kaldırılması gerekiyor. Kimseye yatırım yapma gibi bir şey söylenemez. Ama yeteri kadar yatırımın yapılmasının ardından geçmişte yatırım yapanları korunması için desteklerin kesilmesi gerekiyor. Muz üretimi yapan yatırımcılarımızın korunması için üretim planlaması yapılması gerekmektedir” dedi.
“Yatırımcılarımız nar ve narenciyedeki gibi sıkıntılar yaşamak istemiyor”
Yatırım yapmak isteyen girişimcilerin korkusunun portakal, narenciye ya da narda yaşanan sıkıntıların yaşanması olduğunu kaydeden Boztaş, yatırımın planlaması yapılması halinde bu sıkıntıların yaşanmayacağını belirtti.
“Ekonominin olduğu her alanda yer alacağız”
Manavgat Ticaret ve sanayi Odası olarak ekonominin olduğu her alanda olduklarını vurgulayan Boztaş, “turizmde olduğu gibi tarım ve ilçe ekonomisine katkı sağlayan her alanda olacağız. İlçede muz yatırımı her geçen gün artıyor. Muz yatırımı yapmak isteyen çok fazla iş insanımız var” dedi.
“Muz ithalatında uygulanan gümrük vergisinin devam etmesi gerekiyor”
Muz yatırımının Manavgat’ın batı mahallelerinden başladığını kaydeden Boztaş, günümüzde ise ilçenin tüm mahallelerinde muz yatırımının yapıldığını belirtti. Türkiye olarak yılda 600 bin ton muz tüketimimiz var. Ülke olarak yaklaşık 300 bin tonunu üretiyoruz 300 bin tonu da ithal ediliyoruz. Bu durumu gören hükümetimiz çok ciddi destekler verdi. İthalatta yüzde 145 gümrük vergisi var. Devletimiz tarafından uygulanan gümrük vergisinin kaldırılmayarak yatırımcının desteklenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
“Muz ithalatındaki gümrük vergisi devam etmelidir”
Ekonomi bakanlığının gümrük vergisi ile ilgili bugünlerde çalışma yapmak üzere olduğunun altını çizen Boztaş, “Kolombiya ve Ekvador bu gümrük vergilerinin aşağıya çekilmesi ile talebi var. Biz Manavgat, Alanya, Anamur ve Silifke Ticaret ve Sanayi Odaları olarak bir rapor hazırlayarak bölgede ciddi bir yatırım olduğunu ve yatırım yapmayı planlayan çok sayıda girişimci olduğunu belirtik. Bu vergilerin aşağıya çekilmesinin ciddi sıkıntılara neden olabileceğini vurguladık. Bu raporu ekonomi bakanlığımıza ilettik” dedi.
“Manavgat muz üretiminde marka olabilir”
2012 yılında yok denecek kadar az olan muz üretiminin 2017 yılının sonunda 750 dekar civarında olduğuna vurgu yapan Başkan Boztaş, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük üreticisi noktasına gelerek marka olabileceğini düşündüğünü söyledi. Boztaş, “verilen desteklerin devam etmesi halinde Manavgat’ın toprak yapısı, mikro kliması, coğrafi yapısı ile atıl kalan tarım alanlarımızın örtü altı alanlara gireceğini, nitelikli kontrollü bir muz üretiminin yapılacağını düşünerek, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük üreticisi noktasına geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Akar, “Turizmin yanı sıra tarımda da marka olabiliriz”
MASİAD Başkanı Turgay Akar ise 2014 yılında Manavgat 2050 vizyon raporu çıkardıklarını hatırlatarak raporda en önemli konunun tarım olduğu söyledi. Akar, “Tarımın geleceği ve önümüzdeki yıllardaki etkisi üzerine yoğunlaşan raporda Prof. Dr. Bülent Gülçubuk hocamızın üzerinde durduğu birkaç nokta vardı. Atadan geleme geleneksel tarımdan öte teknolojik ve endüstriyel tarım, örtü altı tarım, erkenci Akdeniz meyveciliği, süs bitkileri olmak üzere 3 ana noktada yoğunlaşmamızı önererek ilçemizin bu noktalara eğilmesi durumunda katma değeri yüksek ürünler yetiştireceğine işaret etmişti. Verimli tarım arazileri, coğrafi yapısı ile çok değerli bir yer olan ilçemizin ekonomiye ciddi katkılar sağlayacağı konusunda görüş belirtmişti” diye konuştu. Son 2 yıldır turizmde ciddi sıkıntılar yaşandığına vurgu yapan Akar, turizmdeki daralmanın ilçeyi alternatif sektörlere yöneltmeye başladığı söyledi. Turizmin yanı sıra atıl kalan arazilerin katma değeri yüksek ürünler yetiştirecek şekilde harekete geçirilmesi gerektiğini ifade eden Akar, bunun yapılması ile turizmin yanı sıra tarımda da marka haline gelinebileceğini vurguladı.
Özen, “Yatırımcıya büyük görev düşüyor”
Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen ise MATSO Başkanı Ahmet Boztaş’ın tarım da gümrük vergilerinin kaldırılmaması düşüncesine katıldıklarını belirterek “Bizde kaldırılmasını istemiyoruz ama siz yatırımcılara çok büyük görev düşüyor. Bunun yerine getirilmesi için ülkemizin ihtiyacı olan diğer 300 bin ton muzun yatırımcılar tarafından acilen üretim yapılarak kapatılması gerekmektedir. Eğer bu açık kapatılmazsa 80 milyonun ihtiyacı olan muzun devlet politikası ile bir şekilde kapatılması gerekiyor. Muzun üretilmesi noktasında sadece Manavgat’ta 2016 yılında yüzde 100, 2017 yılında yüzde 100’ün üzerinde yatırım yapıldığını öngördüğümüz zaman gümrük vergisinin hiçbir zaman kaldırılacağını düşünmüyorum. Sayın bakanımız ile yakın bir tarihte araya geldiğimizde ilimiz ve etrafımızdaki 5 ili kapsayan bir toplantıda sorunları iletip bu sorunla ilgili hazırladığımız raporu sayın kendilerine sunacağız. Manavgat’ın siyasilerine de çok büyük bir görev düşüyor. Muzun ithalatı konusunda gümrük vergilerinin kaldırılmaması ile Manavgat’ın siyasilerinden talep giderse bunu ekonomi bakanlığının dikkate alacağını düşünüyorum” dedi. Manavgat’ın şanslı bir coğrafyaya kurulmuş bir ilçe olduğunu vurgulayan Özen, 64 km’lik sahili ile sınırlarının iki ırmak ile belirlenmiş ve ortasından ırmak geçen sulama sıkıntısının yaşanmayacağı ya da yok denecek kadar az olduğu ilçelerden birisi olduğunu belirtti.
“Muz yetiştiriciliği Manavgat’ta yeni bir boyut kazanıyor”
Özen, “Muz yetiştiriciliği sektörü Gazipaşa ve Alanya’dan sonra Manavgat ile yeni bir boyut kazanıyor. Bu Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bizi sevindiriyor. Alanya ve Manavgat’ta muz kontrollü bir şekilde gelişiyor. Sektör düzenli bir şekilde gelişiyor bu sevindirici bir durum. MATSO’nun da desteği, yerel yönetiminde imar planı dahilinde 20 ile 40 dönüm arasında kapalı alanlarda yatırımlar geçekleştiriliyor. Manavgat olarak gelişmekte olan ve bakir olan tarım alanlarımız çok önemli. Henüz örtü altı yetiştiriciliği yeni yeni gelişiyor. Yatırımcılarımızdan kullandıkları ilaçlarda toprak altındaki canlılarımızın ve sularımızın kirlenmemi konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyorum. Bu toprakları sularımızı yarınlarımıza emanet edeceğiz” dedi. Özen destekler hakkında bilgiler aktardı.
Doğmuş, İmar mevzuatında muz sera yapıları sunumu yaptı
Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Oytun Eylem Doğmuş ise İmar mevzuatında muz sera yapıları ile ilgili bilgiler vererek yatırım sürecinde yaşanan sıkıntılar ve sorunlar ile sunum yaptı. Kanuna göre seralarında yapılar arasında sayıldığını belirten Doğmuş, seralar yaparken yapılması gereken imar mevzuatları hakkında bilgiler verdi.
Sekü, Ziraat bankası desteklerini anlattı
Ziraat Bankası Müdürü Cumhur Sekü ise ziraat bankasının asıl amacının tarımın finansmanı olduğunu belirterek “bakanları kurulu kararı ve kararname ile desteklenen sübvansiyonlu programı diğer yandan kendi kaynakları ile sübvansiyonsuz verdiği krediler ile tarımı destekleyemeye çalışıyoruz” dedi. Müdür Sekü, destekler, teşvik kredileri ve krediler konusunda detaylı bilgiler verdi.
Grow Muz Genel Müdürü Ahmet Özdemir ise muz yetiştiriciliği ilgili bilgiler aktararak yetiştirme aşamalarında sağlık ve zararlılar hakkında sunum yaptı.
Panel, katılımcılar sorularının, konuşmacıların cevaplandırması ile sona erdi.