4 Mevsim Turizm, 4 Mevsim Manavgat
|Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), Akdeniz Üniversitesi Manavgat MATSO Turizm Fakültesi Manavgat’ın turizminin çeşitlendirilerek 12 aya yayılması ve sürdürülebilir turizm için rehber ve yol gösterici niteliğinde olacak“4 Mevsim Turizm 4 Mevsim Manavgat” sürdürülebilir turizm isimli bilimsel çalışma için imza töreni düzenlendi.
MATSO Toplantı salonunda gerçekleştirilen imza törenine MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş ve yönetim kurulu üyeleri, Akdeniz Üniversitesi MATSO Turizm Fakültesi Dekanı Hacer Bakır Sert ve MATSO Turizm Fakültesi öğretim üyeleri katıldı. Manavgat MATSO Turizm Fakültesi akademisyen ve öğretim üyeleri tarafından Ekolojik Turizm, Kültür Turizmi, Kırsal Turizmi, Spor Turizmi ve Gastronomi konu başlıklarında rapor hazırlanacak. Ekim ayına kadar tamamlanması beklenen bilimsel çalışma ve rapor MATSO tarafından yayınlanacak olup, elde edilen verilere göre Manavgatlı turizmci ve iş insanları sürdürülebilir turizm çalışmalarına rehber ve yol gösterici niteliğinde olacak
Manavgat ülke ve bölgenin turizminin en önemli destinasyonlarındandır
Toplantının açılış konuşmasını yapan MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat’ın tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri ile güçlü bir turizm potansiyeli bulunan, bölge ve ülke turizminin en önemli destinasyonu olduğunu söyledi. Turizm sektörüne yapılan yatırımlar, iş insanlarının girişimciliği, verilen destek ve teşvikler ile birlikte ülke turizminin yanında ilçe turizmi de hızlı bir gelişme gösterdiğine vurgu yapan Boztaş, bu kazanımlar sonucunda turizmde Antalya ili’nde en fazla yatak sayısı ve turizmden en fazla gelir elde eden destinasyon haline geldiğini kaydetti.
Boztaş, “Kentimizin turizmde geldiği noktayı bir başarı hikayesi olarak ele alıp değerlendirsek, sürdürülebilir, rekabetçi, çeşitlilik arz eden, gelişmeye açık, sorunlarını çözmüş, vizyonu olan, gelir pastasından aldığı payı büyüyen, güçlü turist profiline sahip bir turizm için çalışmaların kararlı ve etkin bir şekilde kesintisiz olarak devam ettirilmesi gerekmektedir” dedi.
Sürdürülebilir turizmin en önemli koşullardan birisi turizmimize bilimsel olarak yaklaşmalıyız
Ekonomisi turizme dayalı Manavgat’ta turizmin 12 aya yayılarak dirençli bir ekonomiye sahip olabilmesi için sürdürülebilir turizmin önemine işaret eden Boztaş, “Sürdürülebilir turizm için de en önemli koşullardan birisi turizmimize bilimsel olarak yaklaşarak, güçlü ve zayıf yönlerimizi ortaya çıkarmak buna göre politikalar, yatırımlar geliştirmek ve yapmak gerekmektedir” diye konuştu.
Çalışma turizmimizin güçlü ve zayıf yönleri ortaya çıkarıp rehber ve yol gösterici niteliği olacak
Manavgat’ta sürdürülebilir turizm için bilimsel bir çalışma yapılmasının önemine işaret eden Boztaş, bu doğrultuda A.Ü. Manavgat MATSO Turizm Fakültesi ile işbirliğine gittiklerini belirterek, “Sürdürülebilir turizm için 4 Mevsim Turizm, 4 Mevsim Manavgat konulu bir bilimsel çalışma gerçekleştiriyoruz. Yapacağımız çalışma ile bölgemizde yapılan turizmimiz, bilim insanları tarafından ele anılarak güçlü ve zayıf yönlerimizi ortaya çıkarıp rehber ve yol gösterici niteliği olacak bir çalışmadır. Turizmde ürün ve pazarın çeşitlendirilerek sezonun bütün bir yıla yayılması, turizmin doğru kurgulanıp, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla gerçekleştirerek çalışmamızı ekim ayında fakültemiz hocaları tarafından rapor haline getirilerek kamuoyu ile paylaşacağız. Raporumuz, turizm yatırımcılarımıza, iş insanlarımıza, kamuya, sivil toplum kuruluşlarına rehber ve yol gösterici niteliğinde olacaktır” dedi.
MATSO ve üniversite arasında yapılan bu işbirliğiyle bilim dünyası ile iş dünyasının buluştuğunu ifade eden Boztaş, raporun hazırlanmasında başta MATSO 16. Komite Konaklama Sektörü temsilcileri olmak üzere tüm MATSO üyelerinin destek olacağına inandığını söyledi. Boztaş, işbirliğinin gerçekleştirilmesinde başta Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Manavgat turizmdeki çeşitliliği ile ayrıcalıklı bir kent
MATSO Başkanı Ahmet Boztaş’ın ardından söz alan A.Ü. Manavgat MATSO Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacer Bakır Sert de turizmin gözbebeği olan ve ekonomisi turizme dayalı Manavgat’a katkı sunmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi. Manavgat tarihiyle doğasıyla korunmuş orman alanlarıyla ırmağıyla deniziyle, sayısız hayvan ve bitki bio çeşitliliği ile arkeolojik zenginlikleri ve gastronomik özellikleri ile alternatif turizm için ayrıcalıklı bir kent olduğunun altını çizen Bakır Sert, “Bu ayrıcalıkların daha ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu düşüncelerle yola çıktık. Hep birlikte böyle bir çalışma yapmaya karar verdik. Hocalarımız kendi uzmanlık alanlarında neler yapabileceğimiz konusunda önerilerde bulunacaklar. Biz ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı olan bir kente hocalarımızla birlik ilçemiz turizmine yönelik yapabileceğimiz her şeyi yapmak istiyorum. Bu işbirliği için Sayın başkanım ve MATSO yönetimine teşekkür ediyorum” dedi.
Çalışma yapacak akademisyenleri tanıttı
Ekolojik turizm alanında Dr. Öğr. Üyesi İlker Çinbilgel, Dr. Öğr. Üyesi Turhan Kebapçıoğlu, ve Prof Dr. Hakan Sert; Kültür turizmi konusunda Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yayla, Dr. Öğr. Üyesi Hülya Kökmen Seyirci, Öğr. Gör. Hüseyin Keleş; Kırsal turizmi konusunda Dr. Öğr. Üyesi Gözde Seval Ergün, Dr. Öğr. Üyesi Ebru Gözen, Dr. Öğr. Üyesi Engin Derman; Spor turizmi konusunda Dr. Öğr. Üyesi Engin Derman ve Gastronomi konusunda Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Onur çalışma yürütecekler.
Toplantıda MATSO 16. Meslek Komitesi Başkanı Fehmi İncediş, MATSO Yönetim Kurulu Üyesi Turizmci Hüseyin Güneş, MATSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Zekai Avcı, Antalya Tanıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Vural da birer konuşma yaparak raporun hazırlanmasında talep edilen her türlü desteği vereceklerini belirttiler.
Konuşmaların ardından MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş ve A.Ü. Manavgat MATSO Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacer Bakır Sert ‘4 Mevsim Turizm, 4 Mevsim Manavgat’ isimli protokolü imzaladı.