Manavgat “Muz” Üretiminde İddialı
|Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından hazırlanan Manavgat’ta Muz Üretimi raporu bir basın toplantısı ile tanıtıldı. MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Oda olarak muz yetiştiriciliği ile ilgili bilimsel bir rapor hazırlattıklarını belirterek raporun yatırım yapmak isteyen üyelere katkı sağlayacağını söyledi.
Turizm, ticaret, gelişen hizmet sektörleri ile birlikte tarımın Manavgat ekonomisinin güçlü ve önemli sektörlerinden birisi olduğunu altını çizen Boztaş, hazırladıkları rapor ile tarımın bir alt sektörü olan muzun durumunu ortaya koyarak geleceğe ışık tutmak, her gün büyüyen muz yetiştiriciliği ile tarıma dikkatleri çekmek istedikleri ifade etti.
Hükümetin muzda yerli üretici korumak adına bariyet oluşturduğunu ifade eden Boztaş, şunları söyledi: “Bizim en büyük avantajımız, yerli üreticileri koruma altına alma adına hükümetimiz bir bariyer oluşturmuş. Yurt dışından ithal edilecek muza yüzde 145,8 artı yüzde 8 oranında gümrük vergisi var. Dolayısıyla yerli üreticimiz korunmuş oluyor. Önümüzdeki yıllar itibariyle muz yatırımcısının önünün açık olduğunu düşünüyorum. Hükümete yatırımcıya verdiği destek dolayısı ile teşekkür ediyorum” dedi.
2010 yılından örtü altı muz üretimin Manavgat’ta sadece 5 dekar alan olduğunu hatırlatan Boztaş bu rakamın 2017 yılına geldiğimiz de 650 dekar alana çıktığını söyledi.
10 Yılda En Büyük Üretici Oluruz
Antalya’da en çok muz üretimin Gazipaşa’da gerçekleştiğini ifade eden Boztaş şöyle konuştu;
“Gazipaşa ilçemiz Antalya genelinde muz üretiminde birinci sıradadır. 2015 yılı verilerinde 13 bin 500 dekar alanda muz üretimi yapılıyor. Arkasından Alanya geliyor 10 bin dekarda, sonra biz geliyoruz, 25 dekarla da Kumluca geliyor. Antalya içinde de şu anda Manavgat muz üretimi bakımında üçüncü ilçe durumunda. Verilen desteklerin devam etmesi halinde Manavgat’ın toprak yapısı, mikro kliması, coğrafi yapısı ile atıl kalan tarım alanlarımızın örtü altı alanlara gireceğini, nitelikli kontrollü bir muz üretiminin yapılacağını düşünerek, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük üreticisi noktasına geleceğini düşünüyorum.”
Manavgat’ın her bölgesindeki atıl durumdaki arsalara örtü altı muz yetiştiriciliğinde yatırım yapıldığını anlatan Boztaş konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Evrenseki, Seydiler ve Sağirin’de gibi ilçemizin farklı mahallerinden ciddi alanlar muz üretimi için kapatılarak seralar yapılıyor. Örtüaltı olduğu için gerekli olan toprak Manavgat’ın her tarafında mevcut, nem oranları yüzde 60 oranında kontrollü bir şekilde örtü altında oluşturuluyor. MATSO üyesi arkadaşlarımız Ali Çinkaya ve Hüseyin Uysal bu iş için Manavgat’ta üretime başladılar. Daha önceki yıllarda Manavgat’ta ki ilgili firmalarımız bu sektöre fazla ilgi göstermiyorlardı, Manavgat’ın dışından gelen firmalar bu işi yapıyordu. Bizde diyorduk ya Manavgat’ın parası Manavgat’ta kalmalı diye, arkadaşlarıma bu hususta kendilerine özellikle teşekkür etmek istiyorum.
Örtü altı muz üretiminde turizmciden ticaret yapana, hizmet sektöründen, imalat sanayisinden, Avukat, doktor, muhasebeci, serbest meslek mensupları gibi farklı sektörden yatırım yapanlar var.”