İnovatif Projeler ASOB’de Görücüye Çıktı
|Seher Özen Karadeniz
Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin (AOSB) üretimdeki katma değeri artırmak hedefiyle düzenlediği Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı etkinliği dün sona erdi. Pazarda ‘Fikirden projeye, projeden sanayiye’ temasıyla gerçekleştirilen tarım – kimya – biyoteknoloji – gıda teknolojileri, enerji – makine – inşaat-malzeme teknolojileri ve bilişim – otomasyon – yazılım teknolojileri kategorilerinde geliştirilen, ar-ge ve inovasyon temelli proje önerilerinin değerlendirildiği yarışmayı kazanan 162 proje sergilendi.
Açılış töreninin AOSB Bölge Müdürlüğü’nde yapıldığı AR-GE ve İnovasyon Proje Pazarı etkinliğinin ilk gününe Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Antalya Büyükşehir Belediye başkan vekili Ruhi Beşiktaş, AOSB Başkanı Ali Bahar, çok sayıda davetli ve proje sahipleri katıldı.
Yeni teknoloji ve metotların sanayiye kazandırılması, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaşması, üniversite-sanayi işbirliğinin artırılmasının yanında Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında yeni ortaklıkların başlatılması, fikirlerin sunulabileceği ve hayata geçirilebileceği platformun sağlanması amaçlanıyor.
Prof. Dr. İsmail Yüksek, ülkemizin geçtiği süreçte Ar-Ge, inovasyon ve milli ürün üretiminin önemine dikkat çekerek, “Bunu yapmanın da yolu önce hayalden geçer. Hayallerin fikre, fikrin projeye, projenin ürüne, ürünlerin markaya dönüşme süreci işte buradan geçer. ” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ruhi Beşiktaş da Antalya’daki belediyecilik hizmetlerini yeni teknolojileri kullanarak hayata geçirme gayretinde olduklarını belirterek Antalya’nın güzelleşmesi için değişimin ve sürekli yenilenmenin arkasında olduklarını bunun için de her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi.
Bilim, Ar-Ge ve inovasyonun yönetim felsefelerinin merkezinde yer aldığını belirten AOSB Başkanı Ali Bahar, “Geleceğe dair tüm planlarımızı bu üç şey üzerinde şekillendirdik. Güçlü Türkiye’nin, ancak bilim ve teknoloji alanında gerçekleştirebileceğimiz başarılardan geçtiğini biliyoruz. Bu yolda akıl ve alın teri döken değerli bilim insanlarımızın bugün bu çatı altında bir araya gelmesi çok anlamlı ve çok değerlidir. İnsanoğlunun yeryüzündeki ilk gününden bugüne gelmesine neden olan en önemli şey bizce meraktır. Keşfetmek, öğrenmek, bilmek türümüzün en önemli özelliğidir. Merak ve bilgiyi işleyebilme yeteneğimiz bizleri dünyanın odak noktasına oturtmuştur” diye konuştu.
Hiçbir ulusal ekonominin ve işletmenin gelişmesini tesadüflere bırakamayacağını belirten Ali Bahar bu nedenle ülkelerin ve işletmelerin mali bütçelerine göre Ar-Ge ve inovasyona gerekli önemi vermeleri gerektiğine de işaret etti. Bahar: “İnovasyon son dönemin en popüler kelimelerinden biri. Ancak bunların hepsinin altını oluşturmak ve gerekliliğini yerine getirmek söylemden de öteye gitmesi gereken ve uygulama sahamızda muhakkak gerçekleştirmemiz gereken olgular olarak karşımızda durmaktadır. Artık alın teriyle akıl terinin kıymetli olduğu bir süreci yaşıyoruz” dedi.
Cem Seymen: “Fason üretimden markalı üretime geçmemiz gerekiyor”
Ekonomi Sunucusu, Programcı-Yapımcı Cem Seymen etkinliğe “Başka Bir Dünya Mümkün” başlıklı bir konuşmayla katıldı. Seymen, okuldan mezun olanların çalışma hayatına katıldıktan sonra kendini geliştirmediğini, bu ekonomide güçlü kalabilmenin yolunun herkesin kendisini geliştirmesinden geçtiğini söyledi. Günümüzde çok farklı bir neslin geldiğini, bu neslin kıymetini bilip yolunu açmamız gerektiğini belirterek, “ Artık gerçekten söz küçüğün” dedi.
Seymen şöyle devam etti: “Türkiye’yi gençler değiştirecek. Bizde bir pes etme mekanizması var. El frenini çekip harekete geçmiyoruz. Öte yandan sanayici parayı kazanıp cebe atıyor. Oysa teknoloji üretmesi gerekiyor. Fason üretimden markalı üretime geçmemiz gerekiyor. Bizim insan kaynağımız var. Onları farketmemiz lazım. İçimizdeki gücün farkında değiliz. Önce onu farketmemiz lazım. Her birimiz ‘ben ne yapabilirim’ sorumluluğuyla hareket edersek başarabiliriz. Yeter ki yatırım yapılsın. Ne yaparsak yapalım bir değer yaratmak zorundayız.”
“Sanayiciyle, sektörle buluşmuş bir organizasyon”
AR-GE ve İnovasyon Pazarı’nı businessantalya’ya değerlendiren BATEM Müdür Abdullah Gül ise şunları söyledi:
“Artık Türkiye’de AR-GE ve inovasyon konusunda büyük gelişmeler kaydettik. Bilim adamlarımız ve bizim gibi araştırma merkezinde çalışan AR-GE personeli ciddi anlamda çalışmalar yapıyor. Eksik tarafımız sanayici-sektördü, işte bugün burada sanayiciyle, sektörle buluşmuş bir organizasyon görüyoruz. Türkiye bilim insanları ciddi akademik çalışmalar yapıyor. Bunun değer bulması, sanayicinin desteklemesi önemli. Bugün; sanayiciler de, bizim gibi araştırmacılar da, üniversitelerimizden araştırmacılar da burada. Ana hedef, ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak. Bunu da ancak bu tür inovatif ürünlerin geliştirilmesi ve sanayicimizle buluşturulmasıyla sağlayabiliriz. Sanayicimiz zaten üretimini, pazarlamasını, ihracatını yapabilecek durumda. Antalya da zaten tarımın, turizmin, tarihin başkenti diyebileceğimiz bir kent. İnşallah güzel sonuçlar da alırız.”
Birbirinden dikkat çeken inovatif projeler arasında, benim dikkatimi çekenlerden biri de Akdeniz Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Yakup İrim’in hazırladığı “Yüz Tanımayla Virütik Hastalık Tespiti” projesiydi. Proje hayata geçerse termal kameralarla yapılacak taramalarla virütik hastalıklar yayılmadan tesbit edilip önleminin alınması sağlanacak.