Güney Kariyer Fuarı’na görkemli açılış
|Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde bölgenin en kapsamlı kariyer fuarı Güney Kariyer Fuarı (GÜNKAF) geniş bir katılımla başladı. Bölgedeki 12 üniversite ve 200’den fazla firmanın katılım gösterdiği fuar öğrencilerden yoğun ilgi gördü.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde 12 üniversitenin paydaşlığında düzenlenen Güney Kariyer Fuarı’nın açılış töreni gerçekleştirildi. Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen fuara Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Cumhuriyet Başsavcısı Yakup Ali Kahveci, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Orhan Özdemir, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Oguzhan Yaşar, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin, Antalya Belek Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Güner, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünal Ay, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve il protokolü, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
TEMEL PRENSİBİMİZ FIRSAT EŞİTLİĞİ
Fuarın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, “Akdeniz Üniversitesi’nin sunumunu gördük, Rektör hocamızın tıp alanında ortaya koydukları dünya ölçeğindeki başarıyı duyduk. Milli Muharip Uçağımız Kaan hepinizin bildiği gibi teker kesti havada gördük. Artık gözümüzün gördüğü aklımızın kestiği her şeyi yapan bir millet haline geldik. Bu kadar gelişim ve değişim olurken ülkemizde insana özellikle de gence bakış açısında değişimin olmaması mümkün değil.” diye konuştu. Temel prensiplerinin fırsat eşitliği olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Salim Atay “Temel prensibimiz fırsat eşitliği. Ülkenin neresinde olursa olsun hangi üniversitesinde okursa okusun herkes devletin sunduğu imkanlardan fırsat eşitliği çerçevesinde yararlanıyor. Bu fırsatları sunduğumuz, hızla dönüşen bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Bunun en güzel görüntülerinden birisini bugün Antalya’da yaşıyoruz.” dedi.
“İNSANI KAYNAK OLARAK DEĞİL YETENEK OLARAK GÖRÜYORUZ”
İnsana bakış açılarının farkından bahseden Doç. Dr. Salim Atay “Bizler bu göreve geldiğimizde yapmamız gereken şey geleneksel kapitalistin anlayışı doğrultusunda insanı bir fiziksel araçlar, bir çatı ve insan üçlemesinin dışında, insan olmazsa diğerlerinin anlamsız olacağı bir algıya yöneldik. Biz insan kaynakları yönetiminden insanı kaynak olarak gören bir anlayışın dışında bir perspektif bir paradigmayla yaklaşmamız gerektiğine inandık. 5 yıl önce bunun adını yetenek yönetimi olarak belirledik. Bizim dünya görüşümüze, bizim kültürümüze içinde bulunduğumuz konjonktüre göre her bir insanımızı yetenek olarak görmemiz gerektiğini, her bir insanın dünyada oluşunun bir sebebi olduğunu ve bizim de devletimizin de görevi o insana hangi işi daha iyi yapabileceği konusunda yardımcı olmak konusunda farkında olarak Türkiye’de insan kaynakları yerine yetenek yönetimi diyoruz. Onun için bu fuarın adı yetenek her yerde. Türkiye, klasik batı ülkeleri gibi insanına kaynak olarak bakmıyor birer yetenek olarak bakıyor. Bunu da belirlemek için 11 bölgede yaptığımız fuarlar. Bu yıl 6. yılı. Aradan iki covit yılı deprem yılı geçmesine rağmen bu fuarları yapmaktan vazgeçmedik. Ve sonuç burada gördüğünüz muhteşem organizasyon buradaki fevkalade nitelikli topluluk.” dedi.
“DAHA ÇOK ÇABA GÖSTERMENİZ GEREK”
Doç. Dr. Salim Atay konuşmasını şu sözlerle tamamladı; Türkiye’de paradigma değişmiştir artık değerli olan insandır, değerli olan gençtir. Bunun bir şartı var sizler de üzerinize düşeni yapmak zorundasınız. Oturduğunuz yerde size kimse bir şey vermeyecek. Çok öykündüğümüz batıda herhangi bir üniversite genci bir işe girebilmek için 31-34 arasında iş başvurusu yapıyor. Bizde ortalama 11. demek ki Avrupa’da bir genç üniversiteyi bitirdikten sonra herhangi bir işe girebilmek için bizden 3 kat daha fazla çaba gösteriyor. Bu işler böyle oluyor sizden dileğimiz daha çok çaba göstermeniz daha iyi bir gelecek için. Bizim görevimiz de size bu fırsatları sunmak. Fırsat bugün kapınızın önünde. Fuarda emeği geçen başta Akdeniz Üniversitesi olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.”
“MESLEĞİNİZİ VE ÜLKENİZİ DERT EDİNİN”
Bölgenin en geniş kapsamlı kariyer fuarına ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Bu büyük buluşmanın, gençler için potansiyel iş fırsatlarını keşfetme, şirketlerle doğrudan iletişim kurma ve kariyerlerini şekillendirme konusunda çok önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Gençlere meslekleri ve ülkeleri için çabalamaları gerektiğini söyleyen Rektör Özkan “Kariyerinizi belirlemek için kritik noktadasınız. Hepiniz bir tercih yaptınız ve onun üzerine eğitim alıyorsunuz. Mezun olduğunuzda sizi diğerlerinden ayıracak en temel özellik mesleğinize olan sevginiz olacak. Bir şeyi sevmek onu dert edinmektir. Hz. Mevlana ‘Dert daima insana yol gösterir.’ demiştir. Hz. Mevlana’nın dert dediği, insanın ulaşmak istediği amaçları ve isteklerini temsil eder. İnsan neyi düşlüyor ve neyi elde etmek istiyorsa, onu dert edinmiş demektir. Sevgili gençler derdiniz ve meseleniz sadece mesleğiniz de değil bu ülke olsun. Kariyerinizi bu ülke için ne yapabilirim? Ülkeme nasıl katkı sağlarım? soruları üzerine inşa edin. Bu ülke hepimizin. Bizlerin güçlü olması demek ülkemizin güçlü olması demek. Çünkü bu ülke bizlerin ve sizlerin omuzlarında yükselecek.” şeklinde konuştu.
“İHTİYAÇLARI DOĞRU ANALİZ EDİP HIZLI ÇÖZÜMLER ÜRETEN KAZANIYOR”
Salondaki öğrencilere kendisinden de örnek vererek tavsiyelerde bulunan Rektör Özkan, “Eğitim hayatım boyunca devlet okullarında okudum. Üniversite eğitimimi ve tıpta uzmanlığımı Akdeniz Üniversitesi’nde tamamladım. Yani ben de sizlerden biriydim. Mesleğime olan tutkum ve çalışma azmim sayesinde bugün bulunduğum konuma gelebildim. Bundan sonrası sizin elinizde. Kimsenin sizin için yolları açmasını beklemeyin. Yolları açacak olan yalnızca sizlersiniz. Bu konuda sizi destekleyecek çok sayıda olanağa sahipsiniz. Sınırsız alternatifiniz var. Neredeyse her konuyla ilgili uzaktan online eğitim fırsatı var. Benim branşım olan cerrahlıkla ilgili bile çok sayıda online kaynak var. Tüm dünyayı takip etmek, yeni gelişmeleri takip etmek artık çok kolay. Lütfen bu şansı iyi kullanın. Çünkü sorunu algılayıp hızlı çözümler üreten kazanıyor. Bunu Covid döneminde de gördük. Online eğitimin envaiçeşidi, dezenfektan ve kolonyaların envaiçeşidi hayatımıza girdi. Sorunları, ihtiyaçları doğru analiz edip, hızlı çözümler üreten, daha da önemlisi pratik ve farklı bakış açısı olanlar kazandı. Bu farkı yaratanlar her zaman da kazanacak. Teknolojinin gelişimi, yapay zeka sayesinde her alanda, her meslekte dönüşüm yaşanıyor. Bu konuda çok şanslı olduğunuzu düşünüyorum. Teknolojideki hızlı değişime en kolay ayak uyduran nesil olan sizler, bu yeni dönemde büyük avantajlara sahipsiniz.” ifadelerini kullandı.
MİLLİ MUHARİP UÇAĞI KAAN’IN BAŞARISININ PARÇASI OLDUK”
Ülke adına, gençler adına umut dolu olduğunu söyleyen Rektör Özkan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizin son dönemde yaptığı büyük atılım da gençlere duyulan güvenin bir meyvesi. Önceki gün ilk kez gökyüzüyle buluşan milli gururumuz Kaan’ın yapımında çok sayıda genç mühendis görev alıyor. Biz de üniversite olarak milli muharip uçağımızın yazılımına Teknokent’imizde destek vererek bu başarı hikayesinin bir parçası olduk. Orayı her ziyaret ettiğimde de gençlerimizin orada nasıl bir çalışma yürüttüğünü görmem de ülkemizin parlak geleceğine olan inancımı tazeliyor.” dedi.
13 ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ
Fuar Akdeniz Üniversitesi’nin yanı sıra Alanya Alaattin Keykubat Üniversitesi, Alanya Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Antalya Belek Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Toros Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi iş birliği ile düzenlendi.
İKİ GÜN SÜRECEK
23-24 Şubat 2024 tarihlerinde iki gün sürecek GÜNKAF’ta öğrencilerin iş hayatına daha iyi hazırlanması amacıyla mülakatlar, söyleşiler, eğitimler, seminerler, örnek olay çalışmaları, çeşitli atölye çalışmaları yapılıyor. Fuarda eğitimden teknolojiye, sanattan spora pek çok alanda sektörün önde gelen isimleri de yer alıyor. Yine 200’ün üzerinde açılan firma standıyla öğrenciler firmalarla iş ve staj imkânları için birebir görüşme fırsatı buluyor. Birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapan GÜNKAF’ta tiyatrolar, dans gösterileri, ebru resim, seramik atölyelerinin yanı sıra Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi TIR’ı da ziyaretçilere açık olacak.