Geleceğin Kütüphane ve Müzeleri KAM’18 de Şekillenecek
|Nesnelerin interneti, 3 boyutlu arşivcilik, big data gibi yeni teknolojilerin kullanılmaya başlanması kütüphane, arşiv ve müzecilik anlayışına yeni bir vizyon getiriyor. Bu alanlarda uğraş veren ve kültürel mirasların korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli bir misyon üstlenen uzmanlar, Uluslararası Katılımlı KAM’18 Kongresi ve Fuarında dijital dönüşümün boyutları ile yenilikçi çözümler hakkında bilgi sahibi olacak.
Kütüphane, arşiv ve müzelerde bulunan kültürel mirasın korunması, gelecek nesillere aktarılması ve bu alanda çağdaş bilgi ve teknolojilerin aktif kullanılması amacıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğü ve himayelerinde 4 yıldır gerçekleşen KAM Çalıştayı, yarattığı sinerji ve birikimini geniş bir platforma taşıyarak yoluna uluslararası katılımlı bir kongre ve fuar olarak devam edecek. Kütüphane, Arşiv ve Müze Yöneticileri Kongresi ve Fuarı (KAM’18 Kongresi ve Fuarı), 29 Kasım – 1 Aralık 2018 tarihleri arasında Antalya Maritim Pine Beach Resort Belek’te kütüphane, arşiv ve müzecilik alanlarındaki tüm profesyonellerini buluşturacak.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve kültürel mirasımızın tanıtımına katkı sağlama motivasyonu ile hayata geçen KAM’18 Kongresi ve Fuarı, T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğretim Kurumu, T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (Türk Tarih Kurumu) ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun işbirliği ile gerçekleşecek.
Ekspotürk’ün organizasyonu ile yapılan ve içeriği genişletilen KAM’18, kültürel miraslarımızın korunması, geliştirilmesi ve tanıtımı konusunda etkin bir rol oynamayı hedefliyor. Çağdaş bilgi ve teknolojilerin etkin kullanımı, iletişim teknolojileri, restorasyon, konservasyon gibi içeriklerin sunum ve paylaşımı, yeni hizmet modelleri ve yeni standartların geliştirilmesi, vizyoner binalar ve ekipmanlar gibi konuların gündeme geleceği KAM’18’de tüm kütüphane, arşiv ve müze yönetici ve uzmanları ile bu konularda Ar-Ge, teknoloji ve hizmet sektör profesyonelleri biraraya gelecek.
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İnşallah yeni bir adım, Millet Kıraathaneleri kuracağız. Tamamen kitaplarla dayalı döşeli millet kıraathaneleri, toplum hayatına adeta ruh katacak…” sözleri ile açıkladığı ‘Millet kıraathaneleri’ projesi de KAM’18 Kongresi ve Fuarının önemli bir gündem maddesi olarak dikkat çekecek. Konusunda uzman akademisyenlerin de katılımı ile ‘Millet Kıraathaneleri’ projesine katkı sağlanacak ve projenin eski bir geleneğin yeniden canlandırılması ile birlikte kültür dünyamıza getireceği yenilikler ve uygulama modelleri bakımından sağlayacağı katkılar kongrede konuşulacak.
Geleceğin doğru kurulabilmesi için tarih boyunca süregelen deneyim ve geleneğin devamlılığının önemli olduğunu ifade eden Ekspotürk Kurucu Ortağı Feyzullah Akben, “Kültürel kimliklerin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi konusunda bugüne kadar yapılan hizmetlerin belirlenmesi, sorunların tespiti, korumaya yönelik çeşitli yaklaşımların ve önerilerin geliştirilmesi konularına odaklandık. KAM’18 Kongresi ve Fuarı ile uluslararası arenada Türk Kültür Mirasının sosyolojik, kültürel ve ekonomik boyutunun geliştirilerek yayılması noktasında üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız. Bu nedenle bu alanlarda IoT, eserlerin 3D arşivlenmesi, sanal kütüphane ve müzecilik gibi yenilikçi çözümlerin gündeme geleceği etkinliğin bu yılki temasını da ‘dijital dönüşüm’ ifadesi ile anlatmak istedik” dedi.
Değer bazlı etkinlik kurgusu ile KAM’18 Kongresi ve Fuarı’na ilişkin tanıtım ve organizasyon faaliyetlerini sürdürdüklerine değinen Ekspotürk Genel Müdürü Beşir Kemal Şahin ise etkinlikle ilgili olarak gerek hedef kitlesi, gerek niteliği ve gerekse mekanı ile uluslararası standartları dikkate alarak nitelikli bir çalışma yapmayı amaçladıklarını söyledi.
Yeni fikirler, inovasyon ve Ar-Ge çalışmaları ile sektörel gelişmelere ışık tutacak çok yönlü bir etkinlik olarak tasarlanan KAM’18 Kongresi ve Fuarı’nda, paneller, oturumlar, özel sunumlar ve kursların yanı sıra kütüphane, arşiv ve müzecilik konusunda bilgilendirme amacıyla sunum, slayt, film gösterimi yapılacak. Seramik, Heykel, Ebru, Çini sanatı gibi ‘Kültürel Miras’ temalı workshoplar, özgün sergiler, sosyal ve kültürel etkinlikler yer alacak.
Ekspotürk Fuarcılık
Türkiye’nin değerli markalarını nitelikli ziyaretçilerle buluşturan Ekspotürk, sadece ticari alışverişin değil, bilgi alışverişinin de yoğun olarak gerçekleştiği fuarları ile sektörlere katkı sağlamaktadır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’un yurtiçi fuar düzenleme yetki belgesine sahip olan Ekspotürk, fuarcılık alanında “Pazaryeri” oluşturma stratejisi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Sadece alıcı ve satıcıları ürün merkezli olarak bir araya getirmekle kalmayıp, know-how, inovasyon, bilgi ve tecrübe paylaşımlarının yapıldığı “Süreli-Pazaryerleri” dizayn etmektedir.