Festival Çarşısı’nda Yangından Zarar Gören Esnafın Prim Borçlarına Erteleme

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nejat Deniz, Festival Çarşısı’nda 30 Temmuz tarihinde meydana gelen yangında işyeri zarar gören esnafın prim borçlarının erteleneceğini belirterek, “Prim borcunun ertelendiği sürede zamanaşımı işlemeyecek ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır” dedi.

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nejat Deniz’in konuyla ilgili açıklaması şöyle;

“Antalya, Meydan Kavağı Mahallesi, Aspendos Bulvarı, Festival Çarşısında 30 Temmuz 2017 tarihinde meydana gelen yangında birçok işyeri zarar görerek kullanılamaz hale gelmiştir. Öncelikle elim olayın yaşandığı Festival Çarşısı esnafımıza, sigortalılarımıza ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletir, can kaybı olmamasının tesellisi içerisinde, bir daha yaşanmamasını temenni ederiz.

İnsanların hayat boyunca yaşam kalitesini etkileyen en önemli unsur sosyal güvence içinde olmaktır. Sosyal güvenlik, insanların gelirlerine bakılmaksızın toplum huzurunu ve refahını bozan sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan “insan hakkı” ve esas itibariyle de “devlet görevi” olarak primli ya da primsiz sistemlerin kullanılması, kişilerin sosyal tehlikelerin zararlarından kurtarılma güvencesidir.

Nejat Deniz

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, vatandaşlarımızın karşılaştığı risk ve zararlar karşısında, zor günlerinde yanlarında olabilmek, sıkıntılarını bir nebze olsun hafifletebilmek ve ödemelerinde kolaylık sağlamak, sosyal devlet ilkesinin bir neticesi olarak en büyük vazifelerimizden biridir.

Genel hayatı etkileyen afet durumlarında afetten etkilenen işverenler ile 4 (b) kapsamındaki sigortalılarımıza yardımcı olmak üzere, işverenlerin ve 4 (b) kapsamındaki sigortalıların prim borçlarının ertelenebilmesi, prim belgelerinin verilme süresini Kanundaki sürelere bağlı olmaksızın Kurumca belirlenebilmesi hususları düzenlenmiştir.

5510 sayılı Kanunun 91 inci maddesinde, “ İşyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetlerinden dolayı zarar gören işverenler ile 4 ( b ) sigortalıları bu durumu belgelemeleri kaydıyla olayın meydana geldiği tarihten itibaren 3 ay içinde talepte bulunmaları ve prim ödeme aczine düştüklerinin yapılacak inceleme sonucu anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek 3 aylık prim borçları olayın meydana geldiği tarihten itibaren 1 yıla kadar kurumca ertelenebilir” denilmektedir.

İlgili Kanun maddesinde de belirtildiği üzere afetin meydana geldiği ayda Kuruma verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiği ayı takip eden üç ay içinde Kuruma verildiği takdirde süresinde verilmiş sayılır.

7269 sayılı Kanun uyarınca hayatı etkilediğine karar verilen afetler nedeniyle, afet bölgesinde doğrudan veya dolaylı olarak zarar gören işverenlerle sigortalı ve hak sahiplerinin bu Kanuna göre vermekle yükümlü oldukları belgelerin verilme süresi ile ödenmesi gereken primlerin ve diğer Kurum alacaklarının ödeme sürelerini 5510 sayılı Kanundaki sürelere bağlı olmaksızın, afet bölgesindeki şartları ve gelişmeleri göz önünde tutarak belirlemeye ve ertelemeye SGK yetkili olacaktır.

5510 sayılı Kanunun 91 inci maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre, afete uğradıklarını ileri sürerek erteleme talebinde bulunan işverenlerin/sigortalıların taleplerinin değerlendirilmesi, ilgililerin prim ödeme aczine düşüldüklerinin yapılacak inceleme sonucunda anlaşılması halinde mümkün bulunmaktadır. Bu husustaki inceleme Sosyal Güvenlik Kurumu’nun İl Müdürlüklerinde görev yapan Sosyal Güvenlik Denetmenlerince yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından düzenlenen raporlarda afetzedelerin prim ödeme aczine düştüklerinin belirtilmesi halinde işveren ve sigortalılar bu uygulamadan yararlanabilmektedirler.

Diğer yandan Sosyal Güvenlik Denetmenleri, afete uğrayan işveren ve sigortalıların prim ödeme aczine düşmüş olup olmadıkları hususunda araştırma yaparken afetin boyutunu da dikkate alarak, borçlarının ertelenmesi gereken süre ile ilgili öneride bulunabilmektedirler.

Prim borcunun ertelendiği sürede zamanaşımı işlemeyecek ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır.

Ülkemizde ve İlimizde herhangi bir doğal afet olayının yaşanmaması en büyük temennimizdir. Basına ve Kamuoyuna duyurulur.”

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir