Esin Özbalcı: Üretimdeki Keyif Hiçbir Şey De Yok

BusinessAntalya olarak kendi ilimizde hayallerinin peşine düşerek gerçek kılan girişimcileri sizlerle tanıştırmaya devam ediyoruz.

Geçen hafta ilkini paylaştık. Bu haftanın hayal edip başaranı High Design’ın kurucusu Esin Özbalcı.

Özbalcı, atölyelerinde üretimini yaptığı giysiden çantaya onlarca ürünü Türkiye’nin pek çok noktasına gönderiyor, ayrıca sosyal medya üzerinden satış yapıyor.

Özbalcı, kendi işini kurup yol almakla kalmamış bir de cezaevindeki mahkumların meslek edinmesine ve üretime katılmasına katkı sunarak girişimini böyle güzel bir projeyle taçlandırmış bir isim…

Gelin Esin Özbalcı’nın girişim hikayesinin gerisini ondan dinleyelim.

Seher Ozen Karadeniz / BusinessAntalya

 

Kısaca kendinizden söz eder misiniz?

Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Yıllarca farklı sektörlerde ticaret yaptım. Üç senedir de High Desigh markası altında tasarımını da kendi yaptığım ürünleri Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerine toptan olarak satıyorum.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Kaç yıldır yapıyorsunuz?

Hep ticaretin üretim kısmında olmak istiyordum. Ailemin de tekstilci olması benim için çok büyük bir avantaj ve destek oldu. Atölyemi üç sene önce kurdum. Önce çantalar tasarlayıp üretmeye başladım. Zamanla, çantanın yanına birlikte kombin yapılacak  ürünler ekledim. Bu kadar büyüyeceğini ben de düşünmüyordum. Haftada en az 2-3 çeşit yeni ürün çıkarıyoruz. Ürettiğimiz ürünler piyasada çok çabuk tutuldu. Çünkü ürün çok kaliteli ve rakamlar da çok uygundu. Ürünlerimizle ilgili neredeyse hiç şikayet almıyoruz. En ufak bir sıkıntıyı da hemen gideriyoruz. Asla kimseyi üzmüyoruz.

İlk başladığınızda zorlandınız mı? Zorlandığınız alanlar olduysa bunlar nelerdi?

Tabii ki zorlandım. Her işin acemiliği var. Ne üreteceğim? Ürettiğim ürünlerin satış kanallarını nasıl bulacağım? Bu sorular sürekli kafanızı meşgul ediyor. Piyasada yer edinmek için doğru rakamla küçük de olsa fark yaratabileceğimi gördüm. AR-GE’ye çok önem verdim. Bu da işimi daha doğru yapmamı sağladı.

Biraz da tasarım sürecinden söz eder misiniz?

Kumaşları seçerken ne yapacağıma o anda karar veriyorum. Sürekli araştırdığım için o noktaya geldiğim de karar vermem zor olmuyor. Çanta, terlik, şapka, kimono tasarlıyorum. Bu yıl bir de tekstile girdik.

Satışı nasıl ve nereden gerçekleştiriyorsunuz?

Şu anda aktif 3 adet atölyemiz var. Giyimin üretildiği, çantaların dikildiği ve benim başında olduğum dijital nakış ve tasarımların yapıldığı. Benim bulunduğum atölyede perakende satışımız mevcut olmakla birlikte Türkiye genelinde 35 farklı noktada da ürünlerimiz satılıyor. Ayrıca sosyal mecralar üzerinden de satış yapıyoruz.

Şu anda kaç kişi çalışıyor? 

Toptan üretim yapıyoruz. Toplam 6 personelimiz var.

Çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?

Çevremde bilgisine güvendiğim insanlara tasarım aşamasında mutlaka ürünleri sunup bir çeşit  kamuoyu yoklaması yapıyorum.  Şunu söylemeliyim ki her zaman çok güzel tepkiler ve motive edici destekler alıyorum.

Gelecek hedefleriniz neler?

Halihazırda ulaştığım noktayı koruyarak, yavaş yavaş büyümeyi hedefliyorum.  İlk hedeflerim arasında bütün atölyeleri tek bir noktada toplayıp tekstil kısmını daha da büyütmek var.

Yeni başlayacak olanlara ne tavsiye edersiniz?

Yaptıkları işe inanmalarını ve kendilerine güvenmelerini öneririm.

Ayrıca mutlaka AR-GE çalışması yapmalılar.

Üretimdeki keyif hiçbir şey de yok.

 

Geçtiğimiz günlerde TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kuruluyla çok güzel bir projeye imza attınız. Biraz da ondan söz eder misiniz?

Cezaevinde atölye kurma fikri çok heyecanlandıran bir projeydi. TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kuruluyla yaptığımız işbirliği çerçevesinde hazırladığımız proje için yasal izinleri aldık ve 1,5 ay önce projeyi başlattık. Amacımız öncelikle Döşemealtı L Tipi Cezaevi’ndeki kadın mahkumların mesleki eğitim desteği ile üretim yapmalarına, ekonomiye ve toplumsal hayata kazandırılmalarına katkı sunmaktı. Ancak sonrasında erkek mahkumları da projeye dahil ettik ve atölyeyi açtık.

Öncesinde, cezaevine giderek çalışmaya katılacak tüm mahkumlara gerekli eğitimi verdim. Arkasından da ilk ürünler çıktı. Şu anda atölyede High Design markasıyla toptan ve perakende satışı yapılan çantaların ücret karşılığı üretimi yapılıyor. Bundan sonraki süreçte seri üretime yönelik farklı tasarım ve üretimlerle cezaevindeki atölyede üretime devam edecek.

 

 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir