Ercan Yavaş’tan Ekonomik Reformlar İçin Çağrı
|Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), yeni sezonun ilk genişletilmiş üye toplantısını coşkulu bir katılımla gerçekleştirdi. Toplantıya ANTGİAD üyeleri ve iş dünyasından pek çok önemli isim katılırken, gündem, Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar, girişimcilerin yaşadığı finansal sıkıntılar, anayasa değişikliği tartışmaları ve kadın hakları gibi toplumsal meseleler oldu.
Toplantının özel konuğu ESAS Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Çağatay Özdoğru, iş dünyasının geleceğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş, toplantının açılış konuşmasında Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumu ve iş dünyasına etkilerini geniş bir perspektiften ele aldı. Yavaş, yüksek enflasyon oranları, artan faizler ve dış ticaret açığı gibi sorunların Türkiye’deki işletmeler üzerinde büyük bir baskı yarattığını belirtti. İş dünyasının büyüme potansiyelini tam olarak kullanabilmesi için finansmana erişimin kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayan Yavaş, şu ifadelere yer verdi:
“Son dönemde ekonomimizdeki dalgalanmalar, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri zor durumda bırakıyor. Kredi maliyetlerinin yükselmesi ve finansmana erişimin zorlaşması, girişimcilerimizin yatırımlarını kısıtlıyor. Bu olumsuz tabloyu düzeltmek için yalnızca faiz indirimlerinin değil, aynı zamanda kapsamlı yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerekiyor.”
Yavaş, kamunun tasarruf politikalarını daha etkin bir şekilde uygulaması gerektiğini ve faiz oranlarının hızla düşürülmesi gerektiğini vurgulayarak, ekonomik iklimin iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Enflasyon Muhasebesi Düzenlemesine Eleştiriler
Ercan Yavaş, Türkiye’de uygulamaya konmaya çalışılan enflasyon muhasebesi düzenlemesi hakkında detaylı değerlendirmelerde bulundu. Hayata geçirilmeye çalışılan enflasyon muhasebesi ya da gerçek adıyla enflasyon düzeltmesi uygulaması ile, şirketlerin stoklarında yer alan ürünler ve varlıklar üzerinden yeni bir vergi yükü getirilmekte olduğunu belirten Yavaş, bunun girişimcilerin omuzlarına ekstra bir ağırlık ekleyeceğini ifade etti. Yavaş, “Ticari kazanç elde edilmeyen durağan varlıkların vergilendirilmesi, iş dünyası üzerinde bir servet vergisi etkisi oluşturacaktır “ diyerek, enflasyon muhasebesi ya da enflasyon düzeltmesi uygulamasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Anayasa Değişikliği Tartışmaları ve Laik Cumhuriyetin Temelleri
Son zamanlarda gündeme gelen anayasa değişikliği tartışmalarına da değinen Yavaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin laik yapısının tartışmaya açılmasının çok büyük bir hata olacağını vurguladı. Anayasanın ilk dört maddesinin tartışılmaz olduğunu belirten Yavaş, bu maddelerin Cumhuriyet’in temelini oluşturduğunu ifade etti. “Anayasamızın ilk dört maddesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğinin teminatıdır ve tartışmaya açılmasını dahi kabul etmiyoruz,” diyen Yavaş, Cumhuriyet’in sadece siyasi değil, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın da mihenk taşı olduğunu söyledi.
Yavaş, Cumhuriyet’in, bir ulusun küllerinden yeniden doğuşunun simgesi olduğunu ve Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına ve emanetine sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirtti.
Uluslararası Ticaret ve Schengen Vizesi Kısıtlamaları
Toplantıda uluslararası ticarette yaşanan sorunlara da dikkat çekildi. Almanya’nın Türk vatandaşlarına yönelik Schengen vizesi kısıtlamalarının iş dünyasında yarattığı olumsuz etkiler vurgulandı. Yavaş, bu kısıtlamaların hem Türkiye’nin ticaretini hem de iş insanlarının uluslararası pazarlarda hareket kabiliyetini sınırlandırdığını ifade etti. Bununla birlikte schengen kısıtlamalarına Türkler’in Suriyeli ve Afganlılarla aynı kefeye konması imajımızı çok zedeliyor. Türkiye’deki düzensiz göçmen sorununun hızla çözülmesi, Türkiye’nin hak ettiği saygınlığı koruması açısından büyük önem taşımaktadır,” dedi.
Kadın ve Çocuk Hakları Üzerine Çağrı
Yavaş, Türkiye’de kadın ve çocuk haklarıyla ilgili artan sorunlara da değindi. Kadın cinayetleri ve çocuk istismarlarının, toplumsal adaletin en zayıf noktaları olduğunu belirten Yavaş, bu suçların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini vurguladı. “Kadınlarımız ve çocuklarımız, toplumumuzun en korunmasız kesimleri ve bu kesimlere karşı işlenen suçlar ne yazık ki caydırıcı cezalarla karşılanmıyor. Devletin, bu konuda daha güçlü adımlar atması ve ceza infaz yasasını hızla değiştirmesi gerekiyor “ dedi.
Çağatay Özdoğru’dan Girişimciler İçin İlham Verici Bir Konuşma: “Türkiye Ekonomisi ve Kalkınma Hikayesi “
Toplantının en dikkat çeken bölümlerinden biri, ESAS Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Çağatay Özdoğru’nun konuşması oldu. Özdoğru, Türkiye ekonomisinin küresel pazarlarda rekabet gücünü artırabilmesi için inovasyona dayalı girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Özdoğru, Türkiye’nin potansiyelinin yüksek olduğunu, ancak bu potansiyelin doğru stratejilerle harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Bugün dünyanın en büyük ekonomileri, inovasyon ve teknoloji odaklı büyümeyi önceliklendiriyor. Türkiye olarak biz de, genç girişimcilerimize daha fazla destek vererek, dünyada adımızdan söz ettirebiliriz. Ancak bu başarı, sadece bireysel çabalarla değil, güçlü bir işbirliği ve destek sistemi ile mümkün olacaktır,” diyen Özdoğru, ANTGİAD gibi genç iş insanları platformlarının bu bağlamda büyük bir sorumluluk taşıdığını belirtti.
Özdoğru’nun konuşmasında altını çizdiği önemli noktalardan biri de girişimcilerin global pazarlara daha rahat erişim sağlayabilmeleri oldu. Özellikle teknolojik dönüşüm ve dijitalleşme süreçlerinin Türk iş dünyasına entegre edilmesi gerektiğini belirten Özdoğru, geleceğin girişimcilerinin bu dönüşümü yakalayanlar olacağını ifade etti. “Dünya artık sınırları olmayan bir ticaret arenası haline geldi. Girişimcilerimiz, teknolojiyi ve dijitalleşmeyi yakından takip ederek bu rekabetçi pazarda öne çıkabilirler” dedi.
ANTGİAD genişletilmiş üye toplantısı, yeni üyelere plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.