Coğrafi İşaret Şart!
|Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Avrupalı tüketicinin, coğrafi işaretli ürünlere normalden yüzde 20-30 daha fazla bedel ödemeyi peşinen kabul ettiğini belirtti. Çandır “İtalya 293 ürünle 7 milyar avronun üzerinde, Fransa 242 ürünle yaklaşık 6 milyar avro gelir elde ediyor. Fransa`da tarımsal üretimde bir gelişme yokken, coğrafi işaretli tarımsal ürünlerde yıllık yüzde 50 gibi bir artış var. Bizim de ürünlerimizi, coğrafi işaretlerini alarak dünyaya pazarlamamız ve bunu gelir olarak Türkiye`ye yatırmamız lazım” dedi.
Bilecik Belediye Başkanlığı, Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı ( BEBKA), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ortaklığıyla bu yıl 2’ncisi düzenlenen Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumu`nda Bilecik’te Yöresel Ürünler-El Sanatları anlatıldı.
Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumu’nun beşinci gününde Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi MYO Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Mine Poyraz, Türkiye Aşçılar Federasyonu Genel Başkanı Gökhan Tufan “Yöresel Ürünler” başlıklı oturuma konuşmacı olarak katıldı. Mine Poyraz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda konuşan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, gerçekleştirilen sempozyumun önemine dikkat çekerek, katkı sağlayan bütün paydaşlara teşekkür etti.
YÖRESEL ÜRÜNLER MEMLEKET MESELESİ
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yöresel ürünlerin Türkiye için memleket meselesi niteliğinde olduğunu söyledi. Antalya’da her yıl gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX ile ilgili bilgi veren Çandır, özenti sonucunda yabancı ürün tüketilmesine karşı yerli ve milli ürünlerin tüketilmesinin önemine değindi. Ülkenin hemen hemen her köşesinde yüzlerce yöresel ürün bulunduğunu belirten Çandır, “Coğrafi işaret sayısını artırmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Biz bu projeye başladığımızda 110 iken şu an 250`nin üzerine çıktı ve 400`ün üzerinde de müracaat var. Coğrafi işaret, bunun taklit edilmesini, başkalarının bunu kullanmasını engelleyecek bir mekanizma. Dünyaya baktığımızda yaklaşık 500 milyar avroluk coğrafi işaretli ürün ticareti var. Bu ürünleri coğrafi olarak işaretlemişler ve dünyanın her yerine satar hale gelmişler” diye konuştu.
ÜRÜNÜN DEĞERİNİ ARTIRIYOR
Avrupalı tüketicinin, coğrafi işaretli ürünlere normalden yüzde 20-30 daha fazla bedel ödemeyi peşinen kabul ettiğini söyleyen Çandır, şunları kaydetti:
“İtalya 293 ürünle 7 milyar avronun üzerinde, Fransa 242 ürünle yaklaşık 6 milyar avro, Almanya 89 ürünle 4 milyar avro, İngiltere 69 ürünle 1,5 milyar avro, Yunanistan 104 ürünle yaklaşık 1 milyar avro, İspanya 194 ürünle 1 milyar avronun üzerinde gelir elde ediyor. Sadece Yunanistan coğrafi menşei işareti almasından itibaren son 10 yılda ihracatını yüzde 50 oranında artırmış durumda. Fransa`da bu coğrafi işaretli ürünlerin değeri diğerlerine göre yüzde 57 civarında daha yüksek. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyürken, tarım sektörü yüzde 2,8 büyümüş. Fransa`da tarımsal üretimde bir gelişme yokken, coğrafi işaretli tarımsal ürünlerde yıllık yüzde 50 gibi bir artış var. Bizim de ürünlerimizi, coğrafi işaretlerini alarak dünyaya pazarlamamız ve bunu gelir olarak Türkiye`ye yatırmamız lazım.”
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan, Bilecik’teki yöresel ürünler, yöresel ürünlere ilişkin yaptıkları araştırma ve coğrafi işaretleme çalışmalar ile Bilecik’in yakın bölgesinde gerçekleştirilen tescilleme çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Poyraz, Bilecik’teki el sanatları hakkında yaptıkları çalışmalar ile Şeyh Edebali Üniversitesi’nin el sanatlarına ilişkin yaptıkları konular hakkında bilgi verdi.
ÇANDIR’DAN BİLECİK TSO’YA ZİYARET
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, sempozyumun ardından Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Bilecik TSO Başkanı Mefail Ateş ve Meclis Başkanı Hakkı Aynur ile Bozüyük TSO Başkanı Buğra Levent, TSO yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan ATB Başkanı Çandır daha sonra oda yöneticileri ile bir süre sohbet ederek, odanın çalışmaları ve Coğrafi işaret başvurusunda bulunulan yöresel ürünler hakkında bilgi aldı. ATB Başkanı Ali Çandır, Bilecik’te Bilecik Valisi Burhan Terzioğlu, Belediye Başkanı Selim Yağcı ile kitap sergisinin açılışını yaparken, Altın Karınca ödülüne layık görülen Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi’ni de ziyaret etti.