Cantek, Farminova Bitki Fabrikası ile Tarımda Yeni Bir Sayfa Açıyor
|Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde iklimlendirme tesisleri üretimi yapan Cantek Group, Avrupa’nın aktif en büyük bitki fabrikasını kurdu. 2.5 milyon Euro’ya mal olan tesiste 365 gün 24 saat üretim yapılarak sabit fiyatlı, sürekli ve sağlıklı gıda temini gerçekleşiyor. Bitki fabrikası ile sebzeler tarlada değil, steril fabrika ortamında yetişecek.

Dünya nüfusunun hızla arttığı ve tarım alanlarının giderek daraldığı günümüzde sağlıklı, sürekli ve sabit fiyatlı gıda temin etme çalışmaları da önem kazanıyor. Gıda saklama ve işleme sektöründe uluslararası bir marka olan Cantek Group, 30 yıllık tecrübesi ile gıda üretiminde de yenilikçi bir girişime imza attı ve Avrupa’nın aktif en büyük bitki fabrikasını kurdu.
Topraksız tarım Topraksız ve güneş görmeyen kapalı alanda yüzde 95 daha az su kullanılarak üretim yapılan FARMİNOVA Bitki Fabrikasında, hiçbir zirai mücadele ilacına gerek duyulmadan (0 Pestisit) doğaya ve hiçbir canlıya zarar vermeden 365 gün 24 saat üretim gerçekleşiyor. Yapay zekâ ile yönetilen ve yüzde 100’ü yerli olan bitki fabrikası ile Cantek Group, Türkiye’de ve dünyada 4’üncü tarım devriminin de kapılarını Antalya’dan açtı.
Cantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, Danışmanları Glenn Behrman ve Christine Zimmerman Loessl ile birlikte düzenlediği basın toplantısında çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Karaca, “Farminova bitki fabrikaları ile tarıma doğallığı geri getiriyoruz. Bunun yanında yeşil teknolojiyle üretimi ve verimliliği hiç olmadığı kadar artırıyoruz. Geliştirdiğimiz üretim sistemiyle, 7 gün 24 saat kapalı alanda, hiçbir dış faktörden etkilenmeden, dilenilen yerde, dilenilen zamanda, tüm koşullarda tarım yapmanın önünü açıyoruz. Geleneksel tarımın aksine çevreyi kirletmeyen, sağlıklı ve devamlı bir tarımsal üretim sağlıyoruz. Bunu yaparken minimum su kullanımı ile mükemmel kalitede ürünler elde ediyoruz. Tohum mucizesinin hakkını veriyoruz. Tarımda 4. evre olan Tarım 4.0’a geçiyoruz” ifadesini kullandı.

TARIMDA DEVRİM
Cantek Group’un tarım devrimine, insanlığın geleceğine ve gıda güvencesine katkıda bulunmayı görev bildiğini ve bugüne kadar yaklaşık 60 ayrı ülkede 15 bin projeye imza attığını söylen Karaca, bitki fabrikalarında, 365 gün 24 saat düzgün ve sabit fiyatlı gıda temini yapılabildiğini ve gıda temininde artık spekülatif fiyatlara son verilebileceğini söyledi.
Tarım ürünü elde etmek uğruna gereğinden fazla tarım arazisinin işgal edildiğini, çok fazla tarım ilacı kullanımı nedeniyle sağlıksız ürünler elde edildiğini ve bunun da atık sularla çevreye zarar verirken canlı hayvanların yaşam alanlarını bozduğuna dikkati çeken Karaca, Bitki Fabrikaları ile Türkiye ve Dünya Tarımında yepyeni bir dönemin başladığını, bir Türk firması olarak dünyaya tarım teknolojisi ihraç eder duruma geldiklerini ve 5 sene içinde dünyanın çeşitli ülkelerinde 100 bitki fabrikası kurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Karaca şu bilgileri verdi;
“Bitki fabrikaları ile ilgili olarak Japonlar ve Amerikalılar denemeler yaptı. Bu sektörün kurucusu; Profesör Kozai, Bitki Fabrikaları ile ilgili tecrübelerini iki yıl önce dünya ile paylaşmaya karar verdi ve dünyada halka açık ilk eğitimi Japonya’da düzenledi. Oraya giden ilk ve tek Türk firması bizdik. Geçen yıl yine bir toplantı düzenlediler, orada da yine tek Türk firması bizdik. Ondan sonra gelişmeleri yakından takip ettik. O günden bu yana bitki fabrikaları projesini adım adım geliştirdik ve Avrupa’daki çalışan en büyük bitki fabrikasını kurduk.
Burada fark yaratan kısım, bizim bu fabrikayı yüzde yüz kendi ürünlerimizle kurup çalıştırmamız oldu. Ar-Ge çalışmalarına son 15 yılda 5 milyon Euro’luk yatırım yapan Cantek Group’un yatırımları içinde en büyük payı alan Farminova bitki fabrikamız 30 yıllık Cantek Group tecrübesinin bir eseridir ve Avrupa’nın en yenilikçi, en devrimci ve aktif en büyük fabrikasıdır.
Bitki fabrikaları dünyanın her yerinde kurulabilir. Tarım yapılamayan çöl ve tarıma elverişsiz topraklar da toplam kara yüzölçümünün yüzde 20 si. Tüm burada yaşayan insanların da gıdaya ihtiyacı var. Gelişmiş ülkelerde sağlık hassasiyetleri ve çevre bilinci yüksek seviyede. Gelişmekte olan ülkelerde de gıda fiyatları çok değişken olduğundan bu ülkelerde gıda temini büyük problemdir. Bitki fabrikaları her zaman için hem gelişmiş ülkelerin hem de gelişmekte olan ülkelerin ihtiyacını görebilecek bir gıda temini çözümüdür. Dar gelirli ülkelerin insanları gelirinin yüzde 50’sini gıdaya veriyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10’un altında. Dünya nüfusunun yüzde 80’inin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olduğu gerçeğini anımsarsak projenin önemini daha iyi anlarız.
Bitki fabrikaları katlı ve otomasyonlu yapısıyla çok az yer kaplıyor. Böylece işgal edilen doğal alanlar da azalıyor. Günde 20 bin adet marul üretebilmek için 150 bin metrekare alana ihtiyacımız var. Oysa, 6 bin metrekarelik bir Farminova bitki fabrikasında fide ve ambalajlama dahil aynı üretimi daha avantajlı koşullarda elde edebiliyorsunuz. Bitki fabrikalarını terkedilmiş hangar, depo, ardiye gibi yerlerde, şehir içinde de kurabileceğiniz için tarımı şehir içine taşımak karbon ayak izimizi de azaltmak anlamına gelmiyor mu? Aslında bizim için bu projenin en övünülecek kısmı hiçbir canlıyı öldürmeden gıda temini yapabilmek. Bu hem benim, hem de tüm danışman, mühendis ve işçi kardeşlerimin motivasyon kaynağı olmuştur. Bunu bir Türk ekibin başardığını görmek de tarihe yazılacak önemli bir not olacaktır.”
Farminova danışmanı ABD’li Bitki Üretim Merkezleri ve Yeşillik Dağıtım Merkezleri zincirinin sahibi ve işletmecisi Glenn Behrman ise, Farminova bitki fabrikasının fiyat ve ürün sürekliliği bakımından önemli bir proje olduğuna dikkati çekerek, “Farminova, Türkiye’de başlayan tarım 4.0 hareketine çok önemli katkılarda bulunacak” ifadesini kullandı.
Farminova Bitki fabrikasının kuruluş aşamasında danışmanlık hizmeti veren Alman Dikey Tarım Birliği Başkanı Christine Zimmerman, dünyada tarım alanlarının dramatik biçimde azaldığını ancak dikey tarımın bunu değiştireceğini söyledi.
NEDEN BİTKİ FABRİKALARI
“Gıda Güvencesi” her geçen gün dünya için daha önemli bir kavram haline geliyor. İnsanların çeşitli ve sağlıklı gıdaya sürekli ve makul fiyatlardan ulaşabilmesinin sağlanması gerekiyor. Yeni teknolojiler, denklemi yeni bir boyuta taşıyor. Tarımsal üretim yapmanın zor veya imkansız olduğu yerlerde çok daha az çaba ile çok yüksek miktarlarda yiyecek yetiştirilmesini sağlıyor. Topraksız, tamamen kontrollu ortamda yapılan tarım uygulamaları, hayal edilenin ötesinde yepyeni bir sayfa açıyor.
Dünya tarımının son devrimi olan bitki fabrikaları, kapalı alanlarda, led aydınlatma ve bitki besleme ile sürekli, sağlıklı ve çevreyi kirletmeyen tarımın yapılabildiği üretim tesisleridir. CANTEK tarafından geliştirilen üretim sistemiyle, 7 gün 24 saat kapalı alanda, hiçbir dış faktörden etkilenmeden, dilenilen yerde, dilenilen zamanda, tüm koşullarda tarım yapmanın önünü açılıyor. İlaçsız yeşil teknolojiyle üretilen ürünler yıkanılmadan yenilebilecek bir şekilde, en lezzetli halleriyle sofralarımıza sunuluyor. Bunun yanında üreticiler için 365 gün, risksiz, kolay, verimli ve kazançlı tarım yapma imkânı oluşuyor.