Barut’un Felsefesi Amerika’da Akademisyenlerin Makalesine Konu Oldu


Barut Otelleri’nin mutlu çalışan-mutlu misafir felsefesine bağlı olarak hayata geçirdiği çalışan memnuniyeti odaklı yenilikleri başarılı sonuçlar elde edilmesini sağladı.

Barut Otelleri’nin çalışanlarına yönelik yenilikçi yaklaşımları, grubun çalışan memnuniyeti oranlarının artmasını sağladı. Barut Otelleri İnsan Kıymetleri Direktörlüğü ile Amerika’daki Auburn ve Güney Florida Üniversitelerinden akademisyenlerin ortak çalışmasında ‘‘Çalışan Yemeklerinin Çalışan Memnuniyeti ve Otel Üzerindeki Etkisi’’ konulu makale kaleme alındı. Amerika’da alanında öne çıkan birçok profesörden oluşan hakem heyeti tarafından onaylanan makale, International Association of Hospitality Financial Management Hakemli Dergisinde yayımlandı. Makalede, çalışana misafir gibi hizmet sunmanın getirdiği başarının detayları aktarıldı. 13 sayfa uzunluğundaki makalede, hizmet sektörünün çalışanlar ve misafirler arasındaki yoğun etkileşime dayalı olduğu, mutlu ve memnun çalışanların misafirlere daha iyi hizmet sunduğu; mutlu misafirlerin şirketin karlılığı, finansal başarısı ve sürdürülebilirliğinde büyük öneme sahip olduğu gibi konular yer alıyor. Makalede yer alan ‘‘çalışan memnuniyeti ile finansal performans arasındaki ilişkiye, finansal performansla doğrudan ilişkisi olan müşteri memnuniyeti aracılık etmektedir; popüler inancın aksine, parasal teşvikler tek veya asıl motivasyon kaynağı değildir. (Sorauren, 2000) İnsanları motive etmenin en iyi yolu, onlara insan muamelesi yapmaktır’’ satırları dikkat çekiyor. Makalede yer alan faklı dönemlerde gerçekleştirilmiş araştırmaların sonuçlarında da benzer konuların ele alındığı gözlemleniyor, akademisyenler Erdem ve Duman tarafından 2016’da Türkiye’de yapılan bir çalışmada, çalışanların yemeğinin servis edilme şeklinin iş memnuniyetini olumlu yönde etkilediği sonucunun ortaya çıktığı görülüyor.

Barut Otelleri BHM A.Ş. İnsan Kıymetleri Direktörü İbrahim Hakan Yılmaz, akademik çalışmaları kapsamında barınma, ulaşım ve yan hakların da bu makale serisine konu olduğunu; önümüzdeki süreçlerde araştırma sonuçlarının sektöre duyurulacağını belirtti. Akademik çalışmaların grubun yönetişim biçiminin yeniden yapılandırma ve inşasında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yılmaz; makalelerin dünya çapında konaklama sektörünü bilgilendirici kaynak niteliğinde olduğunu iletti. Barut Otelleri’nin yemekhanelerini bistrolara dönüştürme projesinin detaylarını aktaran Yılmaz, mimarların birçok detayı göz önünde bulundurarak alanları projelendirdiğini, mevcut yemekhanelerin tüm dekor ve ekipmanlarının tamamen yenilendiğini, sıcak, aydınlık ve dinamik renkler kullanılarak modern ortamlar oluşturulduğunu kaydetti. Düzenli olarak yapılan otuz üç soruluk çalışan memnuniyeti anketlerinde, bir yıl önceki aynı döneme ait skorlarda pozitif yönde ciddi bir artış yakalandığı belirtildi.  

Barut Otelleri ile iş birliği gerçekleştiren akademisyenler bu çalışma için ikincil verilerle deneysel bir metodoloji kullandı. Araştırmacılar, otelin yönetim ekibiyle çalıştı. Otel, çalışan restoranında yenilikler gerçekleştirdi. Üç aylık çalışan memnuniyeti verileri, çalışan restoran ve yemek servisi iyileştirilmesinden önce ve sonra toplandı. Araştırmacılar araştırmalarına ek olarak Barut Otelleri’nin anket sonuçlarından da yararlanarak şu sonucu elde etti:

  • Çalışanların yemek kalitesi arttıkça çalışan memnuniyeti önemli ölçüde artacaktır.
  • Çalışanların yemek tatmini, genel çalışan memnuniyetini öngörür.
  • Çalışan memnuniyeti, otellerin finansal performansı ile ilişkilidir.

İngilizce olarak yayımlanan makalenin tamamına buradan ulaşılabilmektedir.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir