ATSO Başkanı Davut Çetin: Genç İşsizliği Sorunu Devam Ediyor
|Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ekonomide büyümenin istihdamda artışa yansımaya başlamasının sevindirici bir gelişme olduğunu, bununla birlikte genç işsizliği sorununun devam ettiğini bildirdi. Davut Çetin, “Geleceğimizin güvencesi gençlerimizin iş sahibi olması için eğitim sistemi, staj sistemi, çıraklık ve ustalık sisteminde gerekli değişiklikler hızla yapılmalıdır. Gençlerimiz liseden başlayarak girişimciliğe, yeni teknoloji alanlarında beceri kazanmaya yönlendirilmelidir. Üniversite ve yüksekokullarda öğrenci alımı ve performans kriterleri mezun istihdamına bağlı kılınmalıdır. Genç istihdamında SGK teşvikleri artarak devam ettirilmelidir” dedi.
Bugün açıklanan Ağustos ayı istihdam ve işsizlik verileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Davut Çetin şunları kaydetti;
“Bugün açıklanan Ağustos ayı istihdam ve işsizlik verileri, işsizlik oranının geçen yıla göre %11.3’den %10.6’ya gerilediğini, son bir yılda 1 milyon 355 bin istihdam artışı ortaya çıktığını, tarımın 193 bin, imalat sanayinin 153 bin, inşaat sektörünün 243 bin, ticaret sektörünün 195 bin, konaklama ve yeme-içme sektörünün 87 bin, idari destek hizmetlerinin 183 bin istihdam artışı yarattığını göstermektedir. Ekonomide büyümenin istihdamda artışa yansımaya başlaması sevindirici bir gelişmedir. Bununla birlikte genç işsizliği sorununun devam ettiğine dikkat edilmeli ve bu konuda alınabilecek yeni önlemler ele alınmalıdır.
Ülkemizde 15-24 yaş grubunda 11 milyon 876 bin gencimiz bulunmaktadır. Bu gençlerimizin 5 milyon 109 bini sadece okumaktadır, 1 milyon 583 bini hem okumakta hem çalışmaktadır, 2 milyon 815 bini okulunu bitirmiş veya okumamakta, sadece çalışmaktadır. Yani 4.4 milyon gencimiz bir şekilde çalışmaktadır. Buna karşılık gençlerimizin 3 milyon 325 bini ne eğitimde ne de istihdamdadır. Bu grubun 1 milyon 144 bini iş aradığı halde iş bulamamakta, yani işsiz sayılmaktadır.
Buna göre kent ve kırsal alan dahil genç işsizliği oranı 2016 Ağustos ayında %19.9 iken, bu yıl %20. 6’ya yükselmiştir.
Daha önemlisi kentlerde genç işsizliğinin geçen yıl %24.1 iken, bu yıl %25’e yükselmiş olmasıdır. Sonuç olarak ekonomide istihdam artışına ve işsizlik oranının düşmesine rağmen genç işsizliğindeki artış üzerinde önemle durmamız gerekmektedir. Geleceğimizin güvencesi gençlerimizin iş sahibi olması için eğitim sistemi, staj sistemi, çıraklık ve ustalık sisteminde gerekli değişiklikler hızla yapılmalıdır. Gençlerimiz liseden başlayarak girişimciliğe, yeni teknoloji alanlarında beceri kazanmaya yönlendirilmelidir. Üniversite ve yüksekokullarda öğrenci alımı ve performans kriterleri mezun istihdamına bağlı kılınmalıdır. Genç istihdamında SGK teşvikleri artarak devam ettirilmelidir. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak mesleki eğitimde yönlendirici olmak için gereken her sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu ve bu konuda yeni adımlar atmak istediğimizi de bu vesileyle belirtmek isterim.”