Tarihi Eserler İnsan Gibidir Vatanını Özler
|
V
Antalya Tanıtım Vakfı’nın, kentin tarihi ve kültürel mirasıyla ön planda olması amacıyla başlattığı ‘Eserler ait olduğu yerde güzeldir’ projesinin açılışı, Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali önünde yapıldı. Tören sonrası Xanthos’tan yurt dışına götürülen ‘Nereidler Anıtı’nın replikası açıldı.

Törene Vali Münir Karaloğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, Fraport TAV Antalya Havalimanı eş genel müdürleri Deniz Varol ve Bilgehan Yılmaz’ın yanı sıra, çok sayıda davetli katıldı. ‘Eserler ait olduğu yerde güzeldir’ projesi kapsamında terminale, yurt dışında ki müzelerde sergilenmekte olan eserlerin fotoğraflarından oluşan bilgilendirme panoları yerleştirildi.

Bize Miras Bırakılan Hiçbir Değeri Diğerinden Ayrı Tutmayız
Açılışta konuşan Vali Münir Karaloğlu, “Antalya dünyada en çok Antik şehre, Antik tiyatroya sahip, tarihi ve kültürel varlığı içinde barındıran bir şehirdir. Bu bakımdan çok şanslıyız. Bize Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet’imizden miras kalan bütün eserlere öncelikle sahip çıkmak, onları korumak ve onları gelecek nesillere bırakmak zorundayız. Bu her birimizin görevi olmalıdır. Biz bu topraklarda bize miras kalan hiç bir değeri diğerinden ayrı tutmayız” dedi.
Uluslararası Hukukun Gereğini Yapalım
Antalya’nın tarihi eser bakımından zengin olmasının, şehrin dışına çıkarılan tarihi eser sayısını da fazlalaştırdığına değinen Vali Münir Karaloğlu, “Bir şekilde yurt dışına çıkartılmış. Biz başka ifadeler kullanmak istemiyoruz. Aslında hukukta bunu ifade eden başka kelimeler var ama dostlarımızı da üzmek istemiyoruz. Bu topraklardan izinsiz çıkartılmış, götürülmüş eserleri geri istiyoruz. Bu bizim hakkımız UNESCO ve Cenevre kurallarına göre bunu istemek, ülke olarak, bu topraklarda yaşayan mirasçılar olarak bizim hakkımız. Bizim olmayanı istemiyoruz. Bizim olanın tekrar bu topraklara gelip sergilenmesini istiyoruz. Çünkü bu eserlerin şu anda bulundukları ülkelerde ve müzelerde sergilenmesi uluslararası hukuka aykırıdır. Dostlarımızdan da anlayış bekliyoruz. Onlara diyoruz ki gelin uluslararası hukukun gereğini yapalım” şeklinde konuştu.
Antalya’dan yurt dışına çıkartılmış birçok eserin Kültür ve Turizm Bakanlığının büyük gayretleriyle bulundukları ülkelerden alınarak Antalya’ya getirildiğini ve Antalya Müzesi’nde sergilendiğini vurgulayan Vali Karaloğlu, “Şimdi hedefimizde 8 eser daha var. Bu 8 eseri mutlaka doğdukları bu topraklara getirip gurbet elinden kurtarmamız lazım. Eserlerde insanlar gibidir onlarda kendi memleketlerini, öz vatanlarını özlerler. Biz 2017’de Herakles Lahdini açarken, Lahdin de Antalya’da olmaktan mutlu olduğunu hissetmiştik” dedi.

‘Eserler ait olduğu yerde güzeldir’ projesi kapsamında terminale, halihazırda yurt dışında müzelerde sergilenmekte olan eserlerin fotoğraflarından oluşan bilgilendirme panoları yerleştirildi. Dış Hatlar 2 Terminali’nin önüne ise orijinali British Museum’da sergilenen geçmişte Xanthos’tan götürülen ‘Nereidler Anıtı’nın yarı ölçeğindeki replikası kuruldu. Nereidler Anıtı’nın yanına Prof. Dr. Nevzat Çevik’in hazırlamış olduğu ‘Eserler ait olduğu yerde güzeldir’ projesini anlatan broşürler ve ‘Nereidler Anıtı’nın yer aldığı kartpostallar yerleştirildi.
Yurt dışında bulunan tarihi eserlere örnekler vererek açıklayan Vali Karaloğlu, “ 1996 yılında Brooklyn Lahdi ve1998 yılında Elmalı Hazineleri ABD’den getirilmiştir. Yine Herakles Heykeli’nin üst kısmı ise Cumhurbaşkanımızın, Başbakanlık yaptığı dönemde özel uçağı ile Amerika’dan ülkemize getirilmişti. En son olarakta 2017 yılında büyük çabalar ile İsviçre’den Herakles Lahdi’ni getirdik. Bu eserlerimizin hepsi Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir” ifadelerini kullandı.
Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir kampanyasına vesile olan Nereidler Replikası’nın, doğduğu topraklara dönmek isteyen eserlerden biri olduğuna değinen Vali Münir Karaloğlu, “Bu kampanyanın amacı, insanlığın ortak değerlerini doğdukları topraklarda insanlığa arz etmektir. Nereidler Anıtı bir sembol olarak buraya kondu. Bu yüzden başlatılan bu kampanyaya yurt içinden ve yurt dışından bütün dostlarımızın destek vermesini arzu ediyoruz” dedi.
Kaçırılan eserlerin iadesi için
Antalya’ya ilk adımı atan farklı ülke vatandaşlarına mesaj vermeyi amaçladıklarını belirten Yeliz Gül Ege, “Bu proje ile turistler, kartpostallar üzerinde tanımlanan QR kodları tanıtarak dijital ortamda culturalheritages.org web sitesinden konu hakkında bilgi alabiliyor. Aynı zamanda change.org’da başlatılan ‘Eserler ait olduğu yerde güzeldir’ imza kampanyasına yönlendirilerek, geçmişte Türkiye’den çıkarılarak yurt dışındaki müzelerde sergilenen tarihi eserlerin geri iadesi için çalışmalarımıza destek vermiş oluyor” dedi.

Nereidler Anıtı’nın Replikası önünde hatıra fotoğrafı çektiren, Vali Münir Karaloğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Dış Hatlar 2 Terminali gelen yolcu bölümünde yer alan, yurt dışındaki tarihi eserlerin fotoğraflarının bulunduğu alanı gezdi.