ANTGİAD Başkanı Yavaş: yapay zeka devrimini kaçırma riskiyle karşı karşıyayız

Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), “Sanayi devrimlerini kaçırdığımız gibi, şimdi de yapay zeka devrimini kaçırma riskiyle karşı karşıyayız” dedi. Bu riski ortadan kaldırmak için devlet, üniversiteler ve özel sektör iş birliğiyle bir ‘Yapay Zeka Ajansı’ kurulması gerektiğini belirten Yavaş, bu ajansın bürokrasiden uzak, hızlı ve dinamik kararlar alabilen bir yapıda olması gerektiğini ifade etti.

ANTGİAD Şubat ayı genişletilmiş üye toplantısını yoğun bir katılımla gerçekleştirdi. ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş, yaptığı konuşmada değişimin kaçınılmazlığına, yapay zeka devrimine, Türkiye’nin yatırım iklimine ve gençlerin geleceğe dair umutsuzluğuna dikkat çekti.

“Değişimi Yönetemezsek, Değişime Teslim Oluruz”

Dünyanın hızla değiştiğini, ekonomiden teknolojiye her alanın büyük bir dönüşüm içinde olduğunu vurgulayan Yavaş, bu değişime seyirci kalmanın büyük bir hata olacağını belirtti. “Değişimi yönetemeyen toplumlar, değişimin yönettiği toplumlara dönüşür. Bu sürecin dışında kalamayız.” İş dünyasının sorumluluğunun büyük olduğunu belirten Yavaş, Türkiye’nin teknolojik devrimleri kaçırmaması gerektiğini vurguladı.

Yapay Zeka Devrimi: Türkiye Nerede?

Sanayi devrimlerinden sonra en büyük dönüşümün yapay zeka ile yaşandığını söyleyen Ercan Yavaş, üretimden finansa, sağlıktan eğitime kadar her alanda yapay zekanın küresel düzeni yeniden şekillendirdiğini belirtti. Ancak, Türkiye’nin bu devrimde geri kaldığını ve dünya sahnesinde yeterince yer almadığını şu sözlerle vurguladı:

“Yakın zamanda Fransa’da düzenlenen yapay zeka zirvesine 61 ülke katıldı. Türkiye ise bu listede yoktu. Sanayi devrimlerini kaçırdığımız gibi, şimdi de yapay zeka devrimini kaçırma riskiyle karşı karşıyayız.”

“Yapay Zeka Ajansı Kurulmalıdır”

Bu riski ortadan kaldırmak için devlet, üniversiteler ve özel sektör iş birliğiyle bir ‘Yapay Zeka Ajansı’ kurulması gerektiğini belirten Yavaş, bu ajansın bürokrasiden uzak, hızlı ve dinamik kararlar alabilen bir yapıda olması gerektiğini ifade etti. “ANTGİAD olarak bu dönüşümün dışında kalamayız. Türkiye’nin geleceği için bu ajansın kurulması için harekete geçmeye hazırız.”

Yatırımcı İçin Güvenli Bir Türkiye Şart

Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak yatırım ortamının güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Yavaş, şu noktalara dikkat çekti:

Vergi teşvikleri ve devlet destekleri önemli ama yeterli değil.

Bir ülkenin yatırımcılar için en önemli kriteri ‘hukuk güvenliği’dir.

Türkiye, yatırımcı için güvenli bir liman olmalıdır. Eğer yatırımcı, ülkemizde hukukun üstünlüğüne güvenmezse, sermaye kaçar ve istihdam azalır.”

Gençler Umutsuz: “Kıyamet Harcaması” Fenomeni

Ercan Yavaş, Türkiye’de gençlerin ciddi bir gelecek kaygısı yaşadığını belirterek, ev ve araba sahibi olmanın artık gençler için ulaşılamaz bir hayale dönüştüğünü söyledi.

“Gençlerimiz artık gelecek planı yapmıyor, sadece bugünü yaşıyor. Kafelerde, restoranlarda hiçbir birikim yapmadan harcama yapıyorlar. Uzmanlar bu durumu ‘kıyamet harcaması’ olarak adlandırıyor.”

Bu umutsuzluğun iş dünyasında ara eleman krizine neden olduğunu belirten Yavaş, girişimciliğin desteklenmesi, mesleki eğitimlerin artırılması ve gençlere umut aşılanması gerektiğini ifade etti. Yavaş, dünyanın inovasyon, yapay zeka ve sürdürülebilir çevre yönetimini konuştuğunu, ancak Türkiye’de gündemin farklı konularla meşgul edildiğini söyledi. “Bugün bir bebek katilinin cezaevi koşulları tartışılırken, şehitlerimiz vatan toprağına emanet ediliyor. Türkiye, bir adadan gelecek haberlere kilitlenecek kadar aciz bir ülke değildir. Bebek katillerinin yeri, sonsuza kadar zindandır.”

 “Türkiye, konuşan ve üreten bir ülke olmalıdır.”

Konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası olan laik Cumhuriyetin sonsuza kadar yaşatılması gerektiğini vurgulayarak tamamlayan Yavaş, ANTGİAD’ın, demokratik, laik  ve özgür bir Türkiye için mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Barış Soydan’dan Ekonomide 2025 Öngörüleri

Toplantının konuk konuşmacısı ekonomi yorumcusu ve yazar Barış Soydan, dünya ekonomisinin 2025 yılına dair beklentilerini anlattı. Soydan, özellikle Trump’ın göreve gelişi sonrasında, küresel ticaret savaşları ve fiziki altın yatırımlarındaki artışa dikkat çekerek şu başlıklarla ilgili kapsamlı bir sunum yaptı:

ANTGİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Barış Soydan Trump’ın öngörülemez bir lider olduğunu dile getirerek , 2025’in dünya için büyük değişimleri getireceğinin altını çizdi.

Hotel Su’da düzenlenen toplantıya, ANTGİAD üyelerinin yanı sıra, Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı İsa Güzel, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya OSB Başkan V. Yiğit Budak, ATSO Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın,  Makina Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca,  Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, Geçmiş Dönem  Makina Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu da katıldı.

ANTGİAD Şubat Ayı Genişletilmiş Üye Toplantısı, iş dünyasında değişimin öneminin vurgulandığı, ekonominin ve gençlerin geleceğinin masaya yatırıldığı verimli bir etkinlik olarak tamamlandı.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir