ANTALYA’YA DAİR HER ŞEY BU ZİRVEDE KONUŞULDU
|Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) ev sahipliğinde “3. Antalya İş Dünyası Yerel Yönetimler Zirvesi” düzenlendi. ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen zirveye, Antalya iş dünyası, büyükşehir ve merkezi ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldi.
Seher Özen Karadeniz
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) ev sahipliğinde “3. Antalya İş Dünyası Yerel Yönetimler Zirvesi” düzenlendi. ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen zirvede, Antalya iş dünyası, büyükşehir ve merkezi ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldi.
İş insanlarının yoğun ilgili gösterdiği, belediye başkanlarının kurmaylarıyla katıldığı zirvenin açılış konuşmasını ATSO Başkanı Davut Çetin yaptı. Toplantının moderatörlüğünü de üstlenen Çetin, zirvede ilk olarak Antalya’da faaliyet gösteren 16 SİAD başkanı ve temsilcisine tek tek söz verdi. İş dünyasının temsilcileri zirvede; imar, deprem, kentsel dönüşüm master planları, kent estetiği, kentin engelliler için uygunluğu, çevre, ulaştırma, ticaret, turizm, eğitim, kültür, spor, sosyal, tarımsal ve sanayi odaklı projeler başta olmak üzere kentle ilgili talep, dilek, öneri ve gelecek beklentilerini kentin yerel yöneticilerine aktardılar.
SİAD başkanlarının görüş ve önerilerinin ardından toplantıda hazır bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Konyaaltı Belediye Başkan Vekili Ali Özkayacan, Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Sarı söz aldı. Zirvenin sonunda ise iş insanları belediye başkanlarına sorularını iletti.
Başkan Çetin; “Antalya’nın önemli projelerinde ortak akla önem verilmelidir.”
Zirvenin açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, kentsel yaşam kalitesinin ekonominin gelişmesinin başlıca koşullarından olduğunu hatırlatarak, kentin ekonomide ve diğer alanlarda başarılı olması için de yerel yönetimlerin güçlü olması gerektiğinin altını çizdi. “Güçlü belediyelerin yanında güçlü bir sivil toplum olmalı ve ortak akıl ile kent birlikteliği sağlanmalıdır” diyen Çetin, yaklaşık 1 yıldır SİAD’larla verimli bir işbirliği geliştirdiklerini belirterek zirve toplantısı için önemli kentsel ve sektörel konuları birlikte ele aldıklarını, ana başlıklarını zirvede dile getirip detaylarını da dosya halinde belediye başkanlarına sunacaklarını söyledi.
Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunan Antalya’nın imar planı, ulaştırma master planı, kentsel dönüşüm master planı, Kaleiçi’nin ve kentin tarihi eserlerinin restorasyonu gibi kimi sorunlarının 25-30 yıldır konuşulduğu ancak halen çözülmediğimi hatırlatan Çetin, ATSO olarak yerel yönetimlerden acil olarak beklediklerini şöyle sırladı: “Antalya’nın; Antalya Müzesi, Antalya Lisesi, Kesik Minare, EXPO alanının geleceği, yeni ulaştırma projeleri gibi önemli projelerinde ortak akla önem verilmelidir. Bu konularda sivil toplumun görüşleri ve desteği alınmalıdır. Belediyelerimiz, vizyon projelerinde mutlaka sivil toplum ile diyalog halinde olmalıdırlar. Yöresel ürünler konusuna her ilçe belediyemiz önem vermelidir. İlçelerimiz yöresel ürünlerini markalaştırmalıdır, bunun için ortak çalışma yapabiliriz. Belediyelerimiz Antalya firmalarını desteklemeli, Antalya firmalarına pozitif ayrımcılık yapmalıdır. Özel sektörün başarılı olduğu alanlarda özel sektörle işbirliği yapılmalıdır. Birbirimizle yarışmayı bırakalım, birlikte dünyayla rekabet edelim. Antalya’nın ortak vizyonunu siyasi rekabetin üzerinde tutalım.”
SİAD TEMCİLCİLERİ NE TALEP ETTİ?
Toplantı da sırasıyla söz alan başkanların kentle ilgili olarak altını çizdiği beklentileri ise şu şekilde:
Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan kentin imar, deprem ve kentsel dönüşüm master planlarının yeniden ele alınmasını ve planlar yapılırken STK’ların katılımlarının da sağlanarak bilimsel çerçevede hazırlanmasını arzu ettiklerini belirtti. İnşaat sektörünün sorunlarına da değinene Erdoğan, TOKİ’nin şehir içinde yap-sat mantığıyla hareket ederek proje üretip özel sektörle rekabete meydan vermemesi gerektiğini söyledi. Antalyalıların vergilerinin nereye harcandığını bilmek istediğine dikkat çeken Erdoğan, ihalelerin şeffaf yapılarak kamuoyuna açıklanmasını istedi.
Kent vizyonu çerçevesinde konuyu ele alan Antalya Sanayici ve İş İnsanları (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın AKINCI da yerel yönetimlerin yerelleşme ve küreselleşme kavramlarını birlikte ele alarak, küresel rekabette yerel aktörleri güçlendirecek projeleri hayata geçirerek kente yatırımı özendirmeleri, sinerji yaratacak işbirliklerinin önünü açmaları yönünde beklenti içinde olduklarını söyledi. Yerel kalkınmanın eşitlikçi ve kapsayıcı olması gerektiğini belirten Akıncı, yerel yönetimlerden isteklerini ise şu şekilde sıraladı: “Paydaşlar arasında gönüllük esasına dayalı işbirlikleri, demokratik katılım ve proje oluşturma, kentin STK’larını etkin kılma, yerel önceliklere duyarlı, bilgiyi erişilebilen kılan, çok yönlü hesap verilebilirlik noktasında da yoğunlaşan.” Ekonomik kalkınmanın eşitlikçi ve kapsayıcı olması gerektiğine vurgu yapan Akıncı, kalkınmanın ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal süreçli olarak tümden ele alınması gerektiğini vurguladı.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşegül Tayyar Bekar kent estetiği üzerine hazırladığı konuşmasına “kent insanın en önemli sanat eseridir” alıntısıyla başlayarak kültür aktarımında dilden sonra ikinci sırada gelen kentlerin buna uygun olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Kent tasarımcılarının kentin bireylere estetik bir deneyim alanı sunduğunu ifade ettiklerini hatırlatarak kentsel çevreyi oluşturan yapıların, açık alanların, doku, malzeme ve renk özelliklerinin birlikteliğinin sağladığı bütüncül algının kent estetiğini oluşturduğunu söyledi. Antalya’nın yapı bütünlüğünün olmadığını ifade eden Bekar, kentin estetik yapısını birinci derecede belirleyen yeşil alan, spor ve oyun alanlarının da kent genelinde eşitsiz dağıldığını vurguladı. Bekar Marka ve estetik değeri yüksek bir Antalya için ihtiyaç duyulanın ise ruhu olan kent planları olduğunu söyledi.
TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu, tüm yerel yöneticilerin kadın eömeğini güçlendirecek projeleri hayata geçirmelerini ve kadın emeğini deteklemeleri talebinde bulundu. Kırsal kalkınma çerçevesinde büyükşehirin çeperindeki kadınların ev içi üretimlerinini kent merkezine ulaştıtılması için gereken çalışmaların yerel yönetim gündemine alınmasının önemine dikkat çeken Kocaoğlu, Kadın Emeği Pazarları’nın da şehrin aktif bölgelerine kurulması halinde kadınların emeklerinin daha doğru bir karşılık bulacağının altını çizdi.
Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cengiz de kente değer katacak, kemtin cazibesini arttıracak etkinlik ve projeşerin adım adım hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, Denizcillik Müzesi, Likya Müzesi gibi butik müzelerin kurulmasını, Dünya Ekonomi Forumu, Digital İpekyolu gibi uluslararası çerçevesi olan, kentin cazibesini artıracak etkinlik planlarının yapılmasını talep etti.
Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Figen Sayın Yıldıran ortak aklın, birlikte çalışmanın ve paylaşmanın günümüzde ve gelecekte önemli bir vizyon olduğunun altını çizerek ATSO ev sahipliğindeki zirvenin önemine dikkat çekerek başladığı konuşmasında kadın istihdamı, engelli bireylerin sorunları ve kentte sağlık turizminin geliştirilmesi konularındaki beklentilerini paylaştı. Kadının istihdamının önündeki en önemli engellerin çocuk ve yaşlı bakımı olduğuna dikkat çeken Yıldıran TÜRKKONFED’in Türkiye genelinde 2015 yılına kadarki 5 yıllık süreci kapsayan çalışmasıyla 1 milyon kadının çocuğuna bakmak için, 112 bin kadının da yaşlı bakımı için istihdamdan çıktığının tespit edildiğini açıkladı. Kadınlar olarak kentte daha fazla kreş istediklerini belirten Yıldıran, yaşlı bakımında bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Girişimci kadınların markalaşmalarına da katkı beklediklerini ifade eden Yıldıran işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Engellilerin topluma entegre edilmeleri gerektiğinin altını çizen Yıldıran engellilerin bu kentte nasıl bir kenti deneyimlediklerini tüm yerel yönetimlerin incelemesi gerektiğinin altını çizidi. Yıldıran sözlerini “cesur, kararlı başkanlar istiyoruz. Rantçı başkanlar istemiyoruz” diyerek bitirdi. Yıldıranın bu sözleri salondakilerden alkış aldı.
BELEDİYE BAŞKANLARI NE DEDİLER?
Zirvede SİAD temsilcilerini tek tek dinledikten sonra kürsüye gelen belediye başkanları -ABB Başkanı Muhittin Böcek ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü dışında- SİAD başkanlarının ortaya koyduğu talep ve beklentiler üzerinde konuşmak yerine geçmiş ve yeni projelerini anlatmayı tercih ettiler. Elbette bunlardan sözü edilen kimi projeler bazı beklentileri ve talepleri içeriyordu.
Antalya Altın Portakal Film Festivali Geri Dönüyor
Konuşmasına ‘herkesin belediye başkanı olacağım’ diyerek giriş yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek seçimden önce de “Bu güzel Antalyamızı hep birlikte, ortak akılla yöneteceğiz” dediğini hatırlatarak başladı.
ABB Başkanı BBöcek, adaylık süresince Antalya’da yaptıkları araştırmalarda birinci sırada işsizlik, ardından ekonomik ve ulaşımla ilgili sıkıntılar olduğunu tespit ettiklerini belirterek bunları teker teker çözeceklerini söyledi. Kentin Türkiye’nin nüfus olarak 5’inci ve en fazla motorlu taşıtın bulunduğu 4’üncü büyükşehir olduğunu hatırlatan Böcek, toplantı boyunca çoğu konuşmacının üzerinde durduğu master plan konusunda yapacaklarıyla ilgili olarak da “Antalya’mızda sadece 7 ilçemizde ulaşım master planı yapılmıştı. Şimdi 19 ilçemizde daha ulaşım master planını yaparak, bütün ulaşım sorunlarını ilgili çalışma arkadaşlarımızla çözeceğiz” dedi.
Bisiklet yolları revize edilecek
Kent merkezinde otopark kapasitelerini artırarak katlı ve yer altı otoparklarını hayata geçireceklerini ifade eden Böcek, bisiklet yollarının da revize edileceğini açıkladı. Böcek, “Bisiklet yolları revize edilecek. Milli Egemenlikte olan bisiklet yoluyla ilgili orada bulunan esnaf arkadaşlarımızın serzenişlerini hepimiz biliyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Atatürk Caddesi’ndeki araç trafiği ile ilgili esnaflarımızın zor durumda olduğunu hepimiz görmekteyiz. Kaleiçini kullanacağız. Bununla ilgili bazı yerleri revize edeceğiz” diye konuştu.
Başkan Böcek, kente 13,5 milyonun üzerinde turistin geldiğini hatırlatarak, otelden çıkmayan turisti hedefleyen, Haşimişçan, Balbey mahalleleri ile Kaleiçi’nin birlikte ele alınacağı bütüncül bir projeyle cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi.
Antalya Uluslararası Film Festivali’nin Altın Portakal ismiyle devam edeceğini hatırlatan Böcek, “56. Antalya Altın Portakal Film Festivali, ulusal ve uluslararası olacak. Hem yerel de hem genelde yerini alacak. 26 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında sizlerle beraber gerçekleştireceğiz. Ayrıca Cumhuriyet Bayramımıza denk gelmesinden dolayı da festivale herkesin katılımını sağlayacağız. Ayrıca Konyaaltı Kitap Fuarımızın 10.sunu Antalya Kitap Fuarı olarak 11-20 Ekimde gerçekleştiriyoruz. ” dedi.
“Kırcami kimsenin siyasete alet edeceği bir yer değildir”
Kırcami ile ilgili de konuşan Böcek, şunları söyledi: “Kırcamiyle ilgili son günlerde basında açıklamalar okuyoruz. Bize resmi olarak büyükşehir belediyemize gelen bir yazı yoktur. Ancak seçim öncesi iptal edildiğini ve bu konudan haberdar olduğunu söyleyen arkadaşlarımız oldu. Ancak burayla ilgili 18 Nisan 1999’da göreve geldiğim gün itibariyle, Kırcami’ye önerge veren bir kardeşiniz, arkadaşınızım. Kırcami kimsenin siyasete alet edeceği bir yer değildir. Kırcamili hemşehrilerimize buradan da söylüyorum; Kırcami’de bildiğiniz gibi yolun bir tarafında 810 katlı binalar, bir tarafında marul dikmeye, ekmeye devam eden vatandaşlarımız. Bu onların kaderi olmamalı. 31 Mart seçimleri öncesi, şahsım olarak ben siyaset yaptıysam, benimki de yanlış, siyaset yapanlarınki de yanlış. Bu olmamalı.”
“Tünek Tepe’ye otel yapmayacağız”
Zirvede gündeme gelen Tünek Tepe’yle ilgili olarak da otel yapmayacaklarını, seyir terasları, çay bahçeleri ve eğlence alanları yaparak bölgeyi geliştireceklerini söyleyen Başkan Böcek planlı, kurallı, kimlikli kenti önemsediklerini belirterek köyden mahalleye dönen yerlerin de sosyal ve kültürel altyapısını ele alacaklarını ifade etti.
Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin toplantı boyunca dinlediği konuşmalardan herkesin kent için elini taşın altına koymaya hazır olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu belirterek “biz de aldığımız sorumlulukla bulunduğumuz bölgeyle ilgili ne yapılması gerektiğini programladık. İkinci dönemde en önemli önceliklerimizden biri ilçenin kanalizasyon sistemi olacak” dedi.
“Kış turizminde de alt yapı eksiklikleri giderilecek”
İnanç turizmi ve kış turizmini de geliştirmek istediklerini vurgulayan Böcek, “Emalı’da Hamdi Yazır, Demre’de Noel Baba’nın tanıtımının daha iyi yapılarak turizmi de 12 aya yaymayı hem de çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Kış turizminde de alt yapı eksiklikleri giderilecek” dedi.
Böcek son olarak eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel zamanından devir aldıkları projelerin akıbetine ilişkin ise, “Devam ettirmek zorunda olduğumuz projeleri devam ettireceğiz. 12 projeyi beklemeye aldık, teknik anlamda bazı maliyetleri yüksek gelenleri durduracağız. Bir çok projemiz hızla devam edecek. İnşallah hep birlikte Antalya’mızı yöneteceğiz” ifadelerini kullandı.
Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, ilçenin alanın son düzenlemelerle birlikte 224 kilometre kareden 701 kilometre kareye çıktığını ve Antalya’nın en büyük merkez ilçesi haline geldiğini belirterek her geçen gün gelişmesini sürdüren ilçede önümüzdeki dönemde 50’ye yakın vizyon projesi gerçekleştireceklerini söyledi. Genç, son 5 yılda yaptıkları projelerle birlikte marka şehir olma yolunda olduklarını belirterek, “Yaptığımız projelerle Döşemealtı ilçemiz yıldız gibi parlamakta ve Antalya’nın yeni yaşam ve yatırım merkezine dönüşmektedir. Düne kadar Antalya’nın arka bahçesi olarak gösterilen Döşemealtı bugün marka şehir olma yolundadır. Önümüzde ki 5 yılda konu başlıkları itibariyle Kentsel, Kırsal ve Sosyal Projeler olmak üzere 50’ye yakın vizyon projemizi ilçemize kazandırmak için gayret edeceğiz” dedi.
Sultan III. Selim’in tahta çıktığı gün yazdığı şiirden yaptığı alıntıyla konuşmasına başlayan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, belediyeciliğin son derece zor bir görevi olduğuna vurgu yaparak ve şiire de atıfta bulunarak; “Bütün belediye başkanlarımız ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. İnsanlar gelir geçerler, makamlar kalıcıdır. Millete hizmet etmek bayrak yarışına benzer, önemli olan o yarışın içerisinde olduğumuz sürece bizim ortaya koyduğumuz performanstır” diyerek konuşmasını tamamladı.
Konyaaltı ve Muratpaşa belediye başkanlarının katılamadığı toplantıda başkan yardımcıları Ali Öz kayacan ve Hüseyin Sarı daha çok gerçekleştirdikleri projelerden söz ettiler.
Zirve soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
SİAD BAŞKANLARININ ANTALYA İÇİN İLK 7 BEKLENTİSİ
*Kentin ‘ortak akılla’ yönetilmesi,
*Kentin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkılan projeler yapılması,
*Kentin turizminin çeşitlendirilmesi,
*Engellilerin sosyal hayata katıldığı bir kent tasarlanması,
*Bir deniz kenti olan Antalya’da ‘deniz kültürünün’ yaygınlaştırılmasını sağlayacak projelerin yapılaması, STK’ların bu yöndeki projelerinin desteklenmesi,
*Yerel yönetimlerce hazırlanan kentsel projelerde ‘kent estetiğine’ önem verilmesi
*Çocukların ve Gençlerin yararlanacağı spor alanlarının arttırılması.
ZİRVEDEN NOTLAR:
*Türkiye’nin en son izlediği açık oturumda nasıl ki saniyeler hesaplandı, zirvede de aynen öyle oldu. Moderatör ATSO Başkanı Davut Çetin zaman zaman konuşmacılara süreyi hatırlatmak zorunda kalırken, bazı başkanlar da fazladan süre istedi. Bu atışmalara zirveye keyifli de bir hava kattı.
*Kimi SİAD temsilcileri kendi konuşmaları bittikten sonra salondan ayrıldı. Yani toplantının başındaki kalabalıkla sonundaki aynı değildi.
*Bir nevi toplantıların nazarı sayılan ‘teknik aksaklık’ bu toplantıda da yaşandı. Aksaklık, izleyenleri sıkmamak için konuşmasını bir sunumla desteklemek isteyen ASBİAD Başkanı M.Emre Şandan’a denk geldi.
*Belediye başkanları içinde en rahat ABB Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncüydü.
*Zirvenin en radikal cümlesi AGİDER Başkanı Av. Figen Sayın Yıldıran’ın “Cesur, kararlı başkanlar istiyoruz, rantçı başkanlar istemiyoruz” idi.
*Zirvenin en beğendiğim konuşmaları MÜSİAD Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşegül Tayyar Bekar ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün konuşmasıydı.