Antalya OSB’de Eko-Verimlilik ve Simbiyoz Çalıştayı

Antalya OSB’nin Türkiye’ye örnek olacak Endüstriyel Simbiyoz ve Eko-Verimlilik Projesinin son etabında, paydaşların görüş ve önerilerinin değerlendirildiği bir çalıştay gerçekleştirildi.

Antalya Organize Sanayi Bölgesinde (AOSB) 2015 yılında başlatılan Endüstriyel Simbiyoz ve Eko-Verimlilik Projesinin son etabı kapsamında paydaş toplantısı ve çalıştayı gerçekleştirildi. Proje paydaşlarının görüş ve fikirlerinin sürece dahil edilmesi için AOSB Bölge Müdürlüğünde düzenlenen toplantı ve çalıştaya, Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu üyeleri, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, KOSGEB İl Müdürü Kazım Akgün, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Genel Sekreteri Serkan Ata, Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş, Antalya OSB Bölge Müdürü İlhan Metin, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesinden yetkililerin yanı sıra çok sayıda Bölge sanayicisi katıldı.

İNSANA VE ÇEVREYE DUYARLI OSB

Toplantının açılış konuşmasını yapan Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, “Antalya OSB olarak yüksek katma değer üretirken, sosyal sorumluluk bilinci içinde insana ve çevreye duyarlı hizmet anlayışını da her zaman ön planda tutmayı amaçlıyoruz. Proje sonunda önemli çıktılar elde etmekle beraber kalıcı bir etki oluşturmayı hedeflediğimiz bu süreçte, paydaşlarımızı bilgilendirerek onların görüş, öneri ve katkılarını almanın, Bölgemizin yanı sıra kentimiz ve ülkemiz için de önemli faydalar sağlayacağını, bu çalıştayın verimli bir görüş alış veriş ortamı yaratacağını düşünüyoruz” dedi.

FİRMALARIMIZI GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Endüstriyel simbiyoz projesinin sonlanmayacak bir süreç olduğuna dikkat çeken Bahar, “Dünya çok ciddi bir rekabet içerisinde. Bu rekabet ortamında Antalya OSB’nin alt yapısını bir eko-park modelinde geliştirmek bizim için çok çok önemli. Çünkü hammaddeyi ürüne dönüştürme sürecinde elinizde tutmanız gereken bazı faydalar var. Bunlardan en önemlisi yan ürünleri rekabete uygun şekilde firmalara geri kazandırılmasıdır ki bunu yaparken çevre dostu bir şekilde hareket etmek bizler için ayrı bir önem arz ediyor. Bu proje aynı zamanda firmaların ortaklık kültürünü benimsemesi ve kümelenmesi için de sağlam bir temel oluşturuyor. Bir ülkenin güçlü olması için sanayisinin ve şirketlerinin güçlü olması gerektiğini biliyoruz. Endüstriyel simbiyoz ve bunun gibi çalışmalarla firmalarımızı daha güçlü ve daha inovatif hale getirebilmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

UZMANLAR PROJEYİ ANLATTI

Başkan Bahar’ın ardından sunumlarını gerçekleştirmek için kürsüye gelen uzmanlar, katılımcılara projenin içeriği ile endüstriyel simbiyoz hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Proje Danışmanı Ferda Ulutaş İşevi, yaklaşık 2 yıldır sürdürülen projenin çıktıları hakkında katılımcıları bilgilendirirken, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Selin Engin ise “Yeşil OSB’ler Projesi ve Eko-Verimlilik Faaliyetleri” hakkında bir sunum yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanlığı Endüstriyel Atıkların Yönetimi Uzmanı Oğuzhan Akınç da “Endüstriyel Simbiyoz ve Atık Yönetimi” sunumuyla konuyu mevzuat açısından değerlendirdi.

KATILIMCILAR GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRDİ

Sunumların ardından gerçekleştirilen çalıştayda katılımcılar gruplara ayrılarak hazırlanan kriter setlerinde öncelikli gördükleri hususları belirterek Antalya OSB yönetiminin altyapı ve hizmetlerinin eko-endüstriyel park yaklaşımı çerçevesinde geliştirilmesi için Bölgede öncelik verilmesini gereken projeleri ve bu projelerin gerçekleştirilmesindeki engelleri ve çözüm önerilerini dile getirdi. Toplantı sonunda uzmanlara Antalya OSB Müteşebbis Heyet ve Denetim Kurulu Üyeleri Fatin Tapçı ile Ahmet Bülbül tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir