Antalya Havalimanı İhale Bedeli İle 2 Boğaz Köprüsü Yapılabiliyor
|ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: ANTALYA HAVALİMANI İHALESİ’NİN 2.1 MİLYAR AVROLUK PEŞİNATI ÖDENDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı Projesi’ni kazanan konsorsiyumun kira bedelinin 2 milyar 138 milyon avroluk peşinatını ödediğini duyurdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul’da düzenlenen Antalya Havalimanı Projesi Kamu-Özel İşbirliği ihalesi kira peşinatı ödeme törenine katıldı. Türkiye’nin coğrafi konumunun avantajını kullanmak zorunda olduğunu belirten Karaismailoğlu, bu avantajı kullanmak için de yatırımların ona göre planlandığını söyledi. 2002 yılından bugüne kadar 153 milyar avroluk yatırım yapıldığını vurgulayan Karaismailoğlu, bunun yüzde 22’sinin kamu-özel işbirliği ile yüzde 78’ni kamu bütçesiyle yapıldığına dikkati çekti.
YAPTIĞIMIZ İŞİN ARKASINDAYIZ
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan projelerden örnekler veren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, bu model ile ilgili yapılan eleştirilere de yanıt verdi:
“Yaptığımız işin arkasındayız, yapmaya da devam edeceğiz. Kamu-Özel işbirliği projelerin hepsi açık projelerdir. Bu işi yapabilecek kabiliyette olan yerli, yabancı bütün firmalar ihaleye girebilir. Bazıları diyor ki; ‘sözleşmeler gizli’. 24 tane firmanın dosya aldığı bir ihalenin sözleşmesi gizli olabilir mi? O da afaki söylenen bir laftır. Bu projelere birden fazla teklif olduğu için bir yarışma içerisinde ve kamu açısından en uygun teklif tercih edilmektedir. O yüzden ‘yatırım maliyeti yüksek bunun’ deniliyor mesela. Burada bir yarışma oldu. Bunların hepsi İhale Kanunun verdiği yetkiler doğrultusunda yapılmış ihaleler. Geçmediğimiz yola neden para ödüyoruz diyor. O zaman Adıyaman Havalimanı’nı kullanmıyorsunuz diye Adıyaman’a Havalimanı yapmasa mıydık? 57 tane havalimanımız var. Bunları 84 milyonun kullanması tabi mümkün değil. Dedikodu siyasetiyle bu kadar teknik konuları karalamaya çalışıyorlar.”
İHALE BEDELİ İLE 2 BOĞAZ KÖPRÜSÜ YAPILABİLİYOR
Antalya Havalimanı’nın kapasitesini doldurduğunu ve 765 avroluk bir yatırım yapılması gerektiğini aktaran Karaismailoğlu, projenin iç hatlar ve 2. dış hatlar terminallerinin büyütülmesi, 3. dış hatlar terminali ve genel havacılık terminali, VIP terminali ve Devlet Konukevi yapımı, apron kapasitesinin artırılmasına yönelik yatırımlar, yeni teknik blok, kule ve verici istasyonu yapımı, akaryakıt depolama ve dağıtım tesisi yapımı gibi yatırımları içerdiğini söyledi. 2025 yılı sonrası 25 yılın işletme ihalesine çıkıldığını anımsatan Karaismailoğlu, tamamen açık, uluslararası firmaların ve birden fazla yüklenicinin katıldığı bir ihale olduğunu belirtti. Devlete 25 yıl içinde ne kadar para ödeneceği ve bunun yüzde 25’inin de 28 Mart’ta ödeme şartıyla ihalenin düzenlendiğinin altını çizen Karaismailoğlu, ihale sonucunda işi alan yüklenicinin 8 milyar 55 milyon avroluk kira ödemesini garanti ettiğini, 765 milyon avroluk yatırımı da yine yüklenicinin yapacağını ifade etti. 765 milyon avroluk yatırıma başlandığını ve 2025 yılına kadar bitirileceğini aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2 milyar 138 milyon avroluk kira peşinatının da bugün alındığını bildirdi. 2 milyar 138 milyon avro peşinat bedeli ile neler yapılabileceğine örnekler veren Karaismailoğlu, peşinat bedeli ile 2 Boğaz Köprüsü’nün yapılabileceğine, şu anda Boğaz Köprüsü’nün yapım bedelinin 1 milyar avro olduğuna işaret etti. Bir tane Çanakkale Köprüsü artı 3 tane Tokat Havalimanı, 2 Avrasya Tüneli yapılabileceğini ifade eden Karaismailoğlu, bu projelerin uzun soluklu düşünülmesi gerektiğini vurguladı.
FİNANSMAN DOKUZ BANKADAN
Girişimin finansman paketinde Deutsche Bank, Ziraat Bankası, Akbank, Vakıfbank, TEB, Alpha Bank, Qnb Finansbank, Piraeus Bank ve Kommunalkredit Austria olmak üzere 9 banka yer aldı. Ortak girişim ödemenin kalan kısmını ise özkaynaklarıyla karşıladı.
Halen havalimanının işletmesini yürüten TAV ve Fraport ortaklığı, Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin artırılması ve var olan anlaşmanın sonlanacağı Ocak 2027’den Aralık 2051’e kadar olan 25 yıllık dönemi kapsayan işletme hakkı için 1 Aralık 2021’de düzenlenen ihaleyi 7 milyar 250 milyon euro artı KDV ile kazandı.
Sözleşme kapsamında bu bedelin yüzde 25’inin Mart 2022 sonuna kadar ödenmesi öngörülüyordu. Kira bedelinin kalan kısmı yeni işletme döneminin başlayacağı 2027’den itibaren yıllık bazda ödenecek. TAV Havalimanları ve Fraport tarafından kurulan ortak girişim, bu işlemle birlikte Türkiye’de ödenmiş sermayesi en yüksek şirketler arasına girdi.
KAPASİTE 80 MİLYONA ÇIKACAK
TAV ve Fraport ortak girişimi, ilk etapta yaklaşık 600 milyon euro olmak üzere toplamda yaklaşık 765 milyon euro yatırımla havalimanının kapasitesini yıllık 80 milyon yolcuya çıkaracak. Yatırım kapsamında, ilk etapta dış hatlara terminal alanı 142 bin metrekareden 267 bin metrekareye, iç hatlar terminal alanı da 37 bin metrekareden 75 bin metrekareye çıkacak. Böylece yıllık yolcu kapasitesi 65 milyona yükselecek. 2040 yılında da 70 bin metrekarelik yeni dış hatlar terminali açılacak ve kapasite 80 milyon yolcuya ulaşacak.
Yaklaşık 1,2 milyon metrekarelik apron alanı eklenerek park pozisyonu sayısı 106’dan 181’e, terminallerdeki köprü sayısı 20’den 38’e yükseltilecek. Yeni inşa edilecek kapalı otoparkın üzerinde sekiz helikopterlik bir heliport alanı yer alacak. Havalimanında yeni bir devlet konuk evi inşa edilecek. Yeni yapılacak genel havacılık ve kargo terminallerinin girişleri düzenlenerek havalimanının ana girişinden ayrılacak. Üç yıl içinde tamamlanması planlanan çalışmalar mevcut operasyonu etkilemeden gerçekleştirilecek.
1960’da hizmete giren Antalya Havalimanı toplam alanı 178 bin metrekareye ulaşan iç ve dış hatları terminalleri ve iki paralel pistiyle 2021’de 22 milyon yolcuya hizmet verdi.
FİNANSMANIN YAKLAŞIK ÜÇTE İKİSİ YURT DIŞINDAN
Kira Peşinatı Ödeme Töreni’nde konuşan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “Akdeniz’in en büyük turizm merkezi olan Antalya’da ortağımız Fraport’la birlikte dört yıldır uyumlu ve başarılı bir işletme gerçekleştiriyoruz. Türk havacılık sektörüne ve Antalya’nın geleceğine olan güçlü inancımızın göstergesi olarak havalimanını büyüterek 2052’ye kadar işletmek üzere açılan ihaleyi kazandık. Ortağımız Fraport’la birlikte 750 milyon euro sermaye yatırdık ve bu kaynakla havalimanını geliştirmek üzere çalışmalara başladık. Bugün de söz verdiğimiz gibi 1,8 milyar euroluk ön ödemeyi finansmanını tamamlayarak gerçekleştirdik. Finansmanın yaklaşık üçte ikisinin yurtdışından gelmesi, hiçbir yolcu ya da kredi üstlenim garantisi bulunmayan, dolayısıyla kamu riski içermeyen bu projeye, finansal modelimize ve Türkiye ekonomisinin geleceğine duyulan inancın göstergesidir.” dedi.
Törene, Sadi Şener’in yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, Fraport AG CEO’su Dr. Stefan Schulte ve davetliler katıldı.