2019 Yılı, 2018’den İyi Olacak
|Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilciliği üyelerini makamında kabul etti.
EMD Antalya Temsilcisi Mehmet Çınar, Karaloğlu’na dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi ve EMD tarafından hazırlanan, Türkiye’de ekonomi haberciliğinin ortaya çıkışı ve gelişmesini anlatan, “Ekonomi, Siyaset ve Medya (1831-2015) Başkalaşımın Öyküsü” isimli kitabı hediye etti.
Muhabirlerin sorularını da yanıtlayan Vali Karaloğlu, Antalya ekonomisinin en önemli sektörlerinin turizm ve tarım olduğunu söyledi. 2018 yılında Antalya’ya 13 milyon 648 bin yabancı turist geldiğini hatırlatan Karaloğlu, bu rakamın tüm zamanların rekoru olduğunu vurguladı.
Artık sadece gelen turiste değil kişi başı gelire de odaklanılabileceğini ifade eden Karaloğlu, şöyle konuştu;
“Ama kişiyi de belli bir seviyeye getirmeden zaten geliri de çok artıramıyorsunuz. Önce doluluk oranını belli bir seviyeye taşıyacaksınız ki geliriniz de ona göre artsın. Turizmde çok iyi bir sezon geçirdiğimiz o noktada söylenebilir. Her şey çözülmemiş olsa da iyi bir sezon geçti. Tarıma baktığımızda bugün tarım rakamlarını aldık. Tarımda da hem miktar olarak hem gelir olarak olarak bir artışımız var. Ama oradaki miktar artışı gelirden biraz daha fazla. Ona biraz odaklanmamız lazım. Çok enteresan kırmızı et üretiminde yüzde 22’lik artış var. Bu çok önemli. Çünkü tarımdaki artış turizmde olduğu kadar kolay olmaz. Yüzde 22 kırmızı et üretimindeki biraz belki turizm sektörünün, biz hep söylüyoruz ya burada ana taşıyıcı sektör turizm sektörüdür. Turizm sektörü iyi olursa tarım da peşinden iyi olur, ticaret sektörü de iyi olur. Hatta sanayisi de iyi olur. Onun için Antalya’da turizmi konuştuğumuzda tarımı da konuşuyoruz dolayısıyla, ticareti de konuşuyoruz dolayısıyla, sanayiyi de konuşuyoruz dolayısıyla. ”
2019 beklentilerinin 2018’in üzerinde olduğunu belirten Vali Karaloğlu, ilk gelen turizm verilerinin çok olumlu olduğunu dile getirdi.
Sıfır atık
Sıfır atık projesiyle ilgili soru üzerine Antalya Valisi Münir Karaloğlu, söz konusu projenin sadece Antalya’da değil Türkiye genelinde uygulanan bir proje olduğunu vurguladı.
Söz konusu projeyle ilgili valilik genelgesini yaklaşık 1,5 ay önce bütün kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere gönderdiklerini ve kendi binalarında sıfır atık projesine geçmelerini istediklerini kaydeden Karaloğlu, şöyle devam etti;
“Valilik geçti, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer kurumlar geçti. Bunun için 4’lü ayrıştırma kutuları var. Bu malzemeleri üretenler taleplere yetişemiyor. Onları bile istediğiniz sayıda alamıyorsunuz. Çünkü üretici firma sayısı belli. Öncelikle biz kamu kurum ve kuruluşlarından başlıyoruz. Sonra oteller… Türkiye’de bu sisteme en kolay geçecek yapılar bizim oteller. Otellerle ilgili Manavgat Ticaret ve Sanayi Odamızla beraber Manavgat bölgesindeki bütün otel yöneticilerine dönük eğitim çalışmalarına başladık. Yani Antalya’da biz bu projeyi tam uygularsak elimizdeki 2 bin 500 turizm tesisi var. Bunlar içerisinde restoran var, otel var, motel var. Tamamında sıfır atığa geçebiliriz. Bunu sağladığımızda da artık turizmde çevre duyarlılığı müşteri açısından çok önemli. Yani oteliniz yeşil bir otelse, enerjisini kendisi üretiyorsa , enerji tasarrufu varsa, atığını kendisi bertaraf ediyorsa bunun müşterinin üzerinde çok ciddi bir etkisi var. Bu, tanıtım ve reklam vasıtası aynı zamanda. Bunu Antalya’da kullanmak istiyoruz.”
Sıfır atık projesinin bir zihniyet dönüşümü gerektirdiğini dile getiren Karaloğlu, ”Sıfır atık belki son dönemde Türkiye genelinde uygulanmış en iyi projelerden biri. Toplumun sahiplenmesi de iyi. Bizim hem okullarda hem kurumlardaki eğitimlerimiz devam ediyor.” Dedi.
Çöp ayrıştırmanın bir kültür olduğunu ve bunu oturtmanın da kolay olmadığını anlatan Karaloğlu, kadınların çevre ve temizlik konularında çok daha duyarlı olduğunu, atık ayrışımının kadından başladığını söyledi.