AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu: Turizmde sistem koşa koşa online’a doğru gidiyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) 2025 yılının ilk buluşmasını Delphin Be Grand Otel’de gerçekleştirdi. Toplantıya, TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, Antalya Mülki İdare Amiri Suat Seyidoğlu, Dışişleri Antalya Temsilcisi Büyükelçi Deha Erpek,Serik Kaymakamı Cemal Şahin, Kuzey Kıbrıs Antalya Başkonsolosu Aslı Erkmen, Kazakistan Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyevve, KETOB Başkanı İlhan Arıdıcı, SKAL Antalya Başkanı Uğursal Uğur ve çok sayıda AKTOB Üyesi ve sektör paydaşları katıldı.

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, toplantıda yaptığı konuşmasında dünya, Türkiye ve Antalya turizmini değerlendirdi.

“Bu coğrafyada turizm yapmak hem zevkli hem de çok zor” diye konuşmasına başlayan Başkan Kavaloğlu, “Şu anda Rusya – Ukrayna arasındaki çatışmaların bitebilir ihtimali gözlerimizi ışıldatıyor. Durumu yakından takip ediyoruz. Döviz kurlarındaki durum ise bizi can evimizden vuruyor. Ülkemizin büyümesini istiyoruz ve canla başla çalışıyoruz. Döviz kurlarının bu şekilde devam etmesi bizim için sürdürülebilir değil. Sabit giderler yükselirken fiyatlarımızı artıramayacak olmamız bizi kaygılandırıyor. Haziran ayına kadar dayanırız ama sonrasındaki kurlar bizim için çok önemli. Bu kadar önemli bir sektörün kur mekanizması içinde dengeye gelmesi çok önemli” dedi.

“2025, İYİMSERLİK BEKLENEN BİR YIL”

Dünyada 2025 yılında tüm segmentlerde artış beklendiğini belirten Kaan Kavaloğlu, “2025 yılında dünya turizminde 955 milyar dolarlık bir seviye belirlendi. 443 milyar dolarını oteller oluşturacak. 2025, iyimserlik beklenen bir yıl. Ancak küresel seyahat rezervasyon eğrilerinde çift haneli büyüme beklenmiyor. Ülkemizde de durum böyle. Ama şunu da buradan söylemek istiyorum; sistem koşa koşa online’a doğru gidiyor. Geleneksel sistemlerle ulaşacağımız rakamlar belli bir seviyede tıkanıyor. Offline satışlar rezervasyon eğrilerinde hala yüzde 45 seviyesinde. Uçak rezervasyonları ise tamamen artık teknoloji aracılığı ile yapılıyor. Otelcilik sektörü olarak yapay zekanın dışında kalabileceğimizi düşünmüyoruz” dedi.

“HOŞGÖRÜLÜ AMA AKILLI BİR SEKTÖRÜZ”

Ev kiralamanın bir turizm şekli olduğunu belirten Kavaloğlu, önemli olanın kurallara uyulup uyulmadığı olduğunu söyledi. Kavaloğlu, “Bu bir gerçek. Ev kiralayarak tatil yapma anlayışı tüm dünyada var. Bu sistemi daha çok gençler tercih ediyor. 50 bine yakın ev, turizm amaçlı kiralanıyor. Nezaketen söylüyorum bunun takipçisi olmalıyız. Kurallara uyulup uyulmadığını takip etmeliyiz. Hoşgörülü ama akıllı bir sektörüz. Aynı kurallar bizim için de geçerli. AKTOB olarak biz hem küçük hem de orta ölçekli otelleri de temsil ediyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇOK GÜÇLÜ BİR SEKTÖRÜZ”

Turizm sektöründe iş gücünün hızla büyüdüğünü belirten Kaan Kavaloğlu sözlerini şöyle sürdürdü;

“Dünya turizminin 348 milyon istihdam gücü var. 2034 yılında bu rakam 449 milyona gelecek. Türkiye’de ise turizm sektöründe 2 milyon çalışanımız var. Türkiye’de çok güçlü bir sektörüz. Turizm sektörü olmazsa ülkemiz bence zor durumda kalır. Turizmin ne kadar değerli olduğunu her ortamda anlatmalıyız. Tek başına otelcilik bir şey ifade etmiyor. İç içe girmiş pek çok branş var. Turizm, kolektif bir zanaattır.

“ANTALYA’DA 25 MİLYON İNSAN AĞIRLIYORUZ”

Antalya’da 25 milyon insan ağırlıyoruz. Muazzam bir iş yapıyoruz. Her şey gelir için olmamalı. Kültürümüzü, tarihimizi ve çevremizi korumalıyız. Sürdürülebilirlik çerçevesi altında hareket etmeliyiz. Antalya’da ziyaretçi sayılarını açıklamayı seviyoruz. 17 milyon turist ağırlayan bir bölgeyiz. Bunun 15 milyonu yabancı. 2024’te Avrupalı Türkler 1 milyonu geçti.”

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir