Kabuğunu Kır, Yaratıcı Aklını Çıkart
|Prof. Dr. Kaykayoğlu, “Yaratıcılık başka bir şey, çocuğun ilk yüzde olması yaratıcı olduğunu göstermiyor. Çocuğun IQ’sunu ve çalışkanlığını gösteriyor” dedi.
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2019 faaliyet yılı 13’üncü Olağan Toplantısı Akra Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantı Başkanlığını ANSİAD Yönetm Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. H. Rana Demirer’in gerçekleştirdiği toplantının konuğu Kaykayoğlu Innovation Group Kurucusu Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu oldu. ‘Kabuğunu Kır Yaratıcı Aklını Çıkart’ başlığının konuşulduğu toplantıya, ANSİAD üyesi iş insanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, “Geçtiğimiz günlerde ANSİAD üyesi iş insanları olarak Kaş-Patara’da kazı başkanlığı yapan Fahri Üyemiz Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve orada kazı çalışmalarını başlatan Prof. Dr. Fahri Işık eşliğinde Patara Antik Kenti’ni gezdik. Klasik bir gezi olarak bakmayın, oraya gittiğinizde farklı bir amosferle karşılaşacaksınız. Kendini adamış insanların iğneyle kuyu kazdığını, tarihe hükmettiklerini göreceksiniz” dedi. Antalya ve çevresinde 7 noktada yapılan kazı çalışmalarına sahip çıkma çağrısında bulunan Başkan Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü, “Oradaki bilim insanlarına maddi ve manevi anlamda destek olunması gerekiyor. Hükümetin son zamanda kazıların 12 aya yayılması konusunda olumlu bir kararı var ancak bunun yetmediği zamanlarda buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Başta Antalya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm turizm camiasının, sivil toplum kuruluşlarının Antalya’da 7 ayrı noktada devam eden kazılara destek vermesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konuyu farkındalık yaratmak adına yaymanızı ve desteklemenizi rica ediyorum. Çünkü orada tarihin değiştiği anlar var, bu çalışmalara önce kentimiz, sonra ülkemiz ve insanlık adına sahip çıkmamız lazım.”
YARATICILIK MODELİ YOK
Yeni bir dünyanın şekillendiğini kaydeden Kaykayoğlu, “Yaratıcı ve inovatif insan kaynağı ihtiyacı dorukta, yaratıcı bireyler ve varolma hedefleri yeniden tasarlanıyor” dedi. Kaykayoğlu, “Yaratıcı olmak zorundayız, ülkemizde yaratıcı olmak zorunda. STK’lar yaratıcılık modelleri bulabilir, bunun için metodlar var” diye konuştu. 2008 yılında Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde, üniversite ve Teknoloji Transfer ofisi tarafından hazırlanan bir çalışmaya değinen Kaykayoğlu, “Yenilik faaliyetlerini gerçekleştirmeyi engelleyen faktörler’e yönelik bir çalışma mevcut ve benim burada dikkatimi çeken bir istatistik oldu. Ankette, şirketlerin en büyük sorunu olarak yaratıcı fikir yoksunluğu sonucu çıkmış. OSB’de bulunan firmaların çoğu fikir bulamayız diyorlar. Bulamayız, çünkü metod yok ortada. Türkiye’deki bütün OSB’lerin bir yaratıcılık modeli yok. Türkiye’de 206 tane üniversite var ve hiç birinin bir yaratıcılık modeli yok” dedi. Kaykayoğlu, “Yaratıcılık başka bir şey, çocuğun ilk yüzde olması yaratıcı olduğunu göstermiyor. Çocuğun IQ’sunu ve çalışkanlığını gösteriyor. Buradan da hareket ederek eğer Antalya’da bir şeyler yapacaksanız, bu işin teknoloji bacağını iyi modellemek gerekiyor, endüstri bacağını iyi yönetmek gerekiyor. Toplum tarafını iyi modellememiz gerekiyor” dedi.
TÜM DÜNYANIN AJANDASI INOVASYON
İş dünyasında rekabet şartlarının ve firma üstünlüğüne yönelik çizelgenin değiştiğine değinen Kaykayoğlu, “1950’lerde üretim, maliyet, kalite hız ve esneklik gibi göstergeler rekabeti ve firma üstünlüğünü belirlerken bugün yaratıcılık ve inovasyon rekabetinizi ve firma üstünlüğünüzü sağlamnızı sağlıyor” diye konuştu. Endüstri devriminin, zeki enformasyon toplumları oluşturduğunu kaydeden Kaykayoğlu, “Bu toplumsal değişim dijital değişimi tetikliyor” dedi. Endüstriyel devrim sonucunda 2025 yılında toplumların dijitalleşmesinin daha da artacağını belirten Kaykayoğlu, “1 trilyon sensor internete bağlanmış durumda olacak, sağlıkta ABD’de ilk robot eczacı, 3D yazıcılarla araba ve insan organlar üretiliyor olacak” dedi. Dr. John Kounios’un sözleriyle yaratıcılığı tanımlayan Kaykayoğlu, “Yaratıcılığın belli olmayan bir yolda kişinin bir durumu yeniden yapılandırma yeteneği olarak tanımlamış” diye konuştu.
YARATICI EKONOMİ
Yaratıcı fikirlerin ancak firmanın kültürü, hedefleri ve vizyonu doğrultusunda gerçekleşebileceğini kaydeden Kaykayoğlu, “Firma içi ve dışına kar, zamandan tasarruf ve katma değer sağlayacak ise yaratıcı fikirlerdir. Yaratıcı fikri oluşturan bileşenler bir araya geldikerinde ve eyleme dönüştüğünde inovasyon oluyor” dedi. İnovasyon tarafından güdülenen yaratıcı ekonominin temelinde, müşteri kültürünü anlamak, onların isteklerini bir süreç mantığı ile değerlendirmek yattığını belirten Kaykayoğlu, “Instagram satılmadan önce 13 çalışanı vardı. 1 milyon Dolara Facebook’a satıldı. Starbucks, bildiğimiz kahve değil, süslü ortamda değişik isimli kahve” diye konuştu. Hiçbir disiplin veya mesleğin artık tek başına zor problemleri çözmeye yeterli olmadığını sölerin ekleyen Kaykayoğlu, “Özel eğitimli yöneticilere ihtiyaç var, yaratıcılık yetkinliğini gerektirmeyen işlerin otomasyona geçiyor olmasına, küreselleşmeye ve yaratıcılığa talebin hızlıca artması gerekiyor” dedi.