Akdeniz Üniversitesi’nde Sıfır Atık Dönemi
|Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) tarafından düzenlenen Sıfır Atık Projesi’nin ilk aşaması olan bilgilendirme toplantıları Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürlüğü’nün destekleriyle Turizm Fakültesi Nuri Özaltın Konferans Salonu’nda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Sezer Kaya, Çevre Mühendisi Didem Yılmaz ve Cemil Tunçyürek’in konuşmacı olarak katıldığı seminere AKÇAM Müdürü Doç. Dr. Şule Orman, Sıfır Atık Topluluğu Akademik danışmanı Doç. Dr. Betül Ünal, Sıfır Atık Yönetim Sistemi’nin alt komisyonlarında görev alacak akademik ve idari personel ve Sıfır Atık Topluluğu Üyeleri katıldı.
Akdeniz Üniversitesi içerisinde “Sıfır Atık Yönetim Sistemi” nin kurulmasında görev alacak, sonrasında uygulanması ve izlenebilmesi için gerekli faaliyetleri takip edecek ve raporlayacak alt komisyon üyelerinin katıldığı seminerde konuşan AKÇAM Müdürü Doç. Dr. Şule Orman, atık yönetiminde en öncelikli konunun atık önleme safhası ve atığın kaynağında ayrıştırılması olduğuna değinerek ‘Bu nedenle gereksiz tüketimi azaltma, tutumlu olma ve israfı önleme alışkanlıklarının kazanılması ve kazandırılması gerekmektedir. Sürdürülebilir kalkınma için döngüsel ekonomi modellerinin önerildiği günümüzde bir üretimden ortaya çıkan atığın başka bir üretime hammadde olması için çalışmaların yapılması son derece önemlidir.’ diye konuştu.
İsrafın önlenmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması hedefiyle başlatılan proje kapsamında, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi amaçlanırken mevcut atıkların da geri kazanılması planlanıyor.