Ali Bahar: KGF Faiz Oranı 1,65 İndirilmeli

Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, KGF kredilerine uygulanan 2,75’lik faiz oranının yılda yüzde 36-37 gibi fahiş bir rakama denk geldiğini, faiz oranının aylık 1,65’e çekilmesi halinde firmaların rahat bir nefes almasının sağlayacağını savundu.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kredi geri ödemelerine 36 ay ek süre verilmesini desteklediklerini, ancak uygulanan yüzde 2,75’lik faiz oranın yüksek olduğunu belirtti. Yüzde 2,75 faiz oranının yılda yüzde 36-37 gibi fahiş bir rakama denk geldiğine dikkat çeken Bahar, faiz oranının aylık 1,65’e çekilmesi gerektiğini savundu.

MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ

Enflasyona tüketici fiyatları üzerinden yapılan baskının soruna değil, sonuca yapılan baskı olduğunu belirten Bahar, “Enflasyon ile yürütülecek mücadelede en önemli adım maliyetlerin düşürülmesidir. Sonuç verecek uygulamanın hammadde fiyatlarına yapılacak baskı ve sübvansiyonlardan geçtiğini düşünüyoruz” dedi.

GERİ ÖDEMEDE ZORLUK YAŞANACAK

Girdi maliyetlerindeki artışların tüketiciye henüz tam olarak yansıtılmadığı ve yükün büyük bir bölümünün üretici tarafından göğüslendiği bu dönemde, böylesi yüksek faiz oranları ile karşı karşıya kalmanın firmalar için ayrıca bir risk teşkil ettiğini söyleyen Bahar, “Özellikle Ağustos ayı itibariyle başlayan döviz kurundaki dalgalanma, elektrik, doğalgaz ve hammadde fiyatlarının yükselmesine, bu da girdi maliyetlerinin hiç beklenmedik şekilde artmasına neden olmuştur. Firmaların bu beklenmedik yükselişe hazırlıklı olmadığı düşünüldüğünde, kredi ödemelerinde zorluk yaşanacağı mutlaktır. Firma bütçelerinin temelden sarsıldığı bu dönemde KGF yapılandırmalarında yüzde 2,75 gibi yüksek bir faiz oranı ile bu kredilerin geri ödenmesi neredeyse imkansızlaşmıştır. Ayrıca KGF kredilerinde bankaların karşılık ayırmamak gibi bir imkanı olduğunu da göz önünde bulunduracak olursak aylık faiz oranının 1,65’e çekilmesi firmaların rahat bir nefes almasına neden olacaktır. Bankaların, faizin düşürülmesinden doğacak zararlarının da Hazine tarafından karşılanması, tüm paydaşların bu süreçten en az hasarla çıkmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİNİN ELİ RAHATLAR

Kredilerin büyük bölümünün hizmet sektörüne verildiğini, borçlarının yüzde 70’i döviz cinsinden olan sanayi sektörünün ise geri planda kaldığını söyleyen Bahar, önceliğin sanayi sicil belgesi olan firmalara tanınması gerektiğine vurgu yaptı. Bunun hammadde ve girdi fiyatlarının artmasından zarar gören firmaların bilançosunun düzelmesinde önemli bir rolü olacağını belirten Bahar, üreticilere verilen bu desteğin tüketicinin de elini rahatlayacağını söyledi. Devletten, serbest piyasa ekonomisinin sürekliliğini sağlama adına kararlı bir yaklaşım beklediklerini aktaran Bahar, “Bu sayede döviz artışından etkilenmediği halde bu durumu fırsat bilerek fiyat artışına giden üreticilerin hareket alanı daralacak ve ülke ekonomisini zarara uğratarak kar elde etmeyi amaçlayan fırsatçıların önü kesilmiş olacaktır” diye konuştu.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir