Batı Akdeniz’de Tarihi Rekor

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, Mayıs ayında geçtiğimiz yıl aynı döneme göre gerçekleşen ihracat rakamının Türkiye genelinde yüzde 12.2, Batı Akdeniz’de ise yüzde 29.3 arttığını açıkladı. Bahar, “Tüm birlikler içindeki en yüksek artış hızını, aynı zamanda 179 milyon 71 bin dolarla da en yüksek ihracatı, BAİB tarihinde bu ay gerçekleştirdik” dedi.

Antalya, Burdur ve Isparta illerini içine alan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, 2018 Mayıs ayı Batı Akdeniz ihracat rakamlarını, birlik toplantı salonunda, AK Parti Antalya Milletvekili ve 24. Dönem Milletvekili adayı Atay Uslu’nun katıldığı toplantıyla açıkladı.

4 Yeni Komite Kuruldu

BAİB Başkanı Hakkı Bahar, açılış konuşmasında, ihracat rakamlarından önce yeni projeleri hakkında bilgi verdi. Bölge ihracatına yeni bir soluk getirme adına birlik bünyesinde, ‘Teknoloji ve İhracatı Geliştirme Komitesi’, ‘Mermer Komitesi’, ‘Lojistik Komitesi’ ve ‘Yaş Meyve Sebze İhracatını Geliştirme Komitesi’nin kurulduğunu söyleyen Bahar, Antalya – Trieste Limanları arasında RoRo seferleri düzenlenmesinin yanında, Rusya’ya yönelik hava taşımacılığının geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Hakkı Bahar, her gün Antalya’dan Rusya’ya ve değişik ülkelere kargo taşımacılığının da olacağını kaydetti.

En Yüksek İhracat

Antalya, Burdur ve Isparta’yı içine alan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin Mayıs ayı rakamları hakkında bilgi veren Başkan Bahar, geçtiğimiz yıl aynı döneme göre Türkiye genelinde gerçekleşen ihracat rakamının yüzde 12.2, Batı Akdeniz’de ise yüzde 29.3 arttığına dikkat çekti. Bahar, “Tüm birlikler içindeki en yüksek artış hızını, aynı zamanda 179 milyon 71 bin dolarla da en yüksek ihracatı, BAİB tarihinde bu ay gerçekleştirdik. Ayağımız huzurlu geldi eski yönetime de şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Mayıs ayında 116 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerinin bilgisini veren Başkan Bahar, şu ifadelere yer verdi: “Birinci sırada Çin Halk Cumhuriyeti 30 milyon 673 bin dolar ile 2’inci sırada Almanya 21 milyon 561 dolar ile 3’üncü sırada Rusya 11 milyon 252 bin dolar ile yer alıyor.”

“Domates Güvesi Problemini Çözeceğiz”

Türkiye ‘de hükümetin ve ihracatçıların nitelikli çalışmasıyla, Rusya hükümetinin domates listesinden vazgeçtiğini hatırlatan Başkan Bahar, çözülmesi gereken bir diğer problemin domates güvesi olduğunu ifade etti. Bahar, “Bunun içinde bu Yaz projeyi başlattık. Gelecek döneme kadar nitelikli bir çalışma yapmazsak, 350 milyon dolar eksik ihracat yapmış olacağız. İl Tarım Müdürlüğü ve bizim öncülüğümüzde, bütün müdürlüklerin de desteğiyle, bu işin biyolojik mücadeleyle es geçilebileceğine, mücadele edilebileceğine inanıyoruz, komitelerimizi topladık.  Yarından itibaren eğitimlere, broşür dağıtım işlemlerine başlıyoruz” dedi.

En Fazla İhracat Yaş Sebze Meyvede

Başkan Bahar, Mayıs ayında en fazla ihracatın ise Rusya’nın kapıları açmasıyla beraber yaş sebze meyve sektöründe gerçekleştiğini kaydetti. Bahar, birinci sırada yer alan yaş sebze meyve sektöründe 56.9 milyon dolar ihracat yapıldığını, ikinci sırada yer alan madencilik ürünlerinde ise 51.6 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini dile getirdi.

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ise Türkiye’de her gün büyüme ve gelişme anlamında güzel haberler aldıklarını, ülkenin hızla büyüdüğünü ifade etti. Türkiye’nin 2018 yılı ihracat hedefinin 170 milyar doları geçmek olduğunu dile getiren Uslu, “Bu büyüme 16 yıldır devam ediyor. Antalya bu yıl 15 milyon turist ağırlayacak. Hükumet olarak kentteki bütün projelere destek vereceğiz. Antalya’da çiftçilerimiz tuta absoluta sorunu yaşıyor. Tuta ile ya kimyasal ya biyolojik mücadele edeceğiz. Çiftçimize, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tül desteği ve biyolojik böcek konusunda destek veriyoruz. Bu tür hastalıklara karşı dirençli fide ve tohumculuğa destek veriyoruz. İhracatın farklı ülkelere gelişmesi için planlarımız var. Yurt dışında da kendi ürünlerimizi pazarlayacağımız lojistik merkezlerinin yapımına destek vereceğiz” dedi.

Antalya’nın tarım ürünlerinin kimyasal kalıntılı olarak algılanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Uslu, “Geçen yıl Antalya’da üretilen 600 bin ton ürünün 31 bin tonunda kimyasal kalıntı bulundu ve imha edildi. On binde bir bile değil. Milyonda bir olan bir olay. Bu kapsamda 31 çiftçiye ceza kesildi. Bir yanlış algı var. Bu yanlış algının düzeltilmesi için çalışmalarımız var. İhracata da iç piyasaya da giden ürün aynı” ifadelerine yer verdi.

BAİB Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Özandaç, Antalya’dan Rusya’ya Ro-Ro taşımacılığı projesi ile ilgili olarak, “Mersin’den Trieste Limanına haftada 3 kez Ro-Ro seferi var. Antalya’dan da bu seferlerin başlaması gibi bir projemiz var. Antalya’dan yaklaşık yılda 6-7 bin tırlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Mersin’den Ro-Ro seferi yapan firma teklifimize sıcak baktı. Şuan proje aşamasında” dedi.

BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Öz ise kilogram değeri yüksek ürün ihracatına yönelik değerlendirmelerde bulunarak, “Katma değeri yüksek ürün ihraç edemiyoruz. İhracat için ithalat yapmamız gerekiyor. Üretilen bazı ürünler ihraç edilemiyor. Burada üyelerimizin önünü açmak istiyoruz. Savunma ve havacılık, makine, teknoloji ve bilişim özel eğilimlerimizin olacağı sektörler olacak” dedi

BAİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı Ergin Civan, “Bölge ihracatımızda en büyük pay yaş meyve sebze ve maden sektörlerinde. Ancak sanayide de ciddi ivme yakaladık. Tekno kentler, teknolojiyi geliştirme bölgeleri çok önemli. Antalya’da da teknolojiyi geliştirme bölgesi kuruluyor. Antalya’dan anahtar teslimi mobilya ihracatı gerçekleştiriliyor. Kimya sektörü hızlı gelişti. İnşaat malzemeleri üretimi üzerine ciddi yatırımlar var. Bölgemizin yabancı yatırımcı çekme şansı çok yüksek” diye konuştu.

KOMİTELER VE YÜRÜTECEKLERİ ÇALIŞMALAR

  • Mermer Komitesi: Batı Akdeniz ihracatının en önemli kalemlerinden olan mermer sektörünün sorunlarının çözüme kavuşturulması ve bu sayede hem hali hazırdaki pazar paylarımızın geliştirilmesi hem de sektörün yeni pazarlara girişinin sağlanması için çalışmalar yürütülmektedir.
  • Lojistik Komitesi: İhracat sektörlerimizin kullanımı için lojistik olanakların geliştirilmesi ve bu sayede firmalarımızın rekabet güçlerinin geliştirilerek bölge ihracatımızın artırılmasına yönelik projeler üzerinde çalışılmaktadır.
  • Teknoloji ve İhracatı Geliştirme Komitesi: İhracatımızın artırılması amacıyla bilgi sistemlerine dayanan uygulamalar geliştirilmesi ve teknoloji odaklı enstrümanlar vasıtasıyla ihracatçıların ihtiyaçlarına yönelik çözümlerin geliştirilmesi üzerine projeler yürütülmektedir.
  • Yaş Meyve Sebze İhracatını Geliştirme Komitesi: Bölgemizin ihracatında büyük bir öneme sahip olan yaş meyve sebze sektörünün üretimden başlayarak ihracata yönelik gelişiminin desteklenmesi noktasında çalışmalar yapılmaktadır.

 

PROJELER

  • Antalya-Trieste Limanları Arasında Ro-Ro Seferleri Düzenlenmesi Projesi
  • Avrupa’ya sevkiyatlarda daha kısa süre ile rekabet gücümüzde artış sağlanması
  • Antalya’dan Trieste’ye doğrudan ulaşacak Ro-Ro hattının hizmete girmesi
  • Trieste – Münih arası karayolu taşımacılığı
  • Rusya Hava Taşımacılığı Projesi
  • Bölgemizde yetiştirilen niş ürünlerin en hızlı şekilde alıcı pazarlarımıza ulaştırılması
  • Proje sayesinde özellikle Isparta havalimanının ihracatta taşıma merkezi haline gelmesi
  • İhracat Loncaları Projesi
  • Bölgesel koordinasyon sağlanması amacıyla Batı Akdeniz’in her köşesinde ihracat neferlerinin görevlendirilmesi
  • Batı Akdeniz bölgesindeki tüm ihracat lokasyonlarının bir ağ gibi birbirine bağlanması
  • Mikro bölgelerde ihracat aşamasında yaşanan sorunların güncel olarak tespit edilerek çözüm önerileri geliştirilmesi
  • BAİB IT Uygulaması Projesi
  • Bilgi sistemleri bazlı iletişim ağı oluşturulması
  • Mobil aplikasyon ile hızlı veri akışı sağlanması
  • Eğitsel videolar ve konu bazlı anlatımlarla ihracatçılarımızın ihtiyaç duyacakları bilgilere ve Birliğimiz hizmetlerine hızlı erişim sağlanması
  • Yaş Meyve Sebze Ticaret Merkezleri Projesi
  • İhracatın geliştirilmesine lojistik bazlı destek sağlanmasının kanuni altyapısı hazırlanarak Türk Ticaret ve Lojistik Merkezleri oluşturulması için çalışmalar yapılması
  • Yoğun ihracat yapılan pazarlarımızda depolamadan paketlemeye kadar pek çok alanda ihracatçılarımıza tek elden hizmet verilmesi
  • Firmalarımız için uluslararası alanda rekabet avantajı sağlanması
  • Yaş Meyve Sebze Sektöründe Tohumdan İhracata Projesi
  • Kompakt bir anlayışla bölgemizin niş ürünler için bir merkez haline gelmesi
  • 2023 hedeflerine giden yolda kg değeri yüksek, katma değerli ürünlerimizin ön plana çıkarılması

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir