Şubat Enflasyonu Umutlandırdı
|Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Şubat ayı tüketici enflasyonunun (TÜFE) aylık yüzde 0,73 ilan edildiğini belirten Ali Çandır, TÜFE’de piyasa beklentisinin yüzde 0,50 olduğuna dikkat çekti. Çandır, yüzde 0,73 gerçekleşmeyle yıllık TÜFE’nin yüzde 10,26 olduğunu kaydetti.
Bu rakamların geçen yıl Şubat ayı enflasyonuna göre nispi bir düşüş gösterdiğini belirten Ali Çandır, “2018 yılını tek haneli enflasyon ile bitirebilmek için, geçen ay yaptığımız 11 aylık ortalama yüzde 0,80’lik hedef değerin altında kalmış olmak bizleri yılsonu enflasyonu için umutlandırmıştır. Aslında bildiğiniz gibi önümüzdeki Mart, Nisan ve Ekim, Kasım ayları enflasyonu tek haneye düşürebilmek için fırsat aylarıdır” dedi. Bu aylarda yüzde 1’in altında ve ortalama olarak aylık yüzde 0,80’lik enflasyon rakamı elde edilmesi durumunda yılsonunda tek haneli enflasyonun görülebileceğini bildiren Çandır, “Ancak hemen belirtmek gerekir ki geriye kalan altı ay, tek hane hedefi için kritik eşikler oluşturmaktadır. Çünkü bu aylarda sıfıra yakın ve sıfırın altında enflasyonlar söz konusu olmuştur” uyarısında bulundu.
Üretici Enflasyonu Son 13 Yılın Şubat Rekoru
Yurtiçi üretici enflasyonu (Yİ_ÜFE) aylık yüzde 2,68 ile 2006 yılından bu yana en yüksek şubat ayı üretici enflasyonu olduğuna dikkat çeken Çandır, yıllık üretici enflasyonunun yüzde 13,71 düzeyine çıktığını belirtti. 2017 yılındaki yüzde 15,82’lik ortalama yıllık enflasyonun altında rakamlar elde edilse de hala aşırı yüksek üretici enflasyonuyla karşı karşıya olduğumuzu kaydeden BAGEV Başkanı Çandır, üretici enflasyonunun TÜFE üzerinde yarattığı baskıya dikkat çekti. Çandır, “Yüksek Yİ-ÜFE, bu yılı tek haneli bir enflasyonla bitirmenin önündeki en büyük engel. Her ne kadar üretici kesim birçok nedenle üzerindeki bu yüksek enflasyonu tüketiciye yansıtma da eninde sonunda belirli ölçüde yaşamak durumunda kalacak. Yıl içinde yaşanması muhtemel kur yükselişleri üreticinin mevcut zorluklarını daha da artıracaktır” uyarısında bulundu.
Çekirdek Enflasyon Tehlikesi
TÜFE üzerinde çekirdek enflasyonun yüksekliği tehlikesine de dikkat çeken Ali Çandır, şu değerlendirmede bulundu:
“Şubat ayı çekirdek enflasyonu aylık yüzde 0,49 ve yıllık yüzde 11,94 olarak ilan edilmiştir. Bu rakamlar geçen yılki yüzde 0,70 aylık ve yüzde 8,56’lık yıllık çekirdek enflasyonlarla karşılaştırıldığında, aylık olarak yüzde 43’lük bir düşüşü gösterirken yıllıkta ise yüzde 40’lık bir artışı göstermektedir. Yani aylıktaki nispi iyileşmeye rağmen yıllık çekirdekteki artışın makul düzeye düşmesi uzun bir süreyi alacaktır. Bu da yıllık tek hane enflasyonu için diğer bir bariyer olarak önümüzde bulunmaktadır.”
Batı Akdeniz’in Ateşi Ülkenin Üzerinde
Burdur, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz’in enflasyonunun Şubat ayında yüzde 0,75 ile ülke ortalamasına yakın olduğunu, yıllık enflasyonda ise yüzde 10,80 ile ülke ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini bildiren Başkan Çandır, “Böylece Şubat ayı enflasyonumuz geçen aya göre bölgeler sıralamasında bir basamak yükselerek 7. en yüksek enflasyon olmuştur” dedi. 2018 yılı turizm hareketliliğinin geçen seneye göre daha yüksek olacağı yönünde beklenti olduğunu belirten Çandır, turizmdeki artış bölge enflasyonunu yükselteceği öngörüsünde bulundu. Çandır, yüzde 2,63 ile gıda, yüzde 1,27 ile lokanta ve yüzde 1,02 ile eğitim harcamalarının bölge enflasyonunu ülke ortalamasının üzerine çıkaran kalemler olduğunu bildirdi. Çandır, eğitim harcamalarının ülke ortalamasına göre 4 katlık bir yükseliş yaşadığına dikkat çekti.