“Antalya Piyazı” Tescillendi
|Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), “Antalya Piyazı”na Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Aldı.
ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya’nın geleneksel lezzetlerinden tahinli “Piyaz” için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındığını açıkladı. Davut Çetin, Antalya Usulü Kabak Tatlısı, Antalya Turunç Kabuğu Reçeli, Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli ve Antalya Serpme Böreği gibi kentin lezzetleri için coğrafi işaret tescillerinin alınması yönünde de çalışmaların sürdüğünü söyledi.
“Antalya Piyazı”nın Mahreç İşareti’nin 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu 29.12.2017 tarihinde tescil edildiğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, “Antalya Piyazı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi”nin Ankara’da düzenlenen törende ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Avşaroğlu’nun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik ve Türkpatent Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ın elinden aldığını bildirdi.
ATSO Başkanı Davut Çetin, “Odamız 2016 yılından itibaren kentimizin önemli yöresel ürünlerini koruma altına almak ve bu ürünlerin tanıtımını yapmak amacıyla bir dizi çalışma yürütüyor. Bu çalışmaların bir parçası olarak da belirlediğimiz bazı ürünler için coğrafi işaret tescillerinin alınması yönünde çalışmalar başlattık. Yaptığımız çalışmaların ilk çıktısı olarak da Antalya Piyazı’nın Mahreç İşareti, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 15.05.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 29.12.2017 tarihinde tescil edilmiştir.
Değerlerimizi korumalıyız
Antalya binlerce yıla ulaşan tarihi ile çok sayıda değere sahiptir. Bu değerleri sonraki nesillere iletmek sorumluluğumuz bulunuyor. Coğrafi işaretler bu korumayı sağlamak adına son derece değerli araçlardır. Biz de Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu bilinçle, uzmanlar ile yaptığımız değerlendirmeler sonucunda uygun gördüğümüz ürünlerimize coğrafi tescil almak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Antalya Piyazı mahreç işaret tescili de bu çalışmalarımızın meyvelerinden birisi oldu.
Antalya’da üretilen, Antalya ile özdeşleşmiş, Antalya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin aradığı, talep ettiği yöresel ürünlerimize hem yurtiçinde hem de yurtdışı pazarlarda hak ettiği üne kavuşturabilmek ve bölgemize katma değer sağlamak öncelikli amacımızdır” dedi.
Coğrafi İşaret Katma Değer Yaratıyor
Coğrafi işaret potansiyeli olan yöresel ürünlerin korunarak, doğru şekilde tanıtılmasının ciddi bir ekonomik katma değer de barındırdığını vurgulayan ATSO Başkanı Davut Çetin şöyle konuştu;
“AB’de coğrafi işaretli ürünlerin ticaretinden yaklaşık 55 milyar avroluk bir katma değer yaratılmaktadır. Ülkemizde de bu anlamda son derece önemli bir potansiyel bulunmaktadır. Bu potansiyeli kamu-özel sektör-sivil toplum işbirliği ile hep birlikte hayata geçirmeliyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, çalışmalarımıza destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyor, “Antalya Piyazı” için yaptığımız çalışmanın kentimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”