Antalya Ticaretinde Yapısal Sorunlar Devam Ediyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, özellikle perakende ticaretin nabzını tutmak için Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı bölgesinde 1037 işyeri ile anketine yaptıklarını belirterek, “Sonuçların iyi olmadığını söyleyebilirim. Kent merkezinde ticarette sorunlar devam ediyor. Turistlere dönük olarak çalışan işyerlerini anlamak mümkündür, fakat diğer işyerlerinde sorunların devam etmesi yapısal zayıflıklara işaret etmektedir” dedi.

ATSO Meclis Toplantısı’nda konuşan Davut Çetin şunları kaydetti;

“Birçok sektörümüzde Antalya’da işlerin yavaşladığı yönünde şikayetler artmış durumdadır.

Antalya’da şikayetlerin artmasının üç nedeni vardır:

Bir neden son aylarda Türkiye genelinde görülen iç piyasa yavaşlamasıdır.

İkinci neden 2017’de turist sayısı artsa da turizm gelirinin ve turistik ticaretin artmamış olmasıdır.

Üçüncü neden ise bizim kent merkezinde ticari yapımızın zayıf kalmasıdır.

Geçen ay piyasa anketi yaptığımızı söylemiştim. Kent merkezinde özellikle perakende ticaretin nabzını tutmak için 1037 işyerinde anket yaptık. Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı’nda, fakat ağırlıklı olarak Muratpaşa ve merkezde anket yapıldı. ATSO veya AESOB üyesi ayrımı yapmadık, 600’e yakın işyeri ATSO üyesi işyeridir. Bu anketin detaylı sonuçlarını önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Ön bilgilendirme olarak sonuçların iyi olmadığını söyleyebilirim. Kent merkezinde ticarette sorunlar devam ediyor. Turistlere dönük olarak çalışan işyerlerini anlamak mümkündür, fakat diğer işyerlerinde sorunların devam etmesi yapısal zayıflıklara işaret etmektedir.

İŞYERLERİNİN YÜZDE 92’Sİ KİRACI

Ankette, İşyerlerinin kira veya mülkiyet olup olmadığı sorusunun cevabı %92 kiracı şeklindedir.

Çalışan sayısı bakımından mikro ölçek üzerinde olan, yani ondan fazla çalışanı olan işyeri oranı sadece %9’dur. %7I çok küçük ölçeklidir.

İşyerlerinin %71’i tek işyeridir, şube, franchise oranı düşüktür. Ortaklı olan işyeri oranı ise %24’te kalmaktadır.

Bu yapıyı mutlaka değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü bir kent merkezinde ticaretin zayıflaması kent kültürünün zayıflaması demektir. Merkezde ticaret güçlü olmadıkça Antalya’nın turistik kent kimliği de ideal noktaya gelemez. Sürekli olarak Türkiye’de büyük şirketlerin geliştiğini, küçüklerin geri kaldığını söylüyoruz. Antalya tarımı kooperatiflerle ve üretici birlikleriyle güçlenmelidir. Antalya ticareti de mutlaka kendisini geliştirmeli, yenilemelidir.”

AR-GE MERKEZİ SAYISI 14’E ÇIKTI

Antalya’da Ar-ge ve inovasyon çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini vurgulayan Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Geçen yılı ATSO İnovasyon yılı ilan ettik ve bu şekilde herkese çözümün yenilikten geçtiğini anlatmaya çalıştık. Geçen yıl inovasyon konusunda eğitim programları, yarışmalar yaptık, endüstri 4.0 ve dijital Antalya çalışmalarını başlattık. Antalya inovasyon konusunda güzel bir ilerleme sağladı.  Geçen yıl Ar-ge merkezi sayımız birdi, şu anda 14’e çıkmış durumda. Ar-ge merkezi sayısında Türkiye’de 9. sıraya çıktık. 14 firmamızın yarısı tarım firmasıdır.

ANTALYA’DA AR-GE MERKEZİ BULUNAN FİRMALAR

ANTALYA 4.0 ÇALIŞMALARINI BAŞLATACAĞIZ

Dünya bireysel girişimcilik ve inovasyon yerine sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon dönemine girdi. Bu nedenle biz de inovasyon ve endüstri 4.0 çalışmalarını burada bırakamayız. Antalya’nın ve bizim de bu yolda çalışmaya, yürümeye devam etmemiz gerekiyor. Bu nedenle bu yıl bir adım daha atıp Antalya 4.0 çalışmalarını başlatacağız.

Avrupa Birliği’nde kent 4.0 kavramı akıllı kentler için kullanılıyor. Akıllı kentin ekonomi, ulaşım, çevre, akıllı toplum, akıllı yönetişim, akıllı yaşam şeklinde 6 ayakta 90 gösterge belirlemişler. Bizim Antalya 4.0 iş planımızda, tarım 4.0, turizm 4.0, ticaret 4.0, sanayi 4.0 ve kent 4.0 konuları yer alacaktır. Kent 4.0 ise inşaat, çevre, eğitim, yönetim ve ulaşım alt bölümlerinden oluşmaktadır.    Endüstri 4.0 çağına uyum için artık insandan başlamamız gerektiğini görüyoruz.

Bütün üyelerimiz bilmelidir ki, bu çalışmaları yapmadan bugün ticaretteki sorunları çözemeyiz. Küçük işletmeler dijital dünyaya girmeli, markalaşmalı, ortaklıkla büyümelidir. Aksi halde eriyip gideceğiz. Kent olarak, kurumlar olarak, sektörler, firmalar ve kendimiz olarak sürekli yenilik yapmalıyız, başka yol yoktur. Bu nedenle  Antalya 4.0 programını bütün paydaşlarımızla birlikte başlatmalıyız.”

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir