61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Programı Tanıtıldı

Seher Özen Karadeniz

‘Hikayemiz Birlikte’ mottosuyla 5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 61.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bu yılki programı düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.  

Geçtiğimiz yıl Nejla Demirci’nin ‘Kanun Hükmü’ belgesel filmiyle ilgili yaşanan tartışmaların ve Kültür Bakanlığının desteğini çekmesinin ardından iptal edilen festivalin tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Geçen yıl festivalimizi gerçekleştiremediğimiz için üzüntüm büyük. Geçtiğimiz seneden derslerimizi aldık. Gözbebeğimiz olan Altın Portakal Film Festivali’nin devam etmesi gerekliliğine tüm kalbimizle inanıyoruz. Bu nedenle, bu sene festivalimizin ev sahipliğini Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak sinema emekçileri ile birlikte tek başımıza yapma kararı aldık” dedi.

Akra Barut Otel’deki toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Festival İdari Direktörü Cansel Tuncer, Festivalin Sanat Direktörü Deniz Yavuz, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın Jüri Başkanı Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü de alan yönetmen Ferzan Özpetek, jüri üyeleri oyuncu İlker Kaleli, Deniz Göktürk Kobanbay, Jale İncekol, Pınar Göktaş Katıldı.

Toplantıda bu yıl 61’incisi düzenlenecek olan -her ne kadar tanıtım toplantısında hiçbir basılı malzemede yer verilmemiş olsa da- festivalin mottosunun ‘Hikayemiz Birlikte: ‘Biz’ varız bu filmin içinde” şeklinde olacağı açıklandı.  Yerelde; festivalin son yıllarda halktan uzaklaştığı, İstanbul’dan gelen festival davetlilerinin çevresinde başlayıp bittiği yönündeki yoğun eleştirilerinden olsa gerek festivalin mottosunu destekleyecek şekilde; şehirden sıradan insanların hayatlarının anlatıldığı beş farklı tanıtım filmi hazırlanmış. Festival tanıtım afişlerinde de yine Antalyalıların görseli yer alıyor.

‘KÜLTÜR BAKANLIĞI’NDAN DESTEK ALMADIK’

Bu yıl festival hazırlıkları için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek almadıklarını açıklayan Başkan Böcek, festivali tamamen kendi imkanlarıyla yapacaklarını belirtti. Böcek, geçen yıl festivali gerçekleştiremedikleri için büyük üzüntü duyduğunu belirtirken “Geçtiğimiz seneden derslerimizi aldık. Bu nedenle, bu sene festivalimizin ev sahipliğini Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak sinema emekçileri ile birlikte tek başımıza yapma kararı aldık” dedi. Antalya’nın ve Türkiye’nin uluslararası markası olan Altın Portakal Film Festivali’ne bu yıl 5 milyon liralık ödülle destek vereceklerini belirtti.

“BENİM ANTALYA’YA BÜYÜK BORCUM VAR”

Jüri başkanlığı teklifi gelince çok heyecanlandığını söyleyen Ferzan Özpetek, “Benim Antalya’ya çok borcum var. 1997 ilk filmim ‘Hamam’ı yaptım ve festivale katıldım. Ancak kimseyi tanımıyordum. Film o sene Antalya’nın tarihinde ender olan en iyi film ve en iyi yönetmen ödülünü aldı. Geçen sene sorunlar oldu dediler ben hiçbirisini düşünmedim. Benim şu anda fikrim, yeni yönetmenler, filmler, sinemacılar çıksın istiyorum. Düşüncem tamamıyla yeni filmlere, yeni yönetmenlere yol açmak.”

“HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ 60’INCI YILDAN DEVAM EDEMEZDİK”

Festivalin Sanat Direktörü Deniz Yavuz da festivalde toplam 97 filmin gösterileceğini söyledi. Geçen sene yapılamayan festivalle ilgili de konuşan Yavuz, “Geçen yıl yaşanan sıkıntılardan ötürü 60’ıncısı gerçekleşemedi. Bu yıl ve bu yıldan sonra neler yapabileceğimizi, 60’ıncısını tekrar yerine koymak için ortak çözüm önerilerini dinleyeceğiz. Hiçbir şey olmamış gibi 60’ıncı yılda devam edemezdik. Festivalin periyodunun tamamlanması adına yola devam etmek gerekiyor. 60’ıncı yılla ilgili neler yapılabilir konuşmaya, çözüm üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Toplantıda jüri üyeleri de kısa birer konuşma yaptı. Jüri üyelerinden oyuncu İlker Kaleli, “Ülkelerin sınırları dediğimiz zaman kültürel olarak en güçlülerin sınırları belirlediği bir çağdayız. Antalya’ya uzun yıllardır kattığı marka değeriyle Altın Portakal önemli bir festival. Sinemanın baskı ve sipariş kabul etmediği bir festival” dedi.

KORTEJ KONUSU ASKIDA

Soru-cevap bölümünde, sıkça, geçen yıl yapılamayan festivale atıfta bulunan sorular yöneltildi. Konuşmaları sırasında konuya açıklık getirmeye çalışan konuşmacılar, gerçekleştirilemeyen 60. yılın ağırlığını toplantı süresince hissetti desem abartmış olmam.

Festival kortejinin yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine jüri başkanı Ferzan Özpetek, önceki gün yaptıkları toplantıda uzun süre konuştuklarını belirterek; “Kortej ile ilgili karar alma durumundayız. Ödül aldığım yıllarda benim bayıldığım muhteşem bir olaydı ancak halk günümüzde her yerde gördüğü oyuncuları görmek için korteje geliyor mu?  Henüz bir karar vermedik. Ancak kısa süre içerisinde açıklayacağız” dedi.

Festival görsellerinde “61.” ifadesinin neden yer almadığı sorusunu ise Başkan Böcek “Festival başladığında göreceksiniz. Başka sürprizlerimiz de var” şeklinde cevapladı.

Bu yıl ilk defa sinema okulu öğrencilerinin filmlerinin yarışacağı yarışma ile Filistin halkının yüz yüze kaldığı katliama dikkat çekmek için 7 uluslararası filmin gösterileceği ‘Sınırlardan Sınırsızlığa’ başlıklı özel gösterimin de festivalde yer alacağı belirtildi.

Ulusal ve yerel basından çok sayıda gazetecinin takip ettiği 61. Antalya Altın Portakal Film Festivali biletleri öğrenci 5 lira, tam 10 lira olarak açıklandı.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir