ATSO Meclis Üyesi Hasan Tunç: Altyapı çalışmalarında Altıntaş’a öncelik verilmeli

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 30’uncu Grup İnşaat Faaliyetleri Meclis Üyesi Hasan Tunç, Oda’nın Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’nda kentte son dönemde inşaat sektörünün gözdesi konumundaki Altıntaş bölgesinde yaşanan sıkıntılar başta olmak üzere, sektörel konularda değerlendirmelerde bulundu.

Hasan Tunç

Bir bölgenin alt yapı çalışması yapılmadan imara açılmasının birçok sorunu beraberinde getirdiğini vurgulayan Tunç, “Tarımın, turizmin başkenti, Türkiye’nin gözbebeği olan ilimizde, günümüz şartlarında hala alt yapısı olmayan yerlerin imara açılması nedeniyle yapılaşma sürecinde yaşanan sorunlar bulunmaktadır. Yol, elektrik, temiz su, kanalizasyon, internet, telefon gibi alt yapı çalışmaları yapılmadan yapılaşmanın hızla çoğaldığı bölgelerin başında Aksu-Altıntaş gelmektedir. Gerek inşaat sektörünün çalışmalarının sekteye uğramaması, gerekse de nihai tüketicinin mağdur olmaması amacıyla bu bölge başta olmak üzere alt yapı çalışmalarına öncelik verilmesi gerekmektedir” dedi. Tunç, ATSO 30’uncu Grup İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi olarak konuyla ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi ve belediyenin ilgili birimleriyle toplantı yaparak sorunları ve çözüm önerilerini ilettiklerini söyledi.

Kalifiye Eleman Sorunu

Tunç, sektörel konularda değerlendirmeleri şöyle;

“Sektörde kalifiye elaman bulmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Mevcut kalifiye elemanlar da hâlihazırdaki çalıştığı iş yerini bırakarak çok yüksek ücretler karşılığında başka firmalarda işe başlamaktadır. Ara/teknik eleman sorununun kısa vadede çözüme kavuşturulamaması durumunda firmalar personel yetersizliği ile karşı karşıya kalacak olup ticaretleri büyük zarara uğrayacaktır. Çözüm olarak; başta inşaat sektörü özelinde meslek lisesi sayılarının artırılması ve meslek liselerinin özendirici destek unsurlarının devreye alınması gerekmektedir.

Malzeme Fiyatları Olağanüstü Arttı

İnşaat sektörü için hayati önem taşıyan inşaat malzemesi fiyatları olağanüstü bir artış göstermektedir. Demirden çimentoya kadar birçok üründe fiyatlar 3’e ve hatta 4’e katlanmıştır. Bu sebeple hem malzeme tedarik etmede hem de maliyet hesabında sorunlar yaşanmaktadır. Bu sebeplerden dolayı kamuya iş yapan müteahhitler zor durumdadırlar. Bu firmalara fiyat farkı verilmesi ve cezasız tasfiye hakkı tanınması gerekmektedir. İnşaat sektörü ekonomik şartlardan en çabuk etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Son aylarda döviz kurlarında yaşanan artış sebebiyle inşaat malzemelerinde ve işçilik maliyetlerinde olağanüstü bir yükseliş meydana gelmiştir.

Yapı denetim ve ulaşım sorunu

Yapı denetim de havuz sistemi, doğusundan batısına 640 km kıyı uzunluğu olan ilçeler arası ulaşımın çok uzun süreler aldığı Antalya gibi bir kentte büyük sorun arz etmektedir. İletişim, ulaşım, maliyet, kalite ve nitelikli kontroller başta olmak üzere birçok sorun yaşanmaktadır. Çözüm olarak tek merkezden yönetilmek yerine doğu – batı ve merkez olmak üzere 3 havuza bölünmesi veya 3 havuz merkezinde de yapı denetim firmalarının fiziki ofislerinin bulunması şartı getirilmesi bu sorunların önemli ölçüde önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Laboratuvar sorunu

Beton dökümü devam ettiği süre içinde, şantiyede bekleyen laboratuvar görevli personeli tarafından alınan numunelerde, numunelerin alış şeklinden kaynaklı sıkıntılar yaşanmaktadır. Personelin numuneyi alış şeklinden kaynaklı olarak numunelerin laboratuvar sonuçlarında olumsuz sonuçlar çıkmasına sebep olmaktadır. Bu durum sektöre zaman kaybı yaşanmasının yanı sıra sektöre maliyet olarak olumsuz yansımaktadır. Personeller numuneyi bilinçli bir şekilde almalı bu olumsuz durumların önüne geçilmelidir. İnşaatlarda beton dökümü için yapı denetim ile görüşüldüğünde bazen laboratuvarlar ile ilgili sorun yaşanmaktadır. Laboratuvarlar beton dökülecek tarihte yoğun olduğunu beton tarihinin ötelenmesi gerektiğini söylemektedir.

Konut kredisi ve finansmana erişim

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışlarının konut fiyatlarına yansıması sebebiyle konut satış hızının düşmesi inşaat sektörünü olumsuz etkilemektedir. Vatandaşlarımız konut kredisine ulaşmada sorun yaşamaktadırlar. Ayrıca konut kredi faizlerinin yüksek olması ve bankaların krediye erişimde kısıtlamalar uygulamaları firmaların finansman sorunu yaşamalarına neden olmaktadır. Firmaların finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla ticari kredi faizlerinin düşürülmesi gerekmektedir. Ve bir an önce konut kredisi önündeki kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir