ATSO Başkanı Davut Çetin’den Hayvan Hakları Vurgusu!
|Antalya’da ölen bir atın sahibi tarafından sokak ortasında bırakılması olayına bir tepki de Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin’den geldi.
Antalya’da turistlere kent turu yaptıran fayton atlarından birisinin olumsuz koşullar nedeniyle ölmesi haberinin kendisini çok üzdüğünü belirten Davut Çetin, “Medeniyet, insana, doğaya, hayvan haklarına saygıyı gerektirir. Antalya gibi bir kentte hayvanların herkesin gözü önünde olumsuz koşullarda çalıştırıldığı için can vermesi kabul edilebilecek bir durum değildir” dedi.
Davut Çetin habere ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:
“Gazetelerde Antalya’da turistlere kent turu yaptıran faytonlara koşulan atlardan birinin, tur sırasında aşırı sıcak ve susuzluktan çatlayarak öldüğü, Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin yaptıkları incelemede de atın sırtında açık yara izi olduğu, ayaklarına ise nal yerine araç lastiğinden kesilen parçaların çakıldığını belirlediklerini üzülerek okuduk. Bu durum en basit anlatımla korkunç bir olaydır.
Ekonomik gelişme ve medeniyet, insana ve doğaya değer vermekten, hayvan haklarına saygı göstermekten geçmektedir. Aksi halde ne turizmde ne de diğer sektörlerde çağdaş uygarlık düzeyine çıkmak, çıktığını iddia etmek mümkün değildir.”
Açıklamasında Avrupa’nın çeşitli kentlerindeki faytonların görüntülerine de yer veren Başkan Davut Çetin şunları kaydetti;
“Faytonlar, dünyanın farklı yerlerinde bir cazibe aracı olarak kullanılmaktadırlar. Ancak atlara para kazanma amacıyla eziyet edilmesi dünyanın hiçbir yerinde normal karşılanmamaktadır. Geçmişte faytonlar zorunlu ulaşım aracıydı, günümüzde insanlık bilinci, keyfi olarak hayvanlara eziyeti kabul etmemelidir.
Diğer taraftan Kalekapısı’nda bulunan faytonlar, bölge esnafı ve vatandaşlar tarafından yarattığı keskin koku, görsel kirlilik ve çalınan yüksek sesli müzik nedeniyle de tepki çekmektedir. Kalekapısı, Antalya’nın göz bebeği noktalarından birisidir. Antalya ise Türkiye’nin vitrinidir. Viyana, Floransa gibi turizm destinasyonlarında da faytonculuk yapılmaktadır ancak hayvan haklarına saygı ve estetik duygusu azami oranda gözetilmektedir.
Antalya’da da ya atların çalıştırılma koşulları ve bakımları ciddi biçimde denetlenmeli, faytonculuk için son derece katı standartlar belirlenmeli ve ancak buna uyanlara izin verilmeli, bu sağlanamıyorsa da tümden yasaklanmalıdır. Gözümüzün önünde hayvanlara eziyet edilmesi, kent merkezinde keskin koku, görüntü ve gürültü kirliliği hiç kimsenin kabul edebileceği bir durum olmamalıdır. Bu bizleri üzen olayın hepimiz için ciddi bir uyarı olmasını ve yetkililerce gerekli önlemlerin hızlıca alınmasını diliyorum.”
Antalya’daki olay yerel ve ulusal basında geniş yer buldu.