2020 Yılı Hedefi: 75 Milyon Turist, 65 Milyar Turizm Geliri
|
Seher Özen Karadeniz
Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun ana konuşmacı olduğu AKTOB toplantısının gündemi Patara Yılı’ydı. Cumhurbaşkanı tarafından 2020 yılının Patara Yılı ilan edilmesinde; herkesin katkısı olduğunu söyleyen Vali Karaoğlu, Patara antik kentinin Likya Birliği’nin başkentliğinden Osmanlı’da kurulan ilk telsiz telgraf istasyonuna kadar Patara’yı anlattı.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) 2020 Şubat ayı toplantısı, Antalya Konyaaltı’ndaki Crown Plaza otelde gerçekleştirildi. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, protokol üyeleri ve turizm sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda, ‘Patara Yılı’ konuşulurken, 2019 yılı değerlendirildi ve 2020 yılı turizm hedefleri konuşuldu.
AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı’nın açılışını yaptığı ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun ana konuşmacı olduğu toplantının gündemi Patara Yılı’ydı. Cumhurbaşkanı tarafından 2020 yılının Patara Yılı ilan edilmesinde; herkesin katkısı olduğunu söyleyen Vali Karaoğlu, Patara antik kentinin Likya Birliği’nin başkentliğinden Osmanlı’da kurulan ilk telsiz telgraf istasyonuna kadar Patara’yı anlattı.
Patara Antalya Markasını Güçlendirecek
Karaloğlu, Patara’nın Anadolu’daki en önemli medeniyetlerden Likya Birliği’nin M.Ö. 168’den M.S. 67’ye kadar başkenti, kültür şehri ve liman şehri olduğunu ifade etti. Roma döneminde de Likya eyaletinin başkenti, Likya-Pamfilya’nın birleştirilmesi sonrasında yine başkentin Patara olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, “Bizans’ın bölgeye hakim olmasıyla Likya eyaletine Patara başkentlik yapmayı sürdürdü Patara dünyanın Noel Baba olarak bildiği, mezarının Demre’de Aziz Nikolaos Kilisesi’nde olduğuna inandığımız Noel Baba’nın da doğum yeri, yaşadığı yerdir. Yani Noel Baba dediğiniz insan Pataralıdır. Mezarı, kilise Demre’dedir ama doğum, yeri, yaşadığı yer Patara’dır” diye konuştu.
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de Patara’nın önemini yitirmediğini belirten Karaloğlu, “Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet Han döneminde oğlu Şehzade Cem Sultan Rodoslularla görüşmeyi Patara’da yapıyor. 2’nci Abdülhamit döneminde 1906’da Osmanlı’nın ilk telsiz telgraf istasyonu Patara’da kuruluyor. 1900’ların başında bugünkü 5G teknolojisi gibi, o gün hatsız telsiz telgraf istasyonu Patara’da kuruluyor ve Osmanlının Kuzey Afrika topraklarıyla İstanbul’un haberleşmesi sağlanıyor. 1913 yılına kadar devam ediyor ve İtalyanlar önce Patara’daki istasyonu bombalıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trablusgarp Mücadelesi var. Mustafa Kemal Atatürk o gün ki başkent İstanbul’la, Patara Telsiz-Telgraf İstasyonuyla irtibat kuruyor. Yani cumhuriyet tarihi açısından da çok büyük bir önemi var” dedi.
Kenti ve ülkeyi turizme katkı yapar hale getiren kapsayıcı turizmi konuşmanın zamanın geldiğine işaret eden AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı da halkın turizme, turizmin diğer sektörlere entegrasyonu için; yerel idareler dahil herkesi turizme katkı yapmaya teşvik etmek gerektiğini belirterek; “Mesela bu yıl Medeniyetler Beşiği Patara’nın yılı ilan edildi. Bunu her kesimden gelecek katkılarla olgunlaştırmalıdır” dedi.
Toplantıda konuşan ABB Başkanı Muhittin Böcek de, “2020 yılını Patara yılı ilan eden Cumhurbaşkanımız ve Turizm Bakanımıza da teşekkür ediyorum” dedi.
2020 yılının Patara Yılı olmasını Fullantalya’ya değerlendiren Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da; “Patara dünyanın ilk parlamentosunun kurulduğu yer. Gelecek hafta digital ortamda doğrudan demokrasi denemesine girişeceğiz, dünyada bunu yapan dört kentten biri olacağız. Bu uygulamamızı da Patara Yılına ithaf ediyoruz” dedi.
“2020 Turizmi İyi Başladı”
2020’de de turizme iyi başlanıldığını belirten Vali Karaloğlu, ocak ve şubat ayları verilerine bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk büyüme olduğunu söyledi. Ocak ve şubatta gelen turist sayısının düşük olduğunu da belirten Karaloğlu, “Ama gidişatı ve psikolojiyi göstermesi açısından çok önemlidir bu yüzde 30. Tabi daha sonraki aylarda bu oran aşağılara düşse de mutlaka iki haneli büyümelerin geleceğini şimdiden söyleyebiliriz” dedi. Vali Karaloğlu, 2020 yılı toplam turist sayısıyla ilgili tahminini de turizmcilerle yapılacak istişareler neticesinde önümüzdeki günlerde açıklayacağını dile getirdi.
2020 yılının Antalya için gelir arttırma yılı olması gerektiğini belirten Vali Karaloğlu, “2019 yılında yakaladığımız turist sayısı rekorunu bu yılda gelirlerimizi arttırarak devam ettirelim. Daha az insandan daha çok para kazanalım. Gelirde çok kötü değiliz ama daha iyi olmamız lazım. Kişi başı geliri bin dolar seviyesine çıkarmalıyız” şeklinde konuştu.
“Uluslararası Fuarlarda Tek Çatı Altında Tanıtım Yapalım”
Turizm fuarları hakkında konuşan Vali Karaloğlu, “Bizim en büyük markamız Antalya’dır. Antalya şemsiye, üst markadır. Ama Antalya markası altıda yüzlerce marka var. Onun için fuarlarda Antalya markası altında tanıtalım diye bir tavsiyem, hedefimiz vardı. Bu sene EMITT fuarında bunu yüzde 100’e yakın oranda sağladık. EMITT’te gündem Antalya’ydı. Herkes ‘Antalya bunu nasıl başardı’ diye soruyordu. Çünkü diğer şehirlerde herkes ayrı gelmiş, 40 parçaya bölünmüştü” dedi.
Uluslararası fuarlarda da Antalya olarak tanıtımın tek çatı altında başarılması gerektiğini dile getiren Vali Karaloğlu, “Benim iddiam Berlin, Moskova, Londra fuarlarında Antalya standı, Türkiye standından büyük olabilir. Çünkü Türkiye’ye gelen 8 milyon Rus turistin 5.5 milyonu, 5 milyon Alman turistin 2.6 milyonu Antalya’ya geliyor. Berlin’de iki senedir otelcileri bir bölgeye toplamaya çalışıyoruz ama tam başarabilmiş değiliz” diye konuştu.
“Daha iyi hizmet için konaklama vergisini belediyelerimize istiyorum”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise 20 yıllık belediye başkanlığı sürecinde Konyaaltı’nda 5 yıldızlı bir otel dahi yokken bugünlere gelindiğine işaret ederek; “İzmir Fuarı’nda vali ve büyükşehir belediye başkanı konuşma yaptılar. ‘1 milyon 50 bin turist ziyareti var’ deyince Antalyamız aklıma geldi. Sayın bakanımız, ‘Geçen sene 16 milyon yabancı, 6 milyon yerli turist ziyaret etti’ dedi. Hatta otellere giriş sayısının 23 milyon olduğu açıklandı. 2.5 milyon nüfusumuz var ve 25 milyona hitap ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Antalya Turizm Birliği’ni kuruyoruz. Hem hükümet, hem turizm bakanlarına turizmin gelişmesi noktasında verilen emekleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Ben de konaklama vergisinin misafirlerden alınması görüşündeyim, ama ben bu vergiyi belediyelerimize istiyorum ki daha güzel hizmet edebilelim” diye konuştu.
2020 Yılı Hedefi: 75 Milyon Turist, 65 Milyar Turizm Geliri
2019’da turizmdeki en önemli olayın, 1841’de kurulan ve dünya turizminin en önemli gerçeklerinden biri olan Thomas Cook’un iflası olduğunu aktaran AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, bu yıl dünya turizminde yüzde 3-4’lük büyüme beklendiğini söyledi. Türkiye’nin yeniden dünya 6’ncılığına yükseldiğini anlatan Yağcı, Türkiye’nin 2023 vizyonu olan 75 milyon turist, 65 milyar dolar hedefinin, herkesin sahip çıkması gereken çok gerçekçi bir hedef olduğunu dile getirdi.
Çin’de başlayan ve birçok ülkeyi tehdit eden koronavirüs salgınının turizme etkisini de değerlendiren Yağcı, “Sektörümüzün bir gerçeği görmeden değerlendirme yapmaması lazım. Çin’in koronavirüs salgını nedeniyle dünya turizm hareketini etkileyeceği aşikar. Dünya turizminde 20 ile 70 milyar dolar arasında bir düşüşe neden olacağı öngörülüyor. En çok etkileyeceği bölge de Çin ve yakın çevresi. Biz bu noktada şanslıyız, çünkü Türkiye’de bu noktada çok fazla zarar görmeyeceğiz. Geçen yıl Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısı 300 binlerde, bu yıl 500 bin bekleniyordu. Bizi etkilemeyecek ama dünya turizmini etkileyecek düzeyde” diye konuştu.
Toplantının sonunda AKTOB Başkanı Erkan Yağcı tarafından, Vali Münir Karaloğlu’na, 40 yıl önce Himmet Öcal’ın çektiği Patara’daki bir fotoğraf hediye edildi.